Forhåndstitt: Microsoft Outlook 11

Et par måneders test viser først og fremst to ting, Outlook 11 er svært mye mer brukervennlig enn noen av forgjengerne. Samtidig har dessverre Microsoft gjort mye mindre for å hindre søppelpost enn hva man kunne håpe.

Publisert
Sist oppdatert
Forhåndstitt: Microsoft Outlook 11


Microsoft Outlook har ikke akkurat blitt behandlet pent i pressen de siste årene. Hovedårsaken til dette er at programmet har vært så enormt utbredt -- og såpass sårbart -- at svært mange epost-brukere har fått virus gjennom Outlook. Da har det vært enkelt å skylde på Microsoft -- som Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo som nærmest mener at Outlook er et "virusspredningsprogram som også kan brukes til å sende og motta epost". (La meg understreke at jeg aldri har fått virus via e-post, grunnen til dette er først og fremst at jeg alltid har brukt gode antivirusprogram -- og at jeg har hatt ren og skjær flaks...)

I alle fall går jeg utfra at de fleste PC-brukere kjenner Outlook mer enn godt nok til at det er nødvendig å gå inn på hva det egentlig brukes til i denne lille forhåndstitten..

Meget brukervennlig

Forhåndstitt: Microsoft Outlook 11

Outlook 11 er utseendemessig svært mye bedre enn forgjengeren. Når man starter det i "epostmodus", ser man at skjermen i hovedsak er delt inn i tre deler. I venstrespalten har man oversikt over "Favoritt-mapper" og/eller alle epostmapper. Under ligger fire knapper som representerer de ulike delene av Outlook, e-post, kalender, kontaktdatabase og oppgaver. (Disse fire knappene kan -- og bør -- være tilgjengelig hele tiden). I spalten i midten ser man oversikt over den e-post-mappen man er inne i akkurat nå, med litt av innholdet i den enkelte epost, og til høyre har man fått en stor forhåndsvisning av den eposten man har valgt ut akkurat nå.


Denne forhåndsvisningen er i realiteten 40 prosent større enn hva man har i den "gamle" Outlook, og gjør at man ofte slipper å skrolle i eposter i det hele tatt. Som vist i ovenstående skjermbilde, er også Outlook automatisk satt opp slik at den ikke nødvendigvis viser HTML-formatert innhold og bilder i forhåndsvisningen. Dette er blant annet for å slippe "pinlige" situasjoner hvor man får opp "ikke-ønskede" eposter over hele skjermen -- men også av sikkerhetsmessige årsaker er dette bra. Ønsker man å se det "ikke-viste" innholdet, er det bare å høyreklikke i selve eposten.

Som standard er epost-biten satt opp slik at meldingene er sortert etter "i dag", "i går", "denne uke", "forrige uke", noe som er meget oversiktlig, men det er meget enkelt å kategorisere eposter etter et utall kriterier. Etter min mening er det i det hele tatt blitt langt enklere å finne både gammel og ny informasjon enn tidligere.

Hovedfordelen med dette nye designet, er først og fremst at man har mer oppmerksomhet på den delen av programmet man bruker akkurat i øyeblikket. Er man i epost-delen, er det nettopp eposter som er sentrale, og naturligvis først og fremst den eposten man har valgt ut. Er man i kalenderen, er det denne som er i fokus, men fortsatt er skjermen delt i tre deler, en "navigeringsmeny" til venstre, selve kalenderen i midten, og f.eks. oppgaveliste og månedsoversikt til høyre.

Her er kalenderen hentet frem, og det er enkelt å legge f.eks. andres kalendere i spalten til venstre.
Her er kalenderen hentet frem, og det er enkelt å legge f.eks. andres kalendere i spalten til venstre. Vis mer


Det jeg liker med Outlook 11, er først og fremst følelsen av at programmet ikke lenger står i veien for de oppgaver jeg ønsker å utføre og at designet er blitt så mye mer intuitivt. Jeg må innrømme at det er litt overraskende at en del tastekombinasjoner jeg tidligere benyttet for å bevege meg rundt i programmet, nå er borte. Grunnen til dette er at menyene er endret (og forbedret), men på den annen side kan man fortsatt bruke såkalte kommandotaster (f.eks ctrl-alt-F for å søke) som tidligere. Så lenge brukervennligheten så definitivt føles bedre, kan jeg leve med ikke lenger å trykke "Alt-t-d" for å søke...

Virtuelle mapper

Apropos søk, det er en enkel sak å lagre søkene som virtuelle mapper. Har man f.eks. søkt etter alle eposter som inneholder ordet "kemneren", kan man bare dra søket over i mappeoversikten til venstre, og klikker man så på denne "søkemappen", ligger alle fremsøkte eposter i denne. Disse ligger "egentlig" i de mappene du allerede har lagt dem, men den virtuelle mappen har bare allerede funnet dem frem for deg.
Strålende.
Det er enkelt å kategorisere eposter etter et utall kriterier, og etter min mening er det i det hele tatt blitt langt enklere å finne gammel informasjon enn tidligere. Det er også blitt langt enklere å "flagge" eposter for videre oppfølging og å fjerne disse flaggene når man er ferdig.

De første ukers bruk viser at Outlook er blitt et mer brukervennlig og komplett program enn forgjengerene. Men likevel er det en ting som gjør at jeg likevel ikke klarer å være helt fornøyd. Man skulle nemlig forvente at et moderne epostprogram hadde nokså omfattende rutiner for å fjerne søppelpost -- såkalt Spam. Mengden søppel øker nærmest vanvittig mye fra måned til måned, og mange brukere gir nesten opp eposten fullstendig, bare fordi det tar såpass mye tid å fjerne dritt. Her håper jeg virkelig at Microsoft legger seg i selen, slik at vi i neste testutgave vil se en enda mer brukervennlig Outlook, som til og med kan gjøre gamle epostkontoer anvendelig igjen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer