Falsk Power-konkurranse

Frister med PlayStation 5

Alle får melding om at de har vunnet.

IKKE LA DEG LURE: Denne konkurransen er ikke fra Power. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE LA DEG LURE: Denne konkurransen er ikke fra Power. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hadde vi skrevet om alle falske konkurranser på Facebook hadde vi knapt gjort annet, men i det siste har vi sett at mange nordmenn kommenterer på en «konkurranse» som avholdes av Facebook-siden Power Norway.

Alt man trenger å gjøre for å delta i trekningen er nemlig å kommentere «PS5», og så vanskelig som det fremdeles er å få tak i Sonys spillkonsoll et år etter lansering tyr man jo til det meste for å sikre blide barn på julaften.

Men det er ikke elektronikkjeden Power som står bak Power Norway-siden, noe selskapet også advarer om på sine nettsider. Og du vinner neppe noen PS5 heller.

– Dette er noe vi dessverre opplever ved jevne mellomrom. Vi følger kontinuerlig med på denne type svindel, og rapporterer alltid videre om disse sidene. Vi informerer også kundene våre om falske sider og konkurranser. Kundene våre er flinke til å gi oss beskjed når de kommer over falske sider, og det må de gjerne fortsette med, sier PR- og kommunikasjonssjef i Power, Siri Røhr-Staff, til Din Side.

Bare for et par måneder siden skrev vi om lignende utfordring for Elkjøp:

Får vinner-beskjed

Din Side-leser Christoffer kommenterte på konkurranseposten og fikk kort tid etter melding om at han hadde vunnet.

Det gjør nok alle andre som kommenterer også, for i meldingen ber arrangøren om at man besøker en nettside for å registrere adressen sin, samtidig som de opplyser om at man må betale et reservasjonsgebyr for å dekke frakt og forsikring:

Frister med PlayStation 5

Denne svindeltypen vil nok mange bite på fordi man jo tross alt har deltatt i en konkurranse og får beskjed om at man har vunnet. Og det er jo heller ikke helt urimelig at frakt ikke er inkludert i premien.

Sjekk dette først

Som vanlig er det mange faresignaler som avslører svindlerne. Det viktigste er at siden nylig er opprettet og ikke har noe annet innhold postet enn konkurransen, noe du kan finne ut av om du klikker deg inn på siden:

Frister med PlayStation 5

De fleste avholder jo konkurranser for å skaffe flere følgere til siden sin, fordi man da får nådd ut til flere med andre budskap, som tilbud og lignende. Finner du kun konkurranser på en slik Facebook-side, bør de røde lampene lyse.

De fleste «ekte» sider har dessuten et stempel som viser at de er verifiserte av Facebook - illustrert med rød ring under:

Dette er den ekte Power-siden, som har en blå hake som viser at siden er verifisert av Facebook.
Dette er den ekte Power-siden, som har en blå hake som viser at siden er verifisert av Facebook. Vis mer

– Det kan være vanskelig å skille mellom vår profil og en falsk profil. Ofte er det innlegg som lokker med at man kan vinne noe. Dersom profilen har veldig lite innhold og få følgere, er det ikke oss, skriver Power på sine nettsider.

I dette tilfellet ser det også ut til at Power Norway-siden er opprettet flere ganger under samme navn - i skrivende stund er den aktuelle siden opprettet 2. november, mens vi også har sett samme type konkurranse fra samme sidenavn i slutten av oktober. Sannsynligvis har den da blitt rapportert inn av Facebook-brukere og tatt ned, men det viser hvor enkelt det er å fortsette i samme stil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer