Fujitsu-Siemens Amilo A 7600

Flere og flere produsenter av bærbare PCer har fått øynene opp for den rimelige mobile AMD-prosessoren. Våre tester viser at den gir god generell ytelse, og ting tyder på at strømsparefunksjonene er minst like gode som på Intels Pentium M4-prosessor.

Å finne en bærbar PC som dekker alle brukerbehov er, i hvertfall foreløpig, en utopi. Som regel blir de kraftigste og mest utstyrsrike maskinene store og tunge, og mange har også en tendens til å bråke litt. De minste og letteste PCene er kanskje både dyrere og gir svakere ytelse enn sine store artsfrender.

Dessuten er det én faktor som er relativt viktig, og som i vesentlig grad begrenser hvor liten maskinen kan være; skjermen. I vår Windows-hverdag er vi blitt vant til å håndtere mange programvinduer samtidig, og da er høy oppløsning og stor skjermflate blitt langt viktigere enn i gamle DOS-dager.

Fujitsu-Siemens Amilo A 7600
Fujitsu-Siemens Amilo A 7600

Bærbar PC for hvermannsen?

Amilo A 7600 fra Fujitsu-Siemens har egenskaper tilpasset den "vanlige" PC-kjøper, om det finnes en slik gruppe. Den har en middels kraftig prosessor; en AMD Athlon XP 1400+, og har en middels kraftig ATI-grafikkbrikke under panseret. Den har en middels stor harddisk på 20 GB, og høyst ordinære 128 MB RAM. Utseendemessig er den også ganske ordinær, og vekten på 3,1 kg gir heller ingen grunn til å hoppe i stolen.

Av tekniske egenskaper trekker vi frem DVD-ROM, diskettstasjon (innebygd), 10/100 mbit nettverk, modem, PS/2- port, standard seriellport, parallellport, 2 PCMCIA-plasser, 3 USB-porter, TV-utgang og FireWire-port. Summa summarum er dette slett ikke verst, prisen tatt i betraktning, selv om konkurransen fra Zepto og et par andre bør være åpenbar.

Hva er det så som skal lokke kjøperne? Amilo A har faktisk et par ess i ermet. For det første er den utstyrt med lokk i aluminium, noe som normalt gir bedre beskyttelse for skjermen. Det er ganske uvanlig for en PC i økonomiklassen. Dessuten har den en stor og god 15" skjerm.

Til slutt trekker vi frem batterilevetiden, som er meget god! Først etter 3 1/2 time ebbet de siste kreftene ut. Det plasserer Amilo A ganske høyt opp på listen vår. En av grunnene til den lange levetiden ligger i at Athlon-prosessoren bruker variabel klokkehastighet, alt etter hvilke oppgaver den er satt til å utføre.

En annen grunn til å bli lokket av Amilo A, er at den leveres komplett med programvare. Her får du nemlig kontorpakken Works 6.0 fra Microsoft fra Microsoft, med tekstbehandling (Word), regneark, database, bildebehandlingsprogram, leksikon mm.

Slik er den i bruk

Amilo A 7600 har også et par andre egenskaper som vi likte. Vifteløsningen slår for eksempel ikke så ofte inn som på andre Fujitsu-Siemens maskiner vi har testet. I praksis betyr det at hvis du skriver dokumenter, surfer på nettet etc vil du sjelden oppleve at den slår inn i det hele tatt. Når den først starter bråker den litt, men ikke mer enn de fleste andre i denne klassen.

Harddisken lager lyd, den støyer ikke, men du hører skraping når data lagres og leses. Dette er ikke uvanlig, men mange nye modeller har nærmest lydløse harddisker.

Tastaturet er ikke blant de beste vi har testet, hele tastaturplaten beveger seg når du tyrkker på tastene i midten. Dessuten burde linjeskift- og mellomromstastene vært større for å forhindre feiltrykking. Vi synes også at plasseringen av Windows-tasten og et par andre spesialtaster er ulogisk i forhold til hva vi er vant til på standard tastaturer.

Amilo A har bra med tilkoblingsmuligheter, spesielt positivt med 3 USB-porter og FireWire
Amilo A har bra med tilkoblingsmuligheter, spesielt positivt med 3 USB-porter og FireWire Vis mer

Kjøp mer minne

Vi kjørte flere ytelsestester på maskinen, og kan konkludere med at den ikke står tilbake for maskiner basert på Intel Pentium M4 1.4 - 1.5 GHz. Vi var også spente på grafikkløsningen, som feilaktig oppgis til Radeon 9000 på et merke påklistret kabinettet. Det riktige er en langt enklere løsning som stjeler 16 MB av internminnet, integrert i brikkesettet Radeon IGP 320M.

Siden vår testmaskin kun var utstyrt med 128 MB RAM, ble gjenværende internminne for lite til at vi ikke kjørt 3DMark-testene. Quake 3D-testen gikk derimot fint, vi oppnådde over 30 bilder pr sekund i 1024x768x32, noe som stort sett betyr spilling uten hakking. Men nyere spill kan nok bli mer problematiske.

Vi anbefaler uansett - på det sterkeste - å oppgradere til 256 MB eller mer (maksimum er 1 GB), særlig med tanke på at Windows XP (home - norsk) er installert på PCen. Da blir 112 MB fort for lite, enten du er spillentusiast eller bare liker å kjøre flere programmer samtidig.

Klikk på "Tekniske data" i oppsummeringsboksen til høyre for mer informasjon omkring ytelsestestene.

Konklusjon

En bærbar PC for hvermannsen? Ja, det er kanskje det Fujitsu-Siemens har klart å lage. Hvis du klarer deg uten den aller råeste grafikkytelsen, får du nok datakraft til de fleste oppgaver, og ganske mye PC for pengene her. Dessuten er det klart positivt at PCen leveres med programvare som du ellers må kjøpe lisens til utenom.

Men aller mest glad ble vi i den lange batterilevetiden, som er et stort pluss for deg som tenker på å bruke PCen på steder der stikkontakten ikke alltid er i umiddelbar nærhet.

Vi synes derimot at 128-16=112 MB RAM er alt for lite. En så stor skjerm kan godt ha høyere oppløsning, og CD-brenneren begynner å bli standard. Men til denne prisen kan vi godt tåle noen kompromisser.

OPPDATERT 3.12.2002: Komplett.no selger denne PCen i en kampanjeperiode til 11.500 kroner inkl mva. Telehuset selger også Amilo A 7600, med Athlon XP 1600+ og 256 MB RAM til 13.995 inkl mva. I begge tilfeller blir denne PCen et meget godt kjøp!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer