Test: Apple iPad 10,2-tommer (2019)

Fremdeles det beste iPad-kjøpet

... og det billigste.

NYTT: I høst har iPad fått sitt eget operativsystem. Her er fire viktige nyheter. Foto: Kirsti Østvang. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nytt år, ny iPad. Hittil i år har Apple riktignok lansert totalt tre nye iPad-er. I vår kom nye utgaver av både iPad Air og iPad mini. Under lanseringen av høstens nye iPhone-modeller, slapp selskapet også en oppgradert utgave av nettbrettet som bare går under navnet iPad.

I fjor trillet vi en sekser til forgjengeren, som vi omtalte som «det beste nettbrettet for folk flest». Den nye 7. generasjonsmodellen fortsetter å være det, selv om det ikke er altfor mye nytt med den.

Større skjerm

Helt siden Apple introduserte iPad i 2010 har standardmodellen hatt 9,7 tommer skjerm.

I år har imidlertid Apple økt den med en halv tomme, til 10,2. Under vanlig bruk vil du neppe merke særlig stor forskjell, selv om den ekstra plassen kommer godt med når man multitasker i nye iPadOS (mer om det senere).

Rent fysisk er nye iPad én centimeter høyere og en halv centimeter bredere enn enn forgjengeren, og en anelse tykkere. De avrundede kantene bak gjør den behagelig å holde. For øvrig er chassiset for første gang laget av 100 prosent resirkulert aluminium.

Sammenlignet med iPad Pro ser iPad kanskje litt gammeldags ut med sine «tykke» rammer. Samtidig er det mange som foretrekker å ha en hjemknapp å trykke på.

ULIKT DESIGN: Standard-iPad-en (til venstre) har det klassiske iPad-designet med tykke rammer i toppen og bunnen med hjemknapp. Nye iPad Pro (til venstre) har den samme smale rammen hele veien rundt, og kommer helt uten hjemknapp. På baksiden er designet også forskjellig. Foto: Kirsti Østvang
ULIKT DESIGN: Standard-iPad-en (til venstre) har det klassiske iPad-designet med tykke rammer i toppen og bunnen med hjemknapp. Nye iPad Pro (til venstre) har den samme smale rammen hele veien rundt, og kommer helt uten hjemknapp. På baksiden er designet også forskjellig. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
AVRUNDEDE KANTER: Apple fortsetter med sitt gode, gamle iPad-design. Det er bare Pro-modellen som har de rette kantene på baksiden. Foto: Kirsti Østvang
AVRUNDEDE KANTER: Apple fortsetter med sitt gode, gamle iPad-design. Det er bare Pro-modellen som har de rette kantene på baksiden. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den billigste iPad-en

Nå er landskapet for Apples nettbrett blitt ganske stort. I tillegg til denne «standardmodellen» på 10,2 tommer, finnes det som nevnt en mindre iPad mini med 7,9 tommer skjerm og en større iPad Air med 10,5 tommer skjerm. Så har du iPad Pro-modellene som kommer i størrelser på 11 og 12,9 tommer.

Det er selvsagt mer enn skjermstørrelsen som skiller de ulike iPad-modellene. Maskinvare og pris varierer også.

NOE FOR ALLE: Den nyeste iPad-en plasserer seg i midten rent størrelsesmessig, men har svakest maskinvare og lavest pris. Foto: Kirsti Østvang
NOE FOR ALLE: Den nyeste iPad-en plasserer seg i midten rent størrelsesmessig, men har svakest maskinvare og lavest pris. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

10,2-tommer iPad plasserer seg som den billigste iPad-en du får kjøpt, med en startpris på 3990 kroner for 32 GB lagringsplass og 4990 kroner for 128 GB. Legg på cirka 1500 kroner per modell for 4G-støtte i tillegg.

Selv om vi synes Apple godt kunne spandert på oss dobbelt så mye lagringsplass på innstegsmodellen, tør vi påstå det ikke finnes noen bedre alternativer der ute i samme prissjikte.

Endelig Smart Connector

I tillegg til større skjerm er den andre nevneverdige nyheten med den nye iPad-en at den har fått tilbehørskontakten Smart Connector.

Denne introduserte Apple med sin første iPad Pro i 2015, og er en magnetisk port som gjør det mulig å koble til utstyr som ikke har batteri, siden nettbrettet kan forsyne den med det, og så slipper du å fikle med Bluetooth-tilkobling.

SMART KONTAKT: De tre hullene på siden av iPad-en er kontakten som gjør det mulig å koble til blant annet Apples iPad-tastatur. Foto: Kirsti Østvang
SMART KONTAKT: De tre hullene på siden av iPad-en er kontakten som gjør det mulig å koble til blant annet Apples iPad-tastatur. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det betyr at man endelig kan bruke Apples Smart Keyboard, som til denne iPad-en koster 1690 kroner. Dyrt, men det er helt greit å skrive på om du liker lave taster - og dessuten har det fordelen at det fungerer som deksel til skjermen.

Dessverre har ikke så mange tilbehørsprodusenter begynt å tilby Smart Connector-utstyr som man skulle ønske, men Logitech er blant dem som tilbyr billigere tastatur-alternativer enn Apples eget.

Du kan bruke Apple Pencil med 10,2 tommer iPad (dette var en av nyhetene i fjorårets modell). Du må dessverre ta til takke med førstegenerasjons Apple Pencil med den kronglete ladingen via Lightning-porten, men forsinkelsen skal nå være redusert fra 20 til 9 millisekunder. Det merkes godt!

TOPP TEGNEBRETT: Apple Pencil er god å både skrive og tegne med, men den følger dessverre ikke med iPad-en. Du må kjøpe den ved siden av for en tusenlapp. Foto: Kirsti Østvang
TOPP TEGNEBRETT: Apple Pencil er god å både skrive og tegne med, men den følger dessverre ikke med iPad-en. Du må kjøpe den ved siden av for en tusenlapp. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Batteri og ytelse

Ti timer batteritid er Apples standard batteritid på iPad, og denne er ikke noe unntak.

Den kan lett holde i flere dager med normal bruk, hvor du typisk bruker den et par-tre-fire timer per dag og gjør dagligdagse oppgaver som å surfe, sjekke mail og sosiale medier, spiller litt, strømmer et par episoder Succession og så videre.

IKKE USB-C: Mens storebror iPad Pro (nederst) har USB-C-kontakt, har iPad fremdeles Apples Lightning-plugg. Foto: Kirsti Østvang
IKKE USB-C: Mens storebror iPad Pro (nederst) har USB-C-kontakt, har iPad fremdeles Apples Lightning-plugg. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I motsetning til nye iPhone 11 Pro og 11 Pro Max, leveres nye iPad fortsatt med en tregere 12-watts lader, noe som betyr at det tar lengre tid enn nødvendig å lade brettet helt fullt.

En av grunnen til at Apple klarer å holde prisen på iPad-en så lav, er at den kommer med samme A10 Fusion-brikke som sitter i fjorårets modell, samt iPhone 7 og iPhone 7 Plus fra 2016.

Ikke helt fremtidsrettet altså, men samtidig har Apple gjort en god jobb med å optimalisere iPadOS for denne prosessoren. Generelt opplever vi ytelsen som upåklagelig til det meste av vanlige apper i 2019. Det hjelper også at Apple har økt arbeidsminnet fra 2 til 3 GB RAM.

Sammenligner vi med iPad Pro med den nyere A12 Bionic-brikken og mer avansert skjerm, ser vi imidlertid at det ikke flyter like bra når vi for eksempel blar mellom hjemskjermene. Men så koster Pro-en over det dobbelte, så det skulle nesten bare mangle.

I ytelsestesten Geekbench 5 ser vi at iPad-en havner bak både den større Pro-en og den mindre Mini-en, spesielt når det kommer til flerkjerne-målingen.

I praksis vil dette gi størst utslag på typisk tyngre oppgaver som avansert bildebehandling og videoredigering. I teorien skal den heller ikke takle avanserte spill like godt, men i det grafikktunge Apple Arcade-spillet Shinsekai merker vi faktisk ikke noen særlig forskjell.

Lyd og bilde

Blant andre ting som ikke har forandret seg, er høyttalerne. Det er fremdeles de samme to høyttalerne i bunnen. Lyden er helt ok, men den har ingenting å stille opp mot de fire høyttalerne på iPad Pro. På sistnevnte kan vi faktisk kjenne bassen når vi holder i nettbrettet.

Skal du se film, vil du nok koble til hodetelefoner; og det kan du faktisk her i motsetning på Pro-modellene siden det finnes en hodetelefon-utgang.

Vi har kanskje kommet forbi det stadiet hvor det er kleint å ta bilder med nettbrett (eller har vi det?), men så kom fjorårets iPad Pro med ganske bra kameraer. Årets iPad har de samme kameraene som forgjengeren (8 megapiksler bak, 1,2 megapiksler foran). De blåser ikke oss av banen, men duger til sitt bruk (FaceTime-samtaler, AR-apper og et bilde i ny og ne).

Her kan du se frontkameraet på iPad vs. iPad Pro:

iPadOS

Det pågår en evig diskusjon om iPad er et reellt alternativ til en PC. Kanskje som et svar på dette har Apple valgt å lage et eget operativsystem for iPad, kalt iPadOS. Det ble lansert nå i høst sammen med iOS 13, og har sånn sett navnet iPadOS 13, men for enkelhetens skyld dropper vi tallet.

iPadOS er bygget på samme fundament som iOS, og byr på all de nye funksjonene i iOS 13, som mørk modus, ny volumkontroll, en ny «Hvor er?»-app og forbedringer til apper som Bilder og Påminnelser. Det får imidlertid også et knippe nyheter kun forbeholdt iPad.

Blant dem er en ny hjemskjerm med plass til widgeter på den første siden. Veldig etterlengetet, og den føles mer dynamisk enn før. Det er også plass til flere apper på en hjemskjerm, noe som også er svært velkomment. I tillegg kan du putte mapper i Dock-linjen.

BEDRE HJEMSKJERM: Endelig kan vi plassere widgets rett på iPad-hjemskjermen. Flere app-ikoner får man også. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BEDRE HJEMSKJERM: Endelig kan vi plassere widgets rett på iPad-hjemskjermen. Flere app-ikoner får man også. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det er også på plass noen nye multitasking-funksjoner. I Slide Over-funksjonen, som lar deg åpne en ekstra app i en smal kolonne, kan du nå ha flere apper som du enkelt kan bytte mellom. I Split View-visning, hvor du har to apper kjørende side om side, kan du nå ha flere vinduer av samme app. Kjekt om du vil ha to ulike nettsider oppe eller to forskjellige e-postmeldinger.

Noe av det vi liker best er imidlertid at nettsider ser bedre ut fordi Safari endelig henter skrivebordsversjonen av et nettsted som standard i stedet for mobilutgaven. Det gjør at man endelig kan bruke Google Docs rett i nettleseren. fungerer I tillegg får du ordentlig håndtering av filnedlastinger, og så kan du ta skjermbilde av hele nettsider og lagre den som PDF. Kobler du til tastatur, har Safari også fått støtte for ordentlige tastursnarveier.

Så har vi den nye Sidecar-funksjonen, som gjør det mulig å bruke iPad som sekundær skjerm til Mac-en. Det fungerer både trådløst og med kabel. Og apropos kabel: Det er endelig blitt mulig å koble til en ekstern disk, ikke bare minnekort.

Hvis vi vil ta «desktop»-opplevelsen helt ut (ok, det er kanskje å dra det litt langt), er det endelig blitt mulig å koble en mus til iPad. Det er riktignok en tilgjengelighetsinnstilling, noe som gjør at du får en liten runding på skjermen når du har koblet til mus enten via Bluetooth eller USB-C.

Bare for å dra opp den evinnelige iPad som PC-diskusjonen; Apples nettbrett kommer kanskje aldri til å bli en erstatning for Windows-laptopen som vi kjenner den. Det er jo at den IKKE er det som gjør at den har blitt en suksess.

Mesteparten av tiden ønsker de aller fleste å bruke den som et nettbrett, men nå begynner Apple også å få på plass funksjoner som åpner for mer avansert bruk. En datamaskin ja visst, men ingen PC.

Konklusjon

Fremdeles det beste iPad-kjøpet

Nye 10,2-tommer iPad er ikke veldig forskjellig fra fjorårets 9,7-tommer iPad. De viktigste er litt større skjerm, litt mer arbeidsminne og at den kan brukes med Apples Smart Keyboard-omslag. Nye iPadOS er en fin oppgradering som gir de litt mer avanserte brukerne funksjoner de kanskje har savnet en stund.

iPad fortsetter ganske enkelt å være det beste nettbrett-kjøpet hvis du har begrenset budsjett. Ingen andre leverer den samme solide totalpakken med design, skjerm, ytelse, batteritid og iOS-programvare med tilhørende app-økosystem. Her får du et supert nettbrett til å konsumere innhold på, samtidig som du også kan være produktiv.

Alternativene

Du har faktisk ikke så mye å velge mellom i denne prisklassen. Samsung Galaxy Tab S5e er kanskje det fremste alternativet hvis det er Android som gjelder. Ifølge Prisjakt koster modellen med kun WiFi og 64 GB lagringsplass cirka 4500 kroner. Det samme koster Windows-baserte Microsoft Surface Go med 64 GB lagringsplass.

Testresultat

Apple iPad 10,2" (7. generasjon)

Brukervennlig, god ytelse, fin skjerm som nå er litt større, fingeravtrykksleser, støtte for Apple Pencil og Smart Keyboard, god batteritid, svært god pris

iOS burde hatt støtte for flere brukere på iPad, 32 GB lagringsplass på innstegsmodellen kan være i minste laget

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer