Ulovlig nedlasting av film

Forsøkt lurt av falske piratjegere

Krever 3.770 kroner. Politiet advarer mot svindelforsøk.

SVINDELFORSØK: Flere innbyggere i Moss har den siste tiden mottatt krav om å betale for at de angivelig skal ha lastet ned filmer ulovlig. Poltiet sier at dette er svindel. Foto: Tore Neset
SVINDELFORSØK: Flere innbyggere i Moss har den siste tiden mottatt krav om å betale for at de angivelig skal ha lastet ned filmer ulovlig. Poltiet sier at dette er svindel. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet i Moss har den siste tida fått flere henvendelser fra folk som har mottatt brev fra et firma som krever dem for 3.770 kroner.

Ifølge brevet skal mottakerne ha lastet ned film ulovlig fra nettet.

Ved 11.30-tida torsdag formiddag la Øst politidistrikt ut denne Twitter-meldingen:

På kriminalvakta ved Moss politistasjon får Dinside opplyst at det så langt har kommet inn én anmeldelse. Det har ikke lykkes oss å innhente ytterligere detaljer fra politiet.

Sendt til eldre

Også politiet på Heimdal, Melhus og Klæbu i Trøndelag går ut og advarer folk om et brev med krav på 3.770 kroner, formodentlig samme brev som Mosse-politiet har fått i hende.

«Per nå kjenner vi til flere mottakere i Trondheim og Norge for øvrig», skriver politistasjonen på Facebook.

Også de fraråder sterkt folk å betale, og opplyser at flere av mottakerne har vært eldre personer.

SVINDELFORSØK: Det forseggjorte kravbrevet fra det angivelige München-baserte advokatfirmaet Hengeler & Latham - som det ikke fins spor av på nettet. Foto: Politiet
SVINDELFORSØK: Det forseggjorte kravbrevet fra det angivelige München-baserte advokatfirmaet Hengeler & Latham - som det ikke fins spor av på nettet. Foto: Politiet Vis mer

«Snakk med og informer dine besteforeldre, foreldre, tanter og onkler. Spre budskapet og del innlegget!» skriver de.

Aggressiv ordlyd

Det forseggjorte brevets avsender er «Conrad Hengeler» i det angivelige München-advokatkontoret Hengeler & Latham - mistenkelig nok med den britiske selskapsbetegnelsen «LTD».

I den aggressive ordlyden fra «advokatfimaet» påstås brudd på den norske åndsverkloven. Det hevdes videre at folk allerede har betalt bøter på mellom 4000 og 10.000 kroner, og erstatning på opptil 120.000 kroner. Enkelte skal ha sonet mellom 45 og 90 dager i fengsel.

«Ut fra de opplysninger vi har vedrørende dine nedlastninger, er vi klare til å ta ut stevning til tingretten. Store kostander vil påløpe ved å ta dette for retten. Disse kostnadene vil bli belastet Dem i tillegg til det retten vil dømme av bøter og erstatning», skriver «Conrad Hengeler».

– Det er ikke oss

Selv om alt altså tyder på at dette dreier seg om svindel, finnes det et advokatfirma som faktisk sender ut slike brev.

I januar i fjor sendte danske Njord Law Firm ut et krav til flere nordmenn på 2.700 kroner, på vegne av sine oppdragsgivere i filmbransjen.

ORIGINALEN: Dette skrivet sendte advokatfirmaet Njord Law Firm på vegne av Nu Image Inc. til over 1000 nordmenn. Faksimile: Privat
ORIGINALEN: Dette skrivet sendte advokatfirmaet Njord Law Firm på vegne av Nu Image Inc. til over 1000 nordmenn. Faksimile: Privat Vis mer

Denne gangen er det ikke danskene som er på ferde, ifølge partner og advokat Jeppe Brogaard Clausen.

– Vi har ikke sendt ut noen brev nå. Og jeg kjenner ikke til at det er andre som har slike oppdrag. Vi er svært interessert i å få vite hvem som står bak, og om de eventuelt misbruker vårt firmanavn, sier Brogaard Clausen til Dinside på telefon fra København.

Politiet på Heimdal, Melhus og Klæbu i Trøndelag melder om et lignende svindelforsøk.

Her er avsenderen oppgitt som advokatfirmaet «Hengeler og Latham». Et enkelt Google-søk viser at dette firmaet etter alt sannsynlighet ikke eksisterer.

Fikk frikort av Nkom

Advokatselskapet hadde tillatelse av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til å hente ut navn på personer som eide de IP-adressene som hadde vært innom nettsteder og tjenester der film ble distribuert ulovlig.

– De kom til oss høsten 2016, og vi har overfor retten gitt en uttalelse om at advokatfirmaet Njord Law Firm, etter vår vurdering, har anledning til å be om fritak fra internettselskapenes taushetsplikt, uttalte assisterende direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Elisabeth Aarsæther til Dagbladet.

I februar i år ble det kjent at det danske advokatfirmaet planlegger å sende ut enda flere krav til norske nettbrukere som angivelig har lastet ned materiale ulovlig.

EKTE KRAV: Folk som skal ha sett Hollywood-filmen «London Has Fallen» på ulovlig vis har fått «tilbud» om rettslig forlik. Foto: Millennium Films
EKTE KRAV: Folk som skal ha sett Hollywood-filmen «London Has Fallen» på ulovlig vis har fått «tilbud» om rettslig forlik. Foto: Millennium Films Vis mer

Tingrettsdom anket

Oslo tingrett påla i januar i år fire norske nettleverandører å oppgi navnene på kundene bak nesten 22.000 IP-adresser som ifølge filmbransjens etterforskere har blitt brukt til ulovlig nedlasting, strømming og deling av filmer.

Kjennelsen er imidlertid anket til lagmannsretten, og advokatfirmaet Njord avventer nå resultatet. Før en ny kjennelse foreligger, vil de ikke sende ut flere brev.

Taktikken advokatfirmaet bruker er tidligere kjent fra USA. Der har både film- og musikkbransjen i flere og har sendt ut slike «trusselbrev» via sine advokater.

Som oftest er det snakk om krav på noen tusenlapper, alt etter hvor mye materiale som er lastet ned.

Dersom mottakeren ikke betaler, risikerer hun eller han å bli trukket for retten.

Dømt til å betale 15,5 millioner

Det mest berømte tilfellet er saken mot Jammie Thomas-Rasset, en fattig firebarnsmor fra Minnesota.

DØMT: Platebransjen fikk gjennomslag i retten for å kreve Jammie Thomas-Rasset for over 15 millioner kroner. Foto: Julia Cheng/AP
DØMT: Platebransjen fikk gjennomslag i retten for å kreve Jammie Thomas-Rasset for over 15 millioner kroner. Foto: Julia Cheng/AP Vis mer

Hun ble i 2009 dømt til å betale svimlende 1,92 millioner dollar (etter dagens kurs 15,6 millioner kroner) for å ha lastet ned 24 sanger via fildelingstjenesten Kazaa.

Etter flere runder i det amerikanske rettsapparatet endte hun imidlertid opp med å måtte betale 222.000 dollar (om lag 1,8 millioner norske kroner etter dagens kurs).

Naturlig nok hadde Thomas-Rasset heller ikke råd til å betale dette. Hun erklærte seg derfor personlig konkurs i 2013.

Siden har det ikke vært slike spektakulære saker i USA, trolig fordi bransjen har skjønt at det mest av alt gir dem dårlig publisitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer