Førsteinntrykk: MacBook Air

Nå er den her, vi har begynt å teste.

Publisert
Sist oppdatert
Vi snakker om en ren gavepakning, som noen har designet for å glede den som åpner den


Vi har altså fått låne en MacBook Air som vi skal teste i forskjellige sammenhenger. Det innebærer at vi skal bruke den til det den er laget for: Å kunne tas med overalt og brukes til både jobb og husbruk.

Si din mening nederst i saken

MacBook Air har hva noen vil kalle innebygde svakheter eller kompromissløsninger, som langsommere prosessor enn de fleste andre portable Mac'ene, liten og treg disk, display med altfor liten oppløsning, alt for få tilkoblinger og ikke innebygd optisk drev.

Hvis dette er utgangspunktet for en vurdering av maskinen har man misforstått hele konseptet.

MacBook Air er laget for å kunne være med deg på farten hele tiden. Hvis du vil sjekke mail, et eller annet på nett, skrive, fikse litt på bilder, lagre en musikalsk idé osv. All bruk som ligger mellom det du kan gjøre med en Smartphone og Mac/PCen du har hjemme eller på jobb - dette er hjemmebane for en ultraportabel datamaskin. Og det er det ikke mye tvil om at den er.

Mål hvor raskt nettet ditt er akkurat nå

Ut av esken

De som ikke har pakket opp en ny Mac har noe til gode. I stedet for å slåss med emballasjen møter du en rett og slett pen eske, og når du tar av lokket finner du en liten stropp som du løfter opp for å få tak i selve Mac-en. Resten av innholdet er nydelig innpakket, fra den ultramyke nettledningen til overgangsledningene, strømforsyning og dokumentasjon/DVDer. Vi snakker om en ren gavepakning, som noen har designet for å glede den som åpner den.

Vår maskin var halvveis oppladet og dermed klar til bruk.

(Merkelig at det følger med overganger både til DVI og VGA skjerm, men ikke USB til kablet nettverk. Vi ville foretrukket at det var omvendt.)

Vise til damene

Det er noe feminint over både maskinen og innpakningen, uten at man dermed opplever at man har havnet i noe skap eller at man har iført seg noe som kan bli pinlig. Men det er mer nærliggende å vise fram en nyutpakket MacBook Air til sine kvinnelige kolleger, koner og døtre enn de aller fleste andre apparater vi mottar på DinSide Data.

Førsteinntrykk: MacBook Air


Uten unntak har alle nevnte feminine kategorier vært svært begeistret både over utseendet og formatet. Men den er tiltalende rent estetisk for alle kjønn, samtidig som maskinen byr på en rekke tekniske løsninger og utførelser som vi kan nikke tradisjonelt maskulint anerkjennende til. En columbi egg faktor som ikke mange andre datamaskiner kan påberope seg.

Den er tight i konstruksjonen, hengslingen av skjermen virker svært fast i fisken, den lille luken hvor tilkoblingene sitter virker også meget solid.

Tilpasningen er strøken, ingen ting virker billig, det eneste vi kanskje har noen betenkninger over er at den har litt skarpe kanter på tastaturdelen, kantene på skjermdelen er ikke like skarpe.

Men dette er pirk, at dette er nok den lekreste datamaskinen hittil vil de fleste være enige om. Noen vil selvsagt si noe annet, men de får få lov til det. Alle har jo ikke like god smak.

Ikke helt smertefritt

Når man slår på maskinen møtes man med et langt mindre teknisk og omstendelig oppsett enn på en PC med Windows. For ikke å snakke om andre operativsystemer med mye tilfelles med MacOS. Det er stort sett snakk om brukernavn og passord osv.

Men da vi kom til det trådløse nettverket fant den ikke ut av sikkerhetsinnstillingene, og det var heller ingen mulighet for selv å velge verken WEP, WPA2 Private eller andre aktuelle innstillinger. Først etter at hele den innledende runden var over og man var i et normalt MacOS kunne man gå inn og sette nettverksinnstillinger. Da fungerte alt helt ok.

Da vi kom hjem med maskinen var det uproblematisk å koble seg til husets trådløse nett, og MacBook Air fant selv fram til vår hjemmeserver.

Vi ville prøve å installere Microsoft Office for Mac, som vi nylig har mottatt. Det finnes jo ingen DVD-enhet i Air, men den skal kunne bruke optiske drev i andre maskiner på nettverket, både Mac'er og Windows-PCer.

I følge manualen skal man dele DVD-enheten under Deling/Sharing på den andre Mac'en - så skal det bare være å gå til Network og velge Remote Disk på Air og bruke stasjonen som om den satt i Air.

Først og fremst var det ikke noen mulighet for å dele noen DVD-enhet på vår MacBook Pro. En nedlastning av siste versjon av Leopard fikset imidlertid dette.

På vår Vista-PC fant vi heller ingen steder i Kontollpanelet hvor det var mulig å slå på deling av CD eller DVD, som det ble påstått i Air-manualen.

Men da vi prøvde å bruke DVD-en på MacBook Pro fra Air fikk vi bare en feilmelding:

Førsteinntrykk: MacBook Air


Vi prøvde også å koble til en liten Plextor USB DVD-brenner, men den ble totalt ignorert av MacBook Air.

Men USB-kortleseren fra SanDisk var uproblematisk.

Ut på tur

Neste runde er å ha med seg MacBook Air på en dagstur til Stockholm hvor det skal tas notater, sjekkes ting på web, lastes inn bilder osv. Den kommer til å ligge som håndbagasje i vår lille flate reisebag sammen med iPod, vår lille eksterne harddisk og noen få papirer. Enda er det god plass. Fotobagen blir en god del tyngre...

Videre rapporter kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer