Fordele båndbredden i nettverk

Publisert
Sist oppdatert

Ettersom jeg bor hos mine foreldre, deler vi internettlinje. Som regel fungerer dette greit, men problemet er bare det at når jeg spiller over nettet (CS, CoD4), går internettet i sneglefart hos foreldrene mine sin PC (noe de ikke liker).

Jeg har lett lenge etter en løsning som kan fordele inn og ut hastigheten på internettet i mellom PCene. Fordelen med dette er at min internettbruk da ikke ville påvirke foreldrene mine sin internetthastighet. De resterende alternativene er enten å spille over nettet når jeg er sikker på at foreldrene mine ikke bruker det på sin PC, eller anskaffe meg et eget ADSL abonnement.

Noen forslag?

Mvh.
Ole

Datadoktoren svarer

Hei Ole,

Joda, jeg har faktisk flere forslag. Det enkleste for deg er kanskje å selv begrense din egen båndbreddebruk ved hjelp av et tredjepartsprogram du kan laste ned fra Internett.

I et slikt program bestemmer du hvor mye datatrafikk som maksimalt kan gå fra og til din PC, og da er det bare å sette denne ned til et nivå som gjør at annen datatrafikk ikke lider.

Eksempler på slik programvare er Traffic Shaper XP (gratis, men noe begrenset datagjennomstrømming), NetLimiter, BWMeter og DU Meter.

Men en annen og på mange måter bedre metode er å bruke en ruter med muligheter til å administrere båndbredden. De fleste nyere rutere har nemlig forskjellige former for QoS (Quality of Service), så sjekk gjerne om ruteren deres har dette - og finn i så fall ut hvordan du skrur det på. QoS betyr som regel trafikkprioritering, altså at for eksempel datatrafikk som går på spilling, snakking eller surfing kan prioriteres fremfor annen trafikk.

Det er kanskje det beste alternativet, siden du da ikke "binder opp" båndbredde når ingen andre uansett bruker nettet, og samtidig passer på at hastighet og stabilitet til "normal" internettbruk er god for alle.

Dersom ikke det hjelper er det på flere QoS-rutere også mulig å begrense eller garantere båndbredde på faste IP-adresser, som også kan være en løsning om ikke noe annet fungerer.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer