Fra fiber til mobil

Lyse og Altibox tilbyr TV, telefon og internett via fiber, nå kommer mobilen inn på arenaen.

Publisert
Sist oppdatert

Fiber gir deg mulligheten for det bredeste bredbåndet, er du kablet med fiber helt inn i stua er du sikret kapasitet for krevende tjenester som ikke en gang er påtenkt.

Men hvilke tjenester tilbyderne vil slippe til og hva de som drifter fibernettet kan tilby brukerne er fremdeles på et tidlig stadium. Løsningen som i dag tilbys av Lyse og andre samarbeidspartnere som f.eks. Viken Fibernett i Oslo-området heter Altibox, og gir brukerne TV (også HD), filmleie, internett og telefoni.

iMobil

Potensialet for flere tjenester og koblinger mellom disse er stort, og som et skritt på veien lanseres nå mobiltelefoni - iMobil. Det som er spesielt med løsningen er at den baserer seg på bruk av sømløs integrasjon av trådløst internett (WLAN) og GSM. Du kan dermed ringe når du er i en WLAN-sone, men fortsette samtalen selv om du beveger deg ut av WLAN-dekningsområdet og over i GSM-sonene.

I tillegg kan du bruke mobiltelefonen til å styre Altibox-funksjoner, en svært praktisk løsning er fjernbetjening av PVR. Da kan du ta opp programmet du ikke rekker hjem til, eller finner ut at du burde ha sett, selv om du befinner deg utenlands.

Fra fiber til mobil


Satser på nye mobiler

Det forutsettes at mobiltelefonene har støtte for WLAN hvis du skal ha full utnyttelse av de nye løsningene. Dette er ikke veldig utbredt foreløpig, men kommer fra stadig flere leverandører. I skrivende stund er det bare snakk om ca 15 forskjellige apparater, men det forventes at dette kommer. Både iPhone og en rekke mobiler "inspirert" av denne er i ferd med å dukke opp.

Bare første fase

Dete er bare begynnelsen, i følge Lyse, som vil bygge ut videre løsninger som integrerer tilbudene etter hvert som de blir tilgjengelige.

Med iMobil vil man kunne sitte hjemme og bruke mobilen på WLAN-løsningen uten at det koster noe som helst. Med en WLAN-mobil kan du også se video fra internett, bruke MSN osv. noe som gir en helt annen og bredere opplevelse enn 3G-løsninger - og uten at det koster noe ekstra.

Fra fiber til mobil


Mange ville ønske at også det innholdet som er tilgjengelig på TV-delen av Altibox også ville være tilgjengelig på mobile enheter innenfor samme abbonnement. Dette står lenger ned på agendaen, her er det innholdsleverandørene som holder tilbake. Teknisk sett er det ikke vanskelig å kode om fra IP-TV til WLAN, men ingen av de som sitter på rettighetene til innhold vil slippe dette "løs", selv for betalingsvillige kunder.

(At omtrent alt av det mest populære innholdet allerede ligger på nettet allerede, eller legges ut et par dager etter at det er lansert, spiller visst ikke noen rolle.)

Men distributørene som lever av å distrubere tilgang og innhold til brukerne jobber selvsagt med saken. Vi får bare håpe at det blir flere stadig flere gode og brukervennlige muligheter til å kjøpe innhold - vi mener at det er der nøkkelen ligger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer