Svindel med kjøp og salg

Frekk svindel sprer seg

Politiet advarer mot ny metode.

RAMMES: Selgere på steder som Facebook Marketplace og Tise forsøkes svindlet av ny metode. Foto: Martin Gramnæs/montasje
RAMMES: Selgere på steder som Facebook Marketplace og Tise forsøkes svindlet av ny metode. Foto: Martin Gramnæs/montasje Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettsvindlere kjenner ingen grenser, og nå melder Politiets Nettpatrulje Øst om en ny metode, som nylig har begynt å spre seg.

Denne gangen er det selgere på steder som Tise og Facebook Marketplace som tydeligvis skal loppes for penger.

For å gjøre dette, har svindlerne laget falske sider, som ser ut som om de er fra Posten, og påstår at de har betalt for varen gjennom denne tjenesten.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Selger taper penger

– Svindleren sier de ønsker å kjøpe det du skal selge, og sender deg en lenke til en side som ser ut som den tilhører Posten. Betalingen skal foregå der, og du blir bedt om å legge inn kortdetaljer for å få pengene for salget. Sannheten er at det er du som blir trukket for penger, ikke motsatt. heter det i en Facebook-post som ble lagt ut av Nettpatruljen torsdag.

Faglig leder for Nettpatruljen Øst, Jostein Dammyr, forteller til DinSide at Nettpatruljen fikk inn de første henvendelsene om denne typen svindel i forrige uke.

– Vi velger å være litt overflatiske med tanke på hvordan de falske linkene og sidene ser ut, siden svindlerne fort kan gjøre endringer, forklarer han.

Dammyr forteller at denne metoden er ny for dem, men påpeker at svindlerne stadig blir mer kreative.

Han kan også fortelle at det har kommet inn noen anmeldelser på grunn av den nye metoden.

– Ikke trykk på lenker du får tilsendt, og ikke legg inn kortopplysninger, formaner han.

Sjekk

Bruktbutikken Tise har selv laget en side med hvilke tegn man skal se opp for. Her har de også et eksempel på hvordan slik svindel kan se ut.

– Vi har systemer og rutiner som jobber med å fange opp brukere som har dårlige hensikter, og vi jobber kontinuerlig for å forsterke disse verktøyene for å kunne levere en god og trygg tjeneste for våre brukere, skriver de på egen nettside.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer