Forventer mye rimeligere SSD-er

Billigere brikker vil snart føre til store priskutt, ifølge produsent.

Store SSD-er har blitt langt rimeligere det siste året. Samsung og Crucial leder an med kapasiteter på rundt 1 TB til godt under 4000 kroner. I løpet av året kan prisene være kuttet med nok en tusenlapp, ifølge produsenten Transcend. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Store SSD-er har blitt langt rimeligere det siste året. Samsung og Crucial leder an med kapasiteter på rundt 1 TB til godt under 4000 kroner. I løpet av året kan prisene være kuttet med nok en tusenlapp, ifølge produsenten Transcend. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SSD-en har vært på markedet noen år, og stadig flere PC-er som selges har erstattet harddisken med flashbasert lagring.

Det er stort sett bare fordeler knyttet til dette, de er raskere, veier mindre, trekker mindre strøm, kan bygges mindre, støyer ikke, og tåler fint et fall i bakken.

Usikker på SSD? Ikke etter dette

Langt dyrere

Den største ulempen er prisen. Du betaler rett og slett fortsatt mye mer pr GB lagringspass på en SSD enn på en harddisk, og det er hovedgrunnen til at harddisken fortsatt har en plass i mange forbrukerprodukter, og da i hovedsak i den rimeligere delen av markedet.

For et knapt år siden skrev vi at prisene på mindre SSD-er (128 og 256 GB) var i ferd med å flate ut, mens prisene på større (rundt 500 GB) sank raskt. Siden den gang har også disse stabilisert seg, og de rimeligste med denne kapasiteten koster i underkant av 2000 kroner, ifølge Prisjakt. Det er bare 200 kroner billigere enn for ett år siden.

I motsetning til harddisker kan SSD-er lages bittesmå uten at det behøver å gå ut over kapasiteten. Foto: Brynjulf Blix
I motsetning til harddisker kan SSD-er lages bittesmå uten at det behøver å gå ut over kapasiteten. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


1 TB langt billigere

Men dersom du synes 500 GB er for lite, har prisutviklingen vært meget hyggelig på SSD-er med 1 TB kapasitet. Her kostet den rimeligste tett opp mot 10.000 kroner for ett år siden.

Nå selges fem SSD-er for under 4.000 kroner, den billigste koster 3.599 kroner i skrivende stund.

Det er imidlertid fortsatt svært dyrt i forhold til en harddisk med samme kapasitet, der billigste myntet på bærbare PC-er koster så lite som 474 kroner akkurat nå.

Forventer kutt på 20-30%

Prisforskjellen kommer imidlertid til å krympe betraktelig i løpet av året, skal vi tro Peter Shu fra SSD-produsenten Transcend, og det skyldes at NAND-brikkene blir billigere som følge av større produksjonsvolum. Ifølge Digitimes har Shu uttalt at selskapet forventer en generell prisnedgang i sluttmarkedet på mellom 20 og 30% i løpet av året, og antyder at 256 GB-utgaver vil selges for ned mot 100 dollar (600 kroner) i enkelte markeder.

I skrivende stund koster de billigste rundt 1000 kroner i norske nettbutikker, så da kan vi muligens forvente å finne SSD-er med denne kapasiteten til 7-800 kroner i løpet av 2014.

Vi har testet mange høyaktuelle SSD-er på DinSide. Du finner oversikten her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer