Fremkalling av digitale bilder

Aldri har det vært lettere og billigere å fremkalle digitalbilder på ekte fotopapir. Vi har testet sju aktører.

Publisert
Sist oppdatert

Folk tar bilder som aldri før, og det er spådd at vi de neste årene vil se en sterk økning i antall bilder som blir skrevet ut, enten det er hjemme, via fotokiosker eller nettfremkalling. Samtidig gjør digitalteknikken at du glatt kan hoppe over de dårlige bildene, og fremkalle bare de fineste.

Mange fordeler

Dermed har du eliminert faren for å få dårlige bilder i retur, slik du alltid opplever når du sender inn din 35mm film. Og med et middels avansert fotoprogram kan du selv fjerne uønskede elementer, som for eksempel røde øyne, fra fotografiene dine, før du fremkaller dem, du kan også beskjære bildet og fjerne uønskede elementer. Papiret er det samme, og levetiden på bildene blir dermed også den samme som ved tradisjonell fremkalling.

Fremkalling av digitale bilder


De store fotobutikkene tilbyr i dag denne tjenesten. Og selv om kvaliteten er tilfredsstillende hos de fleste, er det ganske store variasjoner - både når det gjelder kvalitet og ikke minst pris.

Fremkalling av digitale bilder
Fremkalling av digitale bilder

Les også:
Se de store prisforskjellene

Se de store kvalitetsforskjellene

Tommelen opp for mobilbilder på papir!
Hvor høy oppløsning trenger du?

Slik har vi testet


Vi valgte ut en rekke bilder av ulike motiver - alt fra snølandskap til sort/hvitt-portretter. Mange av bildene har vi brukt ved tidligere tester, bilder vi vet setter fotolaboratoriene på prøve. Papirkopiene var alle i størrelse 10x13-15 cm.

Bildene er tatt med forskjellige kameraer, både lommekameraer og speilrefleks. Vi sendte også bilder tatt med en Sony Ericsson K750 mobiltelefon. Som om ikke det var nok, har vi også testet hvor mange megapiksler som trengs for å lage et skarpt og fint papirbilde i 10x13 cm størrelse. Oppløsningen varierte fra 0,8 til 8 megapiksler. Vi har også beskåret et 10 megapiksels bilde kraftig for å se om høy oppløsning i noen tilfeller kan fungere som en erstatning for optisk zoom.

Etter fem dager var alle bildene på plass i testlabben. Her ble de sortert utover en stor flate, og hele DinSide-redaksjonen ble invitert til å si sin mening om kvaliteten. Når bildene plasseres ved siden av hverandre slik, blir styrker og svakheter enklere å oppdage enn om settene hadde blitt vurdert isolert.

Teskriterier og vektlegging

I tillegg til fotokvaliteten (vektet 40%) har vi også vurdert følgende kriterier (vekting i parantes):

- Pris (30%)
- Programvare for opplasting og betaling (20%)
- Leveringstid (10%)

NB! Merk at mange aktører operer med kampanjetilbud etter ferier og høytider, perioder som regnes som høysesong for fotografering. Det kan derfor være avvik i dagens pris i forhold til da vi testet butikkene før påske.

Fremkalling av digitale bilder
Fremkalling av digitale bilder
Fremkalling av digitale bilder
Fremkalling av digitale bilder
Fremkalling av digitale bilder
Fremkalling av digitale bilder
Fremkalling av digitale bilder

Vi har sendt bilder til følgende aktører:
- Elite Foto

- Elkjøp

- Eurofoto

- Fotoknutsen

- Fotolabo

- Japan Photo

- Preus foto

Best i test

For deg som er utålmodig og bare vil "cut to the chase", kan du klikke her for å se hvem som stakk av med seieren.

Les også vår løpende test av digitalkameraer!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer