Fototips for nybegynnere: Blender, lukker og ISO?

Noen kameratips til deg som er grønn på sånt.

PRØV SELV: Via nettjenesten Interactive Exposure Tool kan du selv påvirke hvordan ulike innstillinger påvirker bildet som tas. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PRØV SELV: Via nettjenesten Interactive Exposure Tool kan du selv påvirke hvordan ulike innstillinger påvirker bildet som tas. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tre ting som bestemmer hvor mye lys som slipper inn i et kamera når du tar bilder; det være seg på mobiltelefonen eller på et profesjonelt speilreflekskamera.

De tre er blenderåpningen, lukkertiden og følsomheten.

Blenderåpningen

Om vi skal sammenligne med det menneskelige øyet, samsvarer blenderåpningen med størrelsen på pupillen. Som du vet blir pupillen større når det er mørkt (og slipper da inn mer lys) og mindre når det er lyst.

Det samme gjelder blenderåpningen – jo større blenderåpning man har, desto mer lys slippes inn til kamerabrikken. Hvor stor blenderåpning et objektiv har, angis med det såkalte f-tallet, f.eks. f/1,8. Det betyr at diameteren på blenderen er 1,8 ganger mindre enn brennvidden (avstanden fra objektivet til selve kamerabrikken). Derfor vil da et høyere f-tall (f.eks. f/4) betegne at objektivet slipper inn mindre lys.

Større blenderåpning krever mer av optikken (glasset i objektivet). Derfor blir det som regel langt dyrere å kjøpe objektiver med stor blenderåpning om du har et speilreflekskamera. På objektiver av denne typen har man fortsatt mulighet til å gjøre blenderåpningen mindre («blende ned») om man vil, mens objektiver på mobiltelefoner har fast blenderåpning som ikke kan endres. I dagens marked er det LG G4 som har det mest lyssterke objektivet, med blenderåpning på f/1,8.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer