Foveon X3 – CCD-brikkens arvtaker?

Trodde du at det er høyere oppløsning som skal til før digitale kameraer overgår tradisjonelle filmkameraer i kvalitet? I følge selskapet Foveon er påstanden helt feil.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste populære digitale kameraer på markedet i dag er utstyrt med en CCD-brikke. Dette er en lysfølsom sensor som fanger informasjonen fra objektivet (kameralinsen), og separer den i såkalte bildepunkter eller piksler. En slik CCD-brikke kan være utstyrt med flere millioner bildepunkter, og som en hovedregel kan man si at flere bildepunkter øker detaljrikdommen i bildet.

Gammel oppfinnelse

Men CCD-brikken er ingen ny oppfinnelse. Faktisk er det over 30 år siden de første enkle brikkene så dagens lys. Teknikken bærer dessverre preg av dette på enkelte områder, og derfor mener mange at CCD-baserte digitalkameraer aldri vil skape like gode bilder som de mest avanserte filmbaserte kameraene.

CCD-brikken er både strømkrevende og relativt dyr å produsere, men det største problemet er at brikken i utgangspunktet kun kan registrere én av de tre primærfargene rød, grønn og blå i hvert bildepunkt. Det betyr at brikken må bruke tre bildepunkter for å registrere én farge, og det må matematiske beregninger til i etterkant for å ”blande” primærfargene og dermed gjenskape fargene i hvert av de tre punktene. I praksis betyr det ofte unøyaktig fargegjengivelse, men også at det alltid vil være en viss uskarphet i bildene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer