Føttene på tastaturet - hva er de egentlig til?

Det har ikke med ergonomi å gjøre, ifølge tastaturprodusent. Og du bør være forsiktig med å bruke dem også.

BRUKE FØTTENE? Ikke alle bør bruke tastatur-føttene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BRUKE FØTTENE? Ikke alle bør bruke tastatur-føttene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En del tastaturer kommer med føtter på undersiden som kan slås ut for at tastaturet skal stå skrått oppover når man skriver på det. Mange velger å ta i bruk disse, men antagelig av helt feil grunn.

Ifølge Lifehacker har de ingen ergonomisk funksjon, noe som er vanlig oppfatning, i hvert fall ifølge en høyst uhøytidelig spørreundersøkelse i Dinside-redaksjonen.

Støttebeina er der nemlig for at tastene skal være enklere å se. Det hevder tastaturprodusenten BakkerElkhuizen på sine nettsider.

Les også: Er dette fremtidens tastatur?

Ikke alle trenger dem

For ifølge tastaturprodusenten skiller man mellom to typer tastere; dem som kan skrive «blindt», altså uten å se på tastaturet, og dem som ikke kan det, og som bruker to fingre.

- Fordelen med å slå ut føttene for dem som må se på tastaturet når de skriver, er at de kan se tastene lettere. For disse brukerne medfører ikke utslåtte føtter noen spesielle ulemper, hevder BakkerElkhuizen.

Kan gi deg plager

- Men det er annerledes for de som kan skrive blindt, ettersom de ikke trenger å se på tastaturet mens de skriver.

- Føttene trenger derfor ikke å være slått ut. Faktisk kan det være skadelig for håndleddene hvis de vinkles for langt tilbake, skriver tastaturprodusenten, som får støtte av blant andre About.com.

BakkerElkhuizen mener at de mest drevne tasterne derfor gjør lurest i å ikke slå ut tastaturføttene.

Foto: KIRSTI ØSTVANG
Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Må du ha føttene utslått, bør du i det minste sørge for at vinkelen ikke er større enn 15 prosent, sier tastaturprodusenten.

De anbefaler også å bruke et så tynt tastatur som mulig, antagelig slik at hendene ligger i en så naturlig posisjon som mulig.

- Forskjellige undersøkelser har dessuten påvist en gunstig effekt når de vinkler tastaturet nedover, med en motsatt stigning, skriver BakkerElkhuizen.

Hvis du synes det er ubehagelig å skrive når tastaturet ligger helt flatt, anbefaler Lifehacker at du prøver å justere stolen din høyere.

Ergonomiske tastaturer finnes, men de har typisk en buet form tilpasset en mer naturlig håndstilling. Som Logitech-tastaturet nedenfor:

Føttene på tastaturet - hva er de egentlig til?


Tastatursnarveier kan spare deg for mange plager. Her er 50 kjekke hurtigtaster på Mac - og her er alle du trenger å kunne i Windows.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer