Fryseteknikk i PCen

Varme er et problem. Som regel er vi i Norge mest opptatt av fraværet av dette fenomenet, men for prosessorer og harddisker er varmeutviklingen ofte årsak til ustabilitet og begrensinger i ytelse. Vi kjenner alle til viftene som surrer i maskinen, men disse har en begrenset effekt. Skal du virkelig kjøle ned elektronikken, kan et lite kjøleaggregat være tingen. Med dette installert i PCen, kan prosessoren kjøre opptil 30% raskere.

Fryseteknikk i PCen
Publisert

KryoTech er et amerikansk firma som har sitt utspring fra datafirmaet NCR. De spesialiserer seg på miniatyrutgaver av kjøleaggregater til bruk i datamaskiner. Selve teknologien er den samme som brukes i frysere og kjøleskap - den er velprøvd og moden. Det som er spesielt er størrelsen.

Klokkefrekvensen på prosessorer kan ikke økes i det uendelige. Utviklingen av produksjonsteknologien gjør at kretsene inne i brikken blir stadig mindre og forsyningsspenningen lavere. Men varmen er den faktoren som setter en stopper for hvor høy klokkefrekvens et gitt design kan operere med.

Selv om prosessoren ikke akkurat smelter, endrer de ledende egenskapene i kretsene seg. Det går ikke lenger å skille mellom spenningsnivåene som skiller mellom enere og nuller til riktig tid. Dermed blir systemet først ustabilt, siden virker det ikke i det hele tatt.

Mot normalt

Med et fryseaggregat fra KryoTech senkes temperaturen til minus 40 grader Celsius. Normal arbeidstemperatur på prosessorer er rundt (pluss) 50 grader, så dette er en dramatisk forskjell. Den er så dramatisk at klokkefrekvensen kan økes med ca. 30%, uten risiko for at prosessoren svir seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer