Se norsk nett-TV i utlandet:

Fra 1. april blir det mye enklere å se hjemme-TV fra utlandet

TV2 vil starte allerede før sommeren. NRK er positive, men sitter på gjerdet.

UTENLANDS-TITTING: Mange opplever at de blir stengt ute når de prøver å se norsk TV-innhold på ferie i utlandet. Nå blir dette endret i samtlige EU-land. Foto: Pål Joakim Olsen
UTENLANDS-TITTING: Mange opplever at de blir stengt ute når de prøver å se norsk TV-innhold på ferie i utlandet. Nå blir dette endret i samtlige EU-land. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert

Den 1. april innfører EU nye regler for strømming av TV og annet innhold på tvers av landegrensene. Det er hyggelige nyheter for dem som liker å se norsk TV via nett fra feriehuset i Spania eller hytta i Sverige.

TV2 sier de vil åpne så raskt de klarer.

Til Stortinget i 2019

Men det er TV-kanalen strengt tatt ikke nødt til. For siden Norge ikke er medlem av EU, men bare av EØS, må reglene først behandles politisk.

– EUs portabilitetsforordning er foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen. Det er ventet at dette vil skje i løpet av våren. Kulturdepartementet planlegger å sende ut et høringsnotat til høsten med forslag til hvordan forordningen kan gjennomføres i norsk rett. Det vil deretter bli utarbeidet en lovproposisjon med sikte på at Stortinget våren 2019 kan vedta nødvendige lovendringer, skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i en e-post til Dinside.

Likevel kan norske TV-kanaler og strømmetjenester gjerne åpne allerede fra 1. april, ifølge departementet.

– Det er ingen ting i veien for at norske aktører tilbyr portabilitet til sine kunder også før forordningen gjennomføres i norsk rett, men da må rettighetene for slik bruk klareres, skriver Hanne Gjørtz i et nytt svar til oss.

BESTEMMER SELV: NRK tilbyr bare en del av TV-innholdet sitt til utenlandsseere. Men de vil gjerne endre på dette, om de klarer å få på plass innlogging at og rettighetshaverne er med på det. Foto: NRK
BESTEMMER SELV: NRK tilbyr bare en del av TV-innholdet sitt til utenlandsseere. Men de vil gjerne endre på dette, om de klarer å få på plass innlogging at og rettighetshaverne er med på det. Foto: NRK Vis mer

Valgfritt for NRK

NRK er ikke en betalt strømmetjeneste. Dermed kan de velge om de vil følge de nye reglene eller ikke.

Det betyr at deler av Dagsrevyen og annet direktesendt innhold fra NRK fortsatt blir blokkert når du er på ferie i et EU-land. Det samme gjelder innkjøpt materiale.

– Det er NRKs intensjon å gjøre mest mulig av innholdet tilgjengelig også for nordmenn som oppholder seg midlertidig i utlandet, sier juridisk direktør Olav Nyhus i NRK til Dinside.

Kompliserte rettighetsforhold er årsaken til at dette ikke skjer nå.

– Begrensningene skyldes at rettigheter til sport og annet innhold normalt kjøpes kun for nasjonale områder. Men finner man en tilfredsstillende måte å verifisere norske brukere på, vil problemet kunne bli løst, sier Nyhus.

VIL STARTE FØR: TV2 ønsker å åpne for EU-titting før sommeren, men er usikre på om de kan gjøre det før nye regler blir innført i Norge. Foto: TV2 Sumo
VIL STARTE FØR: TV2 ønsker å åpne for EU-titting før sommeren, men er usikre på om de kan gjøre det før nye regler blir innført i Norge. Foto: TV2 Sumo Vis mer

TV2 i forkant

TV2-seerne betaler for å se TV via nett. Dermed vil de i motsetning til NRKs seere få glede av de nye reglene.

– Vi jobber med å få dette på plass så snart som mulig etter 1. april og seinest før sommeren, skriver PR- og mediesjef Jan Petter Dahl i en e-post til Dinside.

Han ser bare oppsider ved de nye reglene.

– Vi synes selvsagt det er positivt at kundene nå kan ta med TV 2 Sumo på ferie. Da vil man få sett TV 2 sine nyhetssendinger, underholdningsprogrammer, offline innhold og ikke minst både Tour de France og fotball-VM med norske kommentatorer over hele EU-området.

Dahl forteller oss at TV2 ikke var klar over at EU-reglene møtte EØS-behandles i Norge, og at kanalen har planlagt med tanke på å åpne i nær framtid. Nå gir departementet altså grønt lys, og da er det ingen hindringer lenger.

– Vi har alt på plass. Nå ser vi fram til å glede nordmenn på ferie i utlandet med alt vi har å by på, stråler Dahl.

SPANIA: Nordmenn med feriebolig i EU-land har grunn til å juble over at de nå får et fullverdig norsk TV-tilbud der de bor. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SPANIA: Nordmenn med feriebolig i EU-land har grunn til å juble over at de nå får et fullverdig norsk TV-tilbud der de bor. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

– Skikkelig gladmelding!

Gerd Johansen, tidligere programleder både i NRK og P4, er en av mange norske pensjonister med bolig i Spania.

Hun er svært glad for nyheten om at hun snart kan se norsk TV uten hindringer.

GLEDER SEG: Gerd Johansen har leilighet i Spania. Nå kan hun snart se norsk TV via nettet uten å bruke tekniske mellomledd. Foto: Privat
GLEDER SEG: Gerd Johansen har leilighet i Spania. Nå kan hun snart se norsk TV via nettet uten å bruke tekniske mellomledd. Foto: Privat Vis mer

– Det var en skikkelig gladmelding! Vi har hatt norsk TV og en bråte andre nasjonaliteter i flere år via mer eller mindre legale servere plassert på mystiske steder. Billig har det heller ikke vært, en må kjøpe en boks til rundt 200 Euro, og så koster abonnementet 20–30 Euro i måneden, skriver hun til oss via Facebook.

Johansen og hennes mann har så langt vært prisgitt mer eller mindre tvilsomme selskaper som tilbyr tilgang til norske sendinger via nett i Spania.

– Fordi dette markedet har befunnet seg i et juridisk grenseland har det vært fritt fram for useriøse operatører, og brått kunne hele TV-tilbudet forsvinne uten varsel.

HBO, Viaplay og C More

De nye EU-reglene er også myntet på dem som abonnerer på musikk, film og TV-serier via strømmetjenester.

Her er mye åpent allerede, men med enkelte unntak.

Musikk fra Spotify kan nytes overalt i verden – også utenfor EU-området. Det gjelder både direktestrømming og nedlasting.

Netflix har samme regler. Så lenge du har en konto, får du «norsk» innhold også i andre europeiske land.

Med HBO Nordic er det annerledes. Her kan du se innholdet som vanlig når du er i Sverige, Danmark eller Finland.

Er du på ferie i Spania, får du derimot bare den spanske utgaven av HBO. I øvrige land er film- og serietjenesten ikke tilgjengelig for norske abonnenter.

Viaplay er ikke tilgjengelig for nordmenn utenfor Skandinavia i dag. Det er heller ikke C More.

Men alt dette vil altså endre seg.

SER LIKEVEL: Mange nordmenn bruker såkalt VPN for å unngå sperrene. Det vil bli unødvendig i EU når de nye reglene kommer på plass. Foto: Gaute Beckett Holmslet
SER LIKEVEL: Mange nordmenn bruker såkalt VPN for å unngå sperrene. Det vil bli unødvendig i EU når de nye reglene kommer på plass. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Kommer seg rundt sperren

I dag sperres innholdet for utenlandsbruk ved at den såkalte IP-adressen registreres.

En IP-adresse er et nummer du får lokalt når du er på internett. Tjenestene du bruker sjekker om adressen er norsk. Er den ikke det, kan du oppleve begrensninger eller å bli sperret helt ute.

Å sperre for utenlandsk IP-adresse er likevel ikke en helt effektiv måte å begrense bruken.

Det er nemlig mulig å logge seg inn via en såkalt VPN-tjeneste. Da «ser» NRK eller TV2 en norsk adresse, og da kan du nyte alt innhold som om du var hjemme.

Slike tekniske krumspring koster ofte penger. Ofte gir de tregere nettforbindelse også. Med de nye EU-reglene skal de altså bli unødvendige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer