Fra dusj til Idol med Microsoft

Det forskes på mye, blant annet musikk. MySong lager automatisk musikk til dine egne sangstrofer.

Publisert
Sist oppdatert

I tillegg til språket, som dreier seg om å kommunisere om konkrete ting, har menneskene til alle tider også laget musikk. Musikk har stor plass både i den private hverdagen og i sosiale, rituelle sammenhenger og dreier seg i bunn og grunn om alt det som ligger utenfor ordene, både før de oppstår og etter, der ord ikke lenger strekker til.

Musikk kan være enkel og komplisert, akkurat som oss selv. Ambisjonene er forskjellige, noen dyrker det enkle og umiddelbare, mens andre strever i årevis etter det sublime uttrykk.

En annen grunnleggende menneskelig egenskap er bruk og utvikling av verktøy, for å erstatte slit, gjentakelse og avhengighet av flere mennesker.

Datamaskinen er det hittil mest avanserte verktøyet vi har laget, og anvendelsesområdet utvides hele tiden. Noe som alltid har utfordret mange forskere er å prøve å knekke koden til det som regnes som forbeholdt kreative mennesker.

Musikk er et slikt område, og det finnes mange forsøk på programvare som lager musikk. Grunnene til at dette ikke har vært den store suksessen er mange, den viktigste er kanskje at den er helt unødvendig, at det er en løsning på et ikke-problem. Det lages så mye musikk på alle ambisjons- og kvalitetsnivåer at det problematisk å velge.

Microsoft har valgt en annen vinkling i sitt MySong-prosjekt. I stedet for å generere hele det musikalske uttrykket opptrer programmet som hjelper.

Slik fungerer det

Konseptet baserer seg på at du har noen sangstrofer i hodet som kan bli til en låt. Du behøver ikke kunne spille gitar eller piano for å legge til akkorder osv, det er her MySong kommer inn i bildet.

Du setter i gang en rytme (du velger selv tempo), så synger du til rytmen inn i en mikrofon koblet til PCen.

Fra dusj til Idol med Microsoft


Så finner MySong ut hvilke toner du har sunget, hvilke akkorder som passer, og lager et akompagnement med f.eks. piano.

Fra dusj til Idol med Microsoft


Du kan så justere forskjellige parametre, som "Happy factor" (her vil en lav verdi lage et akkompagnement i moll) og "Jazz faktor" som bestermmer hvor enkle eller avanserte akkordene skal være.

Fra dusj til Idol med Microsoft


Hva er poenget?

Ambisjonene er altså ikke å overlate all musikkproduksjon til Microsoft, men å tilby en støttefunksjon til de som har musikalske idéer, men ikke kan spille et instrument.

Det kan fungere som en booster for selvtilliten, uten spydige eller velmente kommentarer fra en kompis eller søsken som vet bedre. Man kan holde på i fred, leke med egne idéer og jobbe fram noe som har en viss form. Derfra vil talentet kunne utvikle seg videre hvis det er grunnlag for det, eller man ser på det som ren underholdning.

Om ikke annet kunne et slikt program heve nivået på en del av de som melder seg på Idol. En tilleggsmodul med litt kjefting og oppmuntring kunne kanskje komme til en utvidet versjon?

Du finner info, video og mer dyptgående rapport her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer