Fremtidsleilighet i Oslo?

Er du på jakt etter ny leilighet, og vil bo sentralt med tilgang til det siste av elektroniske tjenester og underholdning? Ved Akerselvas vestbredde er gravingen i full gang.

Publisert
Sist oppdatert

Da utbyggerne av eiendomsprosjektet Waldemars Hage skulle velge hva slags boliger de skulle bygge, ville de bryte med tradisjonelle tankebaner. I stedet for å bygge vanlige leiligheter og la kjøperne selv velge individuelle løsninger for elektronisk underholdning og nytte, ville de tilby en moderne og framtidsrettet fellesløsning. Dette gir langt større muligheter for nye tjenester, og større fleksibilitet i forhold til tradisjonelle tjenester.

Fremtidsleilighet i Oslo?


Siden byggeprosjektet er typisk urbant. Med en beliggenhet rett ved Akerselva med Grünerløkka på andre siden, tiltrekker det seg målgrupper som er klar for moderne løsninger. Vi snakker om unge mennesker med over middels inntekt, trendsettere av forskjellig slag og legninger - mennesker som ikke er fremmede for å utforske nye løsninger som kan videreutvikles underveis.

Det vi så av planløsninger og innredninger minner om en krysning mellom reklamebyrå og moderne hotell. De som sverger til tradisjonell norsk koselighet ville vel neppe finne seg til rette i dette miljøet. Men smaken er som kjent forskjellig. Dessuten er det mange forskjellige planløsninger. Noen er svært åpne, med store glassvegger som kan åpnes, andre har mer adskilte romløsninger. Så det skulle være muligheter både for de som vil være mye sammen og for de som liker å kunne være for seg selv i blant.

Fellesløsninger

Hele prosjektet er et stort nettverk, med sentrale filtjenere og robust infrastruktur. Dette driftes på samme måte som en tilsvarende installasjon i en middels stor bedrift, med hensyn til sikkerhet og oppetid.

Denne løsningen gir i utgangspunktet en lavere kostnad for tilgang til Internet med høy båndbredde, når den fordeles på mange beboere.

Nettet har 100 Mbit båndbredde, men rundt 80% av dette er satt av til TV og video. Resterende båndbredde er fremdeles langt over det som er vanlig, selv for de som er kunder av Bredbåndsfabrikken.

Fremtidsleilighet i Oslo?


Samtidig åpnes det for mange tjenester som både er relevante for sameiet og beboerne individuelt. Dette kan være alt fra beskjeder til vaktmester og status på innmeldte oppgaver, internregnskap, møter og protokoller til intern IP-telefoni og porttelefon med video.

Det åpner også for et godt utgangspunkt i forhandlinger om gode tilbud med leverandører av varer og tjenester, som kan presentere seg på Intranettet i sameiet. Her vil man kunne finne alt fra pizzabakere til skjorteservice.

Fremtidsleilighet i Oslo?


TV-løsningen er også IP-basert, med alt kodet i MPEG-4. Du vil kunne velge din egen skreddersydde kanalpakke, og også bestille ekstra kanaler i avgrensede tidsperioder. Og dette gjøres direkte på skjerm, uten behandlingstid hos leverandør. Leie av filmer vil også tilbys, men det vi syntes hørtes ekstra spennende ut var lokal lagring av alle sendinger i en tidsluke på 24 timer bakover og framover. Det innebærer at du vil kunne se på et program som du gikk glipp av i går, eller vente til i morgen. Denne løsningen var fremdeles på forhandlingsstadiet, men vi fikk inntrykk av at det nærmet seg en avtale.

Fremtidsleilighet i Oslo?


I tillegg vil alle beboerne få egne epostadresser knyttet til sameiet, en egen betalingskonto som belastes for lokale tjenester og kalender, meldingstavle osv.

Praktiske løsninger

I leilighetene er det klargjort for smart styring av kontakter, belysning, persienner og andre installasjoner. Her kan du lagre egne forhåndsinnstillinger, som er nyttig når du skal se på film. Da vil persiennene lukkes, lyset dempes og anlegget slås på.

Fremtidsleilighet i Oslo?


Det er ferdige kanaler for all slags kabling, til og med for høyttalerkabler. Det er plassert uttak på de stedene hvor det er naturlig å plassere forskjellige konfigurasjoner, som stereo eller surround.

Alt vil bli styrt av en felles fjernkontroll, slik at man slipper det batteriet av fjernkontroller som er vanlig i dag, selv i et moderat hjemmeanlegg.

Fremtidsleilighet i Oslo?


Mange av disse tjenestene vil være mulige å bruke på ordinære TV-apparater, siden det er utformet menyer og betjeningsflater som ikke krever høy oppløsning. Men i dette miljøet er flatskjermer klart den beste løsningene. Derfor tilbys også finansiering av brunevarer i forbindelse med kjøp av leilighet. Mange leverandører er representert, som Pioneer, Philips osv.

Set-top boksen som er mellomleddet mellom alt fra det interne nettet og skjermene kommer fra Fujitsu-Siemens , og det gjør også det meste av den felles maskinvaren.

Løsningen er utviklet av Homebase

Mer info om hele prosjektet finner du hos Waldemars Hage

[Ugjyldig objekt (debatt)]Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer