Fortsatt liv i gamle plater?

Vi har rotet i skuffen, og funnet en haug med gamle CD-er og DVD-er. Er de fortsatt lesbare?

Fortsatt liv i gamle plater?
Publisert
Sist oppdatert

Da de første CD-brennerne og platene dukket opp i butikkene for rundt 15-20 år siden, var det mye diskusjon rundt hva man kunne forvente av levetid på platene. De største skeptikerne antok at dataene ville være borte etter få år, enkelte hevdet til og med at plasten ville begynne å smuldre etter maksimalt 10 år.

Til og med i 2009 hevder for eksempel Wikipedia at en brent CD normalt vil ha en levetid på 3-5 år dersom den står i hyllen når den ikke er i bruk, og kanskje ikke mer enn 1-2 år dersom den ligger åpent, og/eller utsettes for fingermerker og rensemiddel.

Men står det virkelig så dårlig til med millioner av brente plater i de tusen hjem? Vi tok en liten sjekk i vår egen samling.

Platene vi rotet frem har definitivt ikke stått pent og pyntelig i hyllen. Noen av dem har ligget løst i skuffer, andre har ligget i friluft og blitt utsatt for lys og temperatursvingninger. Enkelte har riktig nok ligget mesteparten av tiden i papirmapper. De eldste CD-R-platene er 15 år gamle, og nær samtlige var av den billige sorten.

Her er noen eksempler:

CD med diverse tvilsom programvare, brent 1.5.1994

Fortsatt liv i gamle plater?


Den gamle CD-en fra 1994 er av ukjent merke og opphav, men den lot seg definitivt lese:

Fortsatt liv i gamle plater?


Absolutt alle filer kunne kopieres fra platen til harddisken, og lesehastigheten var god gjennom hele platen. Testresultat: bestått.

Targa: CD med beroliggende musikk, brent 1.1.1995

Fortsatt liv i gamle plater?


Platen har ligget åpent i flere år og blant annet blitt utsatt for sollys. Den er tydelig oksidert i kantene.

De første 8 av totalt 10 sanger lot seg imidlertid avspille uten problemer, men deretter begynte drevet å få problemer.

Fortsatt liv i gamle plater?


Det ble bare bruddstykker i høyttalerne etter dette. Men tross alt overraskende bra med tanke på behandlingen denne aldrende platen har fått. Testresultat: Delvis bestått.

Smart-Buy: CD med JPG-bilder, brent 31.2.2002

Fortsatt liv i gamle plater?


Langt nyere plate, men den var blant de aller billigste på markedet i 2002. Det skulle vise seg å ikke bety noe som helst.

Fortsatt liv i gamle plater?


Alle filene kunne leses og kopieres, hastighet var god gjennom hele platen. Testresultat: Bestått.

DVD av merke White Label, brent 6.6.2004

DVD-plate
DVD-plate Vis mer


Ikke fullt så gammel, men disse platene - som kom uten omslag på spindel, var beryktet for å være svært upålitelige da undertegnede kjøpte 100 stk for 5 år siden.

Det ser ut til å ha vært et lykkelig valg. Den hjemmeredigerte VHS-kopien var like spillbar i dag som 6. juni 2004. Testresultat: Bestått.

Fortsatt liv i gamle plater?


Disse strøk

I vår lille test viste det seg imidlertid at alderen og prisen spilte en langt mindre roller enn fysiske riper. De eneste platene som ikke lot seg avspille, hadde nemlig svært tydelige sår etter å ha slengt løst rundt i skrivebordsskuffer, eller gnisset mot gjenstander på annen måte.

Konklusjon?

Vi avslutter vår del av artikkelen med å påstå at skepsisen mot CD-R-platers levetid muligens er svært overdrevet.

Men vi ønsker ikke å stoppe saken her. Nå vil vi du skal bidra med dine egne erfaringer.

Har du gamle plater som fortsatt er spillbare, eller har de vandret over terskelen for lengst? Bruk debatten under og hjelp oss å utfylle denne artikkelen. Husk å inkludere informasjon om platemerke, innhold, behandling, og når platene ble brent.

Les også: Denne platen lever i 1000 år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer