Fotobutikker sliter

Antall fotobutikker er dramatisk redusert de siste fem årene, og papirbilder produseres oftere og oftere i utlandet.

Fotobutikker sliter
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Fotorådet viser at hele 40% av de tradisjonelle fotobutikkene har måttet stenge dørene de siste fem årene. I tillegg er over halvparten av fotolaboratoriene i Europa i samme tidsrom blitt borte.

Til tross for at det selges flere kameraer enn noen gang i Norge, er det nå bare rundt 300 registrerte fotobutikker igjen i Norge. For fem år siden var tallet 550. Årsaken er IT-bransjen og internettbutikker, som kan operere med langt lavere avansemarginer, i følge Knut Førsund i Fotorådet.

Hva mener du?

Er det fortsatt behov for foto-faghandel? (Avsluttet)
Nei, jeg leser tester og kjøper der det er billigst!(60%) 938
Ja, naturligvis! Jeg går til fagmannen når jeg skal kjøpe fotoutstyr(35%) 551
Dette aner jeg ingenting om!(5%) 78
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Førsund mener bildeproduksjon fra digitale medier har nådd bunnen, og at bildeproduksjonsmarkedet nå igjen er i vekst. Men bildene blir sjeldnere og sjeldnere produsert her i landet. Preus og Schrøder er blant de tradisjonelle bildeprodusentene som har lagt ned sine laboratorier, og nå er det kun to store norske tilbake; FotoKnudsen og Eurofoto. De fleste av de andre aktørene, inkludert Extrafilm, Foto labo, Postfoto, Elkjøp, Lefdal og Japan Foto, får laget bildene sine i utlandet.

Her får du best fremkalling!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer