Fujifilm FinePix S304

Vi likte kameraet umiddelbart etter at vi hadde pakket det ut. Det er kompakt, og utformingen gir et godt grep. Bildekvaliteten er meget god, og kameraet har mange funksjoner. Hvem skulle tro at dette kameraet koster 4.500 kroner?

Fujifilm FinePix S304

S304 etterfølger suksessmodellen 2800Zoom, som vi likte svært godt. Du kan lese hele testen til Kai Thon her.

S304 tar blant annet bilder med høyere oppløsninger, har flere manuelle innstillinger, og oppvippbar blits. Det er nyheter vi vet å verdsette. Det skulle etter hvert vise seg at kameraet ble en av våre absolutte favoritter i denne klassen.

Funksjonalitet

Fujifilm FinePix S304
Fujifilm FinePix S304
Fujifilm FinePix S304

Bildebrikken i S304 er på 3.2 megapiksler, noe som gir bilder i oppløsninger på inntil 2048x1536 bildepunkter. Fujinon-objektivet yter hele 6x optisk zoom, og dekker området mellom 38-228 mm sammenlignet med et 35mm kamera.

Kameraet er utstyrt med elektronisk søker, dvs du ser gjennom objektivet når du kikker i den. Det gir nøyaktig bildeutsnitt, og dermed også speilrefleks-følelse. Samtidig muliggjør elektronikken at du kan få informasjon om bildeoppløsning, batterilevetid etc i selve søkerbildet. I tillegg har kameraet en 1.8" LCD på baksiden som kan brukes når du skal ta bilder.

Minnetypen som brukes i S304 er XDCard, den nye minnebrikken som Fujifilm selv har vært med å utvikle. Denne erstatter SmartMedia som blant annet ble brukt i forgjengeren 2800Zoom. Minnekortet er knapt større enn en tommelfingernegl, og finnes i størrelser opp til 256 MB. Det ventes langt større kapasiteter allerede neste år. Kortet som følger med er på 16 MB, og det gir ca 12 bilder i høyeste oppløsning og lavest kompresjon.

Bildene lagres i JPG-format (Exif 2.2), og du kan velge mellom fire forskjellige oppløsninger og to kompresjonsgrader. Via menyene i programmet kan du blant annet justere eksponering, hvitbalanse, lukkerprioritet og skarphet, eller du kan velge å kjøre på helautomatikk.

Men kameraet kan også ta opp film med lyd. Du kan velge mellom to oppløsninger, og klippene lagres i AVI (Motion JPEG)-format (inntil 200 sekunder). Som om ikke det var nok; du kan bruke kameraet som stemmeopptaker og lagre lyden i wav-format (inntil 30 sekunder), og bruke kameraet som webkamera.

Med kameraet følger en adapter som blant annet lar deg montere vidvinkel- og telelinser på S304.

Overføring av bilder/video/lyd til PC skjer ved hjelp av den medfølgende USB-kabelen, og kameraet dukker opp som en egen diskstasjon i Utforsker. Driver må derimot installeres, også i Windows XP.

Kameraet leveres dessverre ikke med oppladbare batterier, og det har heller ikke videoutgang. Det er beklagelig, men det forandrer ikke på det faktum at listen over funksjonalitet rett og slett er imponerende, prisen tatt i betraktning.

Konstruksjon

Kamerahuset er i grå plast, søkeren er omkranset av gummi, og det er også brukt gummi på strategiske steder for å gi et best mulig grep. Enkelte vil nok kalle utformingen klumpete, men fakta er at kameraet sitter eksepsjonelt stødig og bra i hånden, noe som er viktig for denne type kamera.

Gledelig er det å se at kameraet har fått oppvippbar blits, noe som øker avstanden fra objektivet, og dermed minsker faren for røde blits-øyne. Kameraet er på den annen side ikke utstyrt med hjelpelampe for autofokusen, noe som skulle vise seg å bli et problem i enkelte situasjoner.

For øvrig finner du utløserknappen på toppen, omkranset av en ring som fungerer som av/på-bryter. Et enkelt funksjonshjul med fire valg finner du også her, med innstillingene auto, portrett, video og manuell.

På baksiden finner du knapper for å velge mellom LCD og elektronisk søker, menyknapper og direktevalg for aktivering av blits og makro. Zoom-kontrollen ligger også her, og er dessverre plassert for nært søkeren. Hvis du kikker med venstre øye i søkeren vil tommelen komme i konflikt med nesen når du skal fokusere. Men kameraet er kompakt, og dette er et kompromiss vi kan leve med.

Objektivdekselet er dessverre ikke innebygd, men er et løst plastlokk som kan festes til kameraet med en stropp. Morsomt å se at lokket sitter på selve obektivet, ikke kamerahuset. Dermed slipper du problemer knyttet til at objektivet skyves ut når du skrur på kameraet, og har glemt å ta av lokket. Noe å tenke på for Canon, Casio, Nikon og andre.

FinePix S304 er et flott kamera, også utseendemessig.
FinePix S304 er et flott kamera, også utseendemessig. Vis mer

På undersiden sitter et kamerastativ i metall. Dette er sentrert midt under kameraet, men litt til siden for objektivet. Det har også en plassering som gjør det vanskelig å skifte batterier mens det står på stativet, nok et kompromiss som følge av den kompakte størrelsen.

Minnekortet sitter bak en luke på venstre side. Rett under finner du strøminntak (lurt når du bruker kameraet som webkamera), og USB-kontakt. Av en eller annen grunn har Fujifilm valgt å ikke beskytte disse bak et lokk/deksel. Skitt og støv kan dessverre fort vise seg å bli vanskelig å fjerne fra de små kontaktene.

I bruk

Kameraet sitter godt i hånden, og lar seg relativt lett betjene med enhåndsgrep
Kameraet sitter godt i hånden, og lar seg relativt lett betjene med enhåndsgrep Vis mer

Fujifilm FinePix S304 er et svært brukervennlig kamera. Kameraet er klart til å ta bilder, blits inkludert, på raske 2.6 sekunder etter at du har skrudd det på. Det fokuserer raskt, og reagerer også temmelig raskt på utløseren. Håndgrep, elektronisk søker, lang batterilevetid og direkte tilgang til vanlige funksjoner uten å gå veien om menyene; alt er med på å gjør kameraet morsomt å bruke.

Menyene i Fujifilm er omdiskuterte, og kan kanskje virke rotete for uvante brukere. Vi tror ikke de vil volde deg store problmer, selv om vi synes menyene i kameraer fra f.eks Casio og Sony er mer brukervennlige.

Som sagt er oppladbare batterier tilleggsutstyr på S304, men de medfølgende alkaliske AA-batteriene har så langt overlevd over hundre bilder, med variert bruk (LCD, søker, avspilling, blits), og det er slett ikke verst.

Her ser du forskjellen på full vidvinkel og full tele på S304.
Her ser du forskjellen på full vidvinkel og full tele på S304. Vis mer

Dessverre har kameraet to svakheter som melder seg først i dunkel belysning. For det første blir LCDen/søkeren raskt for mørk og kontrastsvak, for det andre får autofokusen store problemer med å vurdere avstander. Det fører gjerne til uskarpe bilder, spesielt dersom du er står mindre enn 2-3 meter fra motivet.

Bildekvalitet

Kameraet tar rett og slett meget gode bilder, både inne (og med nok belysning) og ute. Skarpheten og detaljgjengivelsen er helt i toppklasse, med lite bildestøy. Fargene er kanskje en anelse varmere enn virkeligheten, men det er sannsynligvis slik folk vil ha det.

Den automatiske hvitbalansen gjør en meget god jobb i de fleste situasjoner.

Her kan du se testbildene våre, og være med på å bedømme kvaliteten selv

Konklusjon

For å si det rett ut - du finner ikke mange kameraer i denne prisklassen som overgår funksjoner og bildekvaliteten til FinePix S304. Bortsett fra fokus-problemer i dunkel belysning og en LCD-skjerm som heller ikke trives i mørke omgivelser, er det stort sett bare pirk å finne på minussiden.

Hvis kameraet hadde vært utstyrt med AF-lampe og en bedre LCD-skjerm, hadde vi foretrukket dette kameraet foran mange andre, langt dyrere modeller.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer