Forklarer dette

Derfor er førprisen den samme eller høyere.

ROMJULSSALG: Tilbud eller ikke? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ROMJULSSALG: Tilbud eller ikke? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Flere kjeder er godt i gang med romjulssalget, og fikk du penger til jul frister det kanskje å kjøpe seg noe fint på tilbud.

Det er ikke alltid like enkelt å vite hvor godt et tilbud er - for eksempel om prisene har vært lavere ved en tidligere anledning - og en leser tipset oss om at det kanskje var noe rart med prisene i NetOnNet romjulssalg, som nettbutikken omtaler som «mirakuløst lave priser».

En rask titt i NetOnNets nettbutikk viser at i flere tilfeller er den oppgitte førprisen den samme som tilbudsprisen i romjula. I ett tilfelle er faktisk førprisen lavere.

ID-SJEKKEN: Er du usikker på hvordan du skal gå fram for å utføre ID-sjekken? Da kan du ta en titt på denne videoen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Her er noen eksempler:

  • Gamingstol Mission 5G Ymir: førpris 599 kroner / romjulspris 699 kroner
  • Marshall Minor III: førpris 990 kroner / romjulspris 990 kroner
  • Crock-Pot 7,5 liter: førpris 699 kroner /romjulspris 699 kroner
  • Asus RT-AX57: førpris 899 kroner / romjulspris 899 kroner

Ikke en feil

Så hva er det som har skjedd her?

Kristina Wärmare, kommunikasjonssjef i NetOnNet, forklarer til DinSide at de i henhold til forbrukerkjøpsloven viser produktene laveste priser de siste 30 dager.

- Dette for å være tydelig overfor kunden om hvordan prisen har forandret seg, forteller hun.

- De produktene der den overkryssede prisen er den samme som den aktuelle, er vi stolte over å kunne tilby samme lave pris som under selveste black friday - en heroisk lav pris, om vi får si det selv.

Når det gjelder pristilfellet der førprisen er lavere enn den nåværende romjulsprisen, forklarer hun at prisen rett og slett var lavere i forbindelse med black friday.

Må oppgi førpris

I henhold til prisopplysningsforskriften plikter næringsdrivende til å oppgi den laveste prisen som den har anvendt i minimum 30 dager før markedsføringen startet.

«Med laveste pris menes prisen som har blitt anvendt for varen overfor allmennheten, eller andre større grupper av forbrukere som tilhører ulike lojalitetsprogrammer eller kundeklubber. Der prisnedsettelsen øker gradvis, er førprisen den laveste prisen før første prisnedsettelse», står det i prisopplysningsforskriften § 9a.

sine nettsider forklarer Virke at en plikter til å oppgi førpris der én eller flere varer markedsføres som nedsatt.

- Plikten gjelder både ved kortvarige salg og i tilfeller hvor prisnedsettelsen markedsføres over en lengre periode, skriver Virke.