Fujifilm Finepix F410

Finepix F410 er et lekkert kamera. Aller mest imponerte det oss på responstid, der det faktisk viste seg å være det raskeste av samtlige i testen.

Publisert

Fujifilm benytter en spesiell CCD-brikke som gjør at du kan få hele 6,2 millioner piksler i bildefilen - til tross for at det kun er et 3,1 megapiksels kamera. Våre tidligere tester av denne teknikken avslører et visst kvalitetstap, så det blir ikke sammenlignbart med et "ekte" 6 megapiksels kamera.

Finepix F410 kan for øvrig skilte med et 3x optisk zoom-objektiv, brennvidden tilsvarer 38 - 114 mm på et 35 mm filmkamera, med lysstyrke F/2.8 - F/4.8. Du får med et 16 MB xD-minnekort - samme type som benyttes i nyere Olympus-kameraer.

Fujifilm Finepix F410

Konstruksjon

Kameraet er bygd i metall, med matt sølv overflate. Det har en nærmest kvadratisk utforming, med målene 8,3 x 6,7 x 3 cm. Vektnåla stopper på 192 gram, og da er batteri og minnekort inkludert. Både størrelse og vekt er midt på treet sammenlignet med de andre kameraene i testen.

Kameraet har både en liten optisk søker og en 1,5" LCD-skjerm på baksiden. Skjermen klarer seg bra i alt utenom svak belysning. Da blir den fort så mørk at du vil måtte bruke den optiske søkeren. Fargegjengivelse og skarphet er gjennomsnittilig.

Strøm får kameraet fra et oppladbart li-ion batteri, spesialsydd for dette kameraet. Det lades ved å plugge det medfølgende strømadapteret til kameraet. Det er enkelt, men ulempen er at kameraet er låst til stikkontakten mens batteriet lades.

Som eneste kamera i testen har ikke dette kameraet deksel foran kontaktene (USB og strøm). Er du uheldig og mister kameraet i bakken, er dessverre kontaktene dermed mer eksponert for skitt og smuss.

Fujifilm Finepix F410


Funksjoner

Fujifilm Finepix F410
Fujifilm Finepix F410

Dette er ikke bare et stillbildekamera med videofunksjon, det er også et webkamera. Fujifilm er en av ganske få kameraprodusenter som tilbyr denne funksjonen i sine kompaktkameraer, noe vi mener flere burde hatt. Når det gjelder videoopptak, får du kun 10 bilder pr sekund, og oppløsningen er på 320 x 240 punkter. Lyd får du også, og du kan zoome under opptakene. Til epost duger opptakene, til annet bruk blir det for hakkete.

Du kan også legge kommentarer til bildene, men for øvrig er det beskjedent med muligheter til å etterbehandle dem. Du kan zoome under avspilling, og flytte deg rundt på bildet for å sjekke skarphet og lignende.

I likhet med de fleste andre kameraene i klassen er det ikke ekstremt mange manuelle muligheter på Finepix F410. Her kan du velge ISO-verdi, justere eksponering og hvitbalanse. For øvrig er det ikke noen motivrelaterte forhåndsinnstillinger, men helautomatikken gjør en godkjent jobb.

Verken kameraet eller den medfølgende krybben kan kobles til TV, noe alle de andre kameraene i testen kan.

Brukervennlighet

Makro og blits har egne knapper, og det er disse de fleste bruker oftest. Skal du bruke selvutløserfunksjonen, må du klikke på meny/OK-knappen og velge fra første skilleark. Det kan vi leve med. Den spesielle F-knappen gir deg rask tilgang til forskjellige oppløsninger, noe som ofte skjules bak mange trykk på andre kameraer. Via samme knapp kan du også velge ISO-verdi(!) og forskjellige bildeeffekter.

Menysystemet er enkelt, her er få valg. Alle tekster og symboler er lettfattelige. Fujifilm har virkelig gjort fremskritt med hensyn til brukervennlighet og design på menyene, men har likevel et stykke igjen før de kan matche Kodak, Canon og Casio.

Ytelse

Det tar 2,7 sekunder fra du slår på kameraet til det er klart til å ta første bilde. Det er blant de kjappeste, men et godt stykke bak Casio Exilim EX-Z4 (1,7 sek).

På utløseren er det derimot ingen som matcher Finepix F410. Både på full vidvinkel og full tele er den raskest av samtlige kameraer i denne testen; 0,5 sekunder tok det fra vi trykket på utløseren til bildet ble tatt (innendørs, tvungen blits, 3 m fra motiv). Det er imponerende kjapt for å være i 2003 :-).

Du må regne 4,5 sekunder før du kan ta et nytt blits-bilde, også dette er kjappere enn de fleste andre kameraene i testen.

Zoomen er ikke blant de raskeste, det tar 2,4 sekunder å zoome fra full vidvinkel til full tele. Her passerer den 9 stoppunkter, det kunne gjerne vært enda flere, synes vi. Det hadde gitt enda mer presis utsnitt. Til sammenligning har zoomen på Nikon Coolpix 3700 hele 19 stoppunkter.

Navigering fra bilde til bilde i avspillingsmodus går kjapt, men zooming er både tregere og mer innviklet enn på f. eks Canon Digital Ixus 400 og Nikon Coolpix 3700.

Autofokusen er som nevnt kjapp, men den sliter litt i dårlig belysning. Dette skyldes først og fremst fraværet av hjelpelampe.

Bildekvalitet

Vi er i det store og hele godt fornøyd med bildekvaliteten. Ved et par anledninger har testbildene fått et visst gulstikk, men ikke så mye at det har ødelagt bildene. Enkelte bilder har litt dårligere dynamikk enn på de beste (virker flatere).

Det er generelt lite bildestøy på bildene vi tok med Fujifilm Finepix F410, men noe mer kromatisk feilbrytning enn hos de beste er det dog. Vi tviler derimot på at dette vil plage deg dersom du kjøper dette kameraet.

Klikk her for å se noen av testbildene våre, og bedøm selv

Valuta for pengene

Kameraet koster i skrivende stund 3.495 kroner med krybbe, og 3.362 uten krybbe (kilde XD.no). Det er ingen upris! Vi foretrekker faktisk dette kameraet foran enkelte andre modeller i denne testen som koster bortimot 8-900 kroner mer.

Konklusjon

Hovedinntrykket etter denne testen er at F410 er et kjapt og lekkert kamera til en fin pris. Det er ikke overfylt med funksjoner og innstillinger, men det gjør jobben sin bra. Det er et lite stykke opp til de aller beste i denne testen på bildekvalitet (ikke mye!), og kameraet mangler AF-lampe og TV-utgang. Videofunksjonen er heller ikke den beste. Ut over dette er det ikke mye å trekke!

Våre anbefalinger


Tilbake til testoversikten

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer