Forhåndstitt: Canal Digital OnePlace

Fra i dag kan 400.000 Canal Digital-kunder få en mer sømløs TV-hverdag

Vi har tatt en titt på den nye OnePlace-boksen, som samler TV, strømmetjenester og smarte apper på ett sted.

FORENKLER: Canal Digital-kunder kan nå få vanlige TV-kanaler, strømmetjenester, apper og spill på ett sted. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FORENKLER: Canal Digital-kunder kan nå få vanlige TV-kanaler, strømmetjenester, apper og spill på ett sted. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De tradisjonelle TV-sendingene er under press. Stadig flere av oss ønsker å styre tiden vår selv, og se favorittprogrammene når vi selv ønsker det, og på den dingsen vi har tilgjengelig der vi befinner oss, enten det er en TV, en PC, nettbrett eller mobiltelefon.

Dette er en av de viktigste årsakene til at mange internett-baserte strømmetjenester opplever gode tider i 2018.

Og nå kommer også de tradisjonelle TV-kanaltilbyderne på banen med løsninger som er laget for å møte de nye trendene.

Nytt tilbud til 400.000

Canal Digital Satellitt, som med sine 400.000 kunder er en av Norges desidert største kanaltilbyderne, har nettopp lansert OnePlace - en dekoder som samler lineære TV-kanaler via satellitt (DVB-S), strømmetjenester via internett (blant annet de samme kanalene), smarte apper og spill - kort sagt alt du ønsker å se på TV-en din, på ett sted.

OnePlace er basert på smart-tv-plattformen Android TV fra Google, og skal ifølge Canal Digital være den første dekoderen som er basert på dette systemet. Det er i praksis det samme systemet du finner i en rekke TV-er, blant annet fra Sony og Philips.

Det betyr videre at hvis du har en nyere TV fra en av disse produsentene, vil du allerede ha tilgang til mye av det OnePlace byr på - med unntak av strømmeutgaven av kanalpakken din. Det viktigste er imidlertid enkelheten og at hele opplevelsen skal framstå som sømløst sydd sammen, ifølge Canal Digital.

- Det er ikke gitt at alle TV-seere er komfortable med å finne fram i dette virvaret. Vårt mål er at kundene våre skal finne alt på ett sted, sa direktør Ragnar Kårhus til Dinside, da Canal Digital lettet på sløret tidligere i år.

Kan styres med stemmen

Selve boksen måler 26 x 17 x 4 cm og akkompagneres med en oversiktlig og grei fjernkontroll. Denne har blant annet en mikrofon-knapp. Trykker du denne, kan du for eksempel søke i programmer, skifte kanal og få info om filmer og serier bare ved hjelp av stemmen. Dette er blitt en vanlig funksjon også på mange TV-apparater i 2018.

SPOR: Bak en luke på siden finner du spor for minnekort og kanalkort. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SPOR: Bak en luke på siden finner du spor for minnekort og kanalkort. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

På baksiden av boksen finner du to innganger for satellittsignaler fra parabol, en standard 3,5mm analog lydutgang, HDMI-utgang, optisk lydutgang, en USB-port, ethernet-port for kablet nettilgang, samt spor for harddisk. Den enkleste utgaven leveres uten harddisk, men dette kan du sette inn senere mot et tillegg i prisen.

BAK: Boksen byr på en rekke tilkoblingsmuligheter på baksiden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BAK: Boksen byr på en rekke tilkoblingsmuligheter på baksiden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Boksen har dessuten innebygd støtte for Chromecast, som blant annet gjør det mulig å vise bilder og videoer trådløst på TV-en som du har liggende på mobilen.

Enkel å sette opp

Har du kun tilgang til trådløst nett, vil du bli spurt om SSID og passord første gang du starter OnePlace. I tillegg er det nødvendig med en Google-konto dersom du skal laste ned apper og spill fra app-butikken Google Play. Denne informasjonen kan enkelt hentes fra mobilen din, slik at du slipper å pile deg gjennom tastaturet på skjermen.

Vi testet kun internett-funksjonaliteten til OnePlace. Grensesnittet er enkelt og lettfattelig - og på norsk.

MENYEN: Her finner du innholdet sortert, slik at du enkelt finner fram. Du kan også søke ved hjelp av stemmen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MENYEN: Her finner du innholdet sortert, slik at du enkelt finner fram. Du kan også søke ved hjelp av stemmen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Trenger ikke være synlig

Merk at kommunikasjonen mellom fjernkontrollen og OnePlace foregår via Bluetooth. Det betyr at du ikke trenger å peke fjernkontrollen mot boksen for å få den til å reagere. Den kan like gjerne stå i et skap eller ligge i en skuff.

Vi opplevde responsen som middels rask, men litt bak nyeste Apple TV - som vi bruker til TV- og strømmetjenester til daglig. Noen ganger må du vente et par sekunder fra du trykker på fjernkontrollen til det skjer noe, men forsinkelsene er ikke så hyppige og påfallende at det blir plagsomt.

ENKEL OG OVERSIKTLIG: Fjernkontrollen er enkel å betjene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ENKEL OG OVERSIKTLIG: Fjernkontrollen er enkel å betjene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kanalskifte gjør du enkelt ved å trykke på tall-knappene eller med opp / ned-tasten nederst til høyre. Å bytte kanal, for eksempel fra NRK1 til NRK2, tar i underkant av tre sekunder - husk da at vi snakker om strømmeversjonen av kanalene.

Du kan enkelt pause programmene og spole deg framover og bakover. Når du har pauset et program, kan du pile deg ned og få anbefalinger om lignende programmer, merke kanalen som favoritt eller låse den for tilgang. Anbefalingene er selvlærende, og vil bli mer og mer treffsikre etter hvert som du har brukt boksen en stund.

ANBEFALINGER: Når du har brukt boksen en stund, vil du få personlige anbefalinger til annet innhold du sannsynligvis vil like. Foto: BJørn Eirik Loftås
ANBEFALINGER: Når du har brukt boksen en stund, vil du få personlige anbefalinger til annet innhold du sannsynligvis vil like. Foto: BJørn Eirik Loftås Vis mer

Bruker du opp/ned-tasten mens du ser på et program, vil du få opp kanallisten til venstre, med miniatyrbilder av programmet som vises akkurat nå. På den måten kan du raskt svitsje mellom kanaler - og du kommer deg også raskt til ukesarkivet - som inneholder høydepunktene fra sendingene den siste uka.

Ukesarkivet er også lett tilgjengelig fra hovedmenyen.

UKESARKIV: Her finner du høyepunktene fra uka som gikk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
UKESARKIV: Her finner du høyepunktene fra uka som gikk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ikke helt det samme

Bildekvalitetsmessig vil vi vurdere de fleste strømmekanalene til middels bra, det er helt på det rene at den normalt ligger noe bak den kvaliteten du kan forvente på satellittsendinger. Det merkes nok uansett mye bedre på vår 70-tommer enn på en eldre 40-tommer.

En annen ting som er verdt å bemerke, er at teksting av kanaler er begrenset til noen få (blant annet NRK-kanalene og TV2). Disse tekstene er dessuten hardkodet, og dermed ikke mulig å fjerne. Vi fant ingen kanaler der vi kunne bytte teksting eller hente frem teksting der denne manglet.

KAN IKKE VELGE TEKST: Valgene av undertekst er deaktivert. I hvert fall foreløpig. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KAN IKKE VELGE TEKST: Valgene av undertekst er deaktivert. I hvert fall foreløpig. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Litt om appene

Android TV er sannsynligvis den smart-tv-plattformen som har det mest rikholdige utvalget av apper akkurat nå. Populære apper som Spotify og Youtube kan lastes ned og installeres på OnePlace, og dermed kan du utvide TV- og musikkuniverset ditt med noen få tastetrykk. OPPDATERT: Netflix og HBOer ikke med fra starten, men Canal Digital forventer at denne kommer på plass etter hvert).

Du kan også laste ned TV-kanalenes egne apper. Disse kan by på ekstrafunksjonalitet, for eksempel byr NRK-appen på full tekst-styring, blant annet.

App-butikken Google Play inneholder også mengder av spill, som er blant de mest krevende oppgavene du kan sette OnePlace til. Her kan du oppleve noe hakking i de tyngste spillene - og merk også at mange av spillene ikke fungerer uten at du også har en spillkontroller. Vi har ikke hørt om dette er noe som vil bli tilbudt som tilbehør til OnePlace, slik det er til denne Android TV-boksen, men ifølge Canal Digital skal boksen være kompatibel med standard Bluetooth-baserte kontrollere.

SPOTIFY: Det er ikke noe problem å få Spotify i den nye boksen. Den kan også fjernstyres fra mobilen via Spotify Connect. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SPOTIFY: Det er ikke noe problem å få Spotify i den nye boksen. Den kan også fjernstyres fra mobilen via Spotify Connect. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Konklusjon

OnePlace gjør akkurat det den er ment å gjøre; samle alt av innholdet du vil vise på TV-en, på ett sted - uavhengig av om det kommer fra en parabolantenne eller fra internett. Det meste gjør den også bra.

Har du en ny TV med smart-tv-funksjonalitet - eller en Apple TV, får du mye av det OnePlace byr på allerede - og mange vil ikke ha noen problemer med å veksle mellom en dekoderboks og funksjonalitet som allerede ligger innbakt i TV-en. Merk imidlertid at Canal Digital Satellitts strømmekanaler ikke eksisterer for TV-er med Android TV innabords, men er på plass i Apple TV og Tizen (Samsung-TV-er).

Er du derimot Canal Digital Satellitt-kunde med en eldre TV eller bare ønsker at alt skal være enklest mulig, er OnePlace absolutt en løsning du bør vurdere.

Vi har fått opplyst at OnePlace koster fra 490 kroner, da uten harddisk og opptaksmuligheter - men da med bindingstid. Du finner mer informasjon hos Canal Digital.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer