Framtidens trådløse nett er her

Vi har testet 54g trådløst nettverk fra Linksys, som er kompatibelt med vanlig 11 Mbit WiFi men MYE raskere!

Framtidens trådløse nett er her
Publisert
Sist oppdatert

Trådløst nett har blitt svært vanlig etter at prisene er lave og utstyret ble enkelt å ta i bruk. Både små og store firma har installert dette, i tillegg til offentlige IP-soner som hoteller og flyplasser samt private brukere.

Selv har vi hatt gleden av trådløst nett hjemme i snart to år, og har også til en viss grad kunnet bruke det på reiser. Men her er det fremdeles alt for få tilbud.

Ytelse i praksis

Trådløst nett på 11 Mbit fungerer glimrende til all ”vanlig bruk”, det er i praksis omtrent like raskt som en typisk ADSL eller Kabel-forbindelse og du kommer ikke i nærheten av 11 Mbit.
Vanlig hjemmejobbing med moderate filstørrelser fungerer utmerket, det som ikke fungerer er tunge mediadata. Du kan for eksempel ikke spille av eller redigere et DV-opptak som er overført og ligger på en annen maskin, det går i rykk og napp, ett sekund av gangen.

Digitale bilder og stereo lyd er uproblematisk, selv om store bilder flyter ut over skjermen i stedet for å sprette opp...

Komprimert video som DivX er også greit, hvis det ikke er for mye annen aktivitet på nettverket.

Neste generasjon

Det er andre løsninger som tilbyr høyere hastigheter, og vi har testet to av disse tidligere. Den ene er basert på standarden 802.11a, som kjører på 5 GHz og støtter flere kanaler og brukere, men har mindre rekkevidde og en ytelse som faller raskere med avstand enn de andre løsningene. Vi har tidlligere testet Intel sin løsning som også var vesentlig raskere enn 802.11b. Du kan lese testen her.

Denne løsningen er ikke kompatibel med vanlig 802.11b.

D-Link har en egen løsning som er oppgitt til 22 Mbit, som vi også har testet. Denne er kompatibel med 802.11b, og gir noe bedre ytelse og rekkevidde.

Men det er 802.11g som er fremtidens standard. Den er enda ikke endelig definert på alle punkter, spesielt når det gjelder sikkerhet. Men det finnes allerede utstyr fra flere fabrikanter, og det er mulig å oppgradere dette ved å laste ned ny firmware etter hvert som standardene settes.

Linksys 54g i praksis

Framtidens trådløse nett er her


Vi koblet opp vår stasjonære PC til Linksys-ruteren WRT54G, som har fire switchede 10/100 porter i tillegg til trådløst nett.\ og en egen port til internettleverandørens boks.

Ruteren konfigureres enkelt via nettleseren, og i løpet av kort tid hadde vi tastet inn våre ADSL-parametere (Vi bruker Telenor og PPPoE). Så var vi på nett med den stasjonære.
Vi endret SSID fra default-verdi til den vi brukte tideligere, og startet opp vår bærbare med D-link kort for 802.11b. Vi kom på nett som vanlig, helt smertefritt.

Vi slo så av den bærbare og installerte 54g-PC-kortet WPC54G fra Linksys. Her er det en driver som må lastes inn, og dette gikk også helt smertefritt.

Så var det ut og måle hastighet på våre faste plasser, vi sammenligner med Intels 802.11a og Linksys egen rene 802.11b-løsning som vi har testet tidligere.:

Framtidens trådløse nett er her
Framtidens trådløse nett er her
Framtidens trådløse nett er her


Grafene taler for seg selv, ytelsen er vesentlig høyere enn konkurrentene!

Det innebærer at visning av store bilder fra disk på en annen PC på lokalnettet går høyst merkbart raskere.

Video er fremdeles bare mulig å overføre i sanntid, i sterkt komprimerte formater.

VPN til nettverket på jobben fungerte også uten problemer.

Ruteren har dessuten en rekke smarte finesser både for sikkerhet og praktiske bruksområder som vi kommer tilbake til, men vi vil allerede nå uten å nøle anbefale 54g hvis du skal investere i trådløst nettverk.

Utstyret er helt kompatibelt med eksisterende utstyr, og dessuten kompatibelt med fremtidige installasjoner i offentlige IP-soner. I tillegg gir det bedre ytelse i dag.
Prisen er dessuten lavere enn for mange løsninger basert på standard 802.11b:

Router WRT54G koster 1 679 kroner inkl mva
PCMCIA WPC54G koster 934 kroner inkl mva

Distributør er EET

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer