Fortsatt liv i gamle plater?

Vi har rotet i skuffen, og funnet en haug med gamle CD-er og DVD-er. Er de fortsatt lesbare?

Fortsatt liv i gamle plater?
Publisert
Sist oppdatert

Da de første CD-brennerne og platene dukket opp i butikkene for rundt 15-20 år siden, var det mye diskusjon rundt hva man kunne forvente av levetid på platene. De største skeptikerne antok at dataene ville være borte etter få år, enkelte hevdet til og med at plasten ville begynne å smuldre etter maksimalt 10 år.

Til og med i 2009 hevder for eksempel Wikipedia at en brent CD normalt vil ha en levetid på 3-5 år dersom den står i hyllen når den ikke er i bruk, og kanskje ikke mer enn 1-2 år dersom den ligger åpent, og/eller utsettes for fingermerker og rensemiddel.

Men står det virkelig så dårlig til med millioner av brente plater i de tusen hjem? Vi tok en liten sjekk i vår egen samling.

Platene vi rotet frem har definitivt ikke stått pent og pyntelig i hyllen. Noen av dem har ligget løst i skuffer, andre har ligget i friluft og blitt utsatt for lys og temperatursvingninger. Enkelte har riktig nok ligget mesteparten av tiden i papirmapper. De eldste CD-R-platene er 15 år gamle, og nær samtlige var av den billige sorten.

Her er noen eksempler:

CD med diverse tvilsom programvare, brent 1.5.1994

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.