Fujitsu-Siemens Amilo D 8800

Ved hjelp av tekniske løsninger du vanligvis bare finner i stasjonære PCer, tilbyr Fujitsu-Siemens en bærbar PC med 2.2 GHz prosessor til en svært fordelaktig pris. Dette er den raskeste bærbare PCen vi har testet så langt.

Publisert
Fujitsu-Siemens Amilo D 8800
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Tastaturløsningen er tøff. Tastene er gjennomsiktige, men godt markert og logisk plassert.
Tastaturløsningen er tøff. Tastene er gjennomsiktige, men godt markert og logisk plassert. Vis mer

Amilo-PCene fra Fujitsu-Siemens omfatter to serier, D og M. D-serien bruker vanlig Intel Pentium 4 Desktop-prosessor, mens Amilo M bruker Mobile-utgaver av samme prosessor. Desktop-prosessoren skiller seg fra Mobile-versjonen på flere områder, den er først og fremst billigere, har jevn ytelse, men den krever også mer kjøling, og har en tendens til å spise mer av batteriene enn Mobile-utgaven.

Første gang vi tittet på Amilo D var i vår. Den gang var vårt testeksemplar utstyrt med en 1.3 GHz Celeron-prosessor, og kostet det samme som den langt kraftigere løsningen vi har hatt på testbenken den siste uken. Utrolig å tenke på utviklingen på de fem månedene som har gått siden forrige møte med Amilo D.

Topp spesifikasjoner

Maskinen er rett og slett meget godt utstyrt. Skjermen er like stor som forrige gang, 15", men oppløsningen er økt til 1400 x 1050 punkter. Vi synes dette er perfekt på en 15" LCD. Det gir plass til svært mye informasjon på skjermen, samtidig som lesbarheten er god. Hvis du likevel skulle synes at tegnene blir for små, kan du alltid bruke forstørret skrift i operativsystemet.

Knappene i fronten er fjernet, men vi tror ikke det er mange som vil grine på nesen av den grunn. Som plaster på såret har Fujitsu-Siemens utstyrt PCen med en langt bedre pekeplate, nå med scrollefunksjon, samt et nytt og forbedret tastatur. Vi fant oss fort til rette med forbedringene, og tastaturløsningen får Meget+ fra testpanelet.

Ellers er det bare å ta av seg hatten for utstyrsnivået. Her får du kombinert DVD-ROM/CD-brenner (24x les CD, 8x DVD, 8x/8x brenn), to PCMCIA-plasser, innebygd nettverk (10/100 Mbit), modem, Firewire, 3 USB-porter, diskettstasjon, TV-utgang, PS/2 og parallell-port, samt infrarød kommunikasjonsport. Er det noe vi savner i det hele tatt? Det måtte i så fall være støtte for USB 2.0 og trådløst nettverk. Misforstå oss rett - Amilo D 8800 er meget velutstyrt, imponerende velutstyrt prisen tatt i betraktning.

På innsiden sitter altså en vanlig Pentium 4 Desktop-prosessor på 2.2 GHz. Grafikkløsningen er hentet fra ATI denne gangen, Radeon Mobility (M6P), som er langt kraftigere enn SIS-løsningen fra forrige møte. Dermed kan også spillinteresserte begynne å tenke på å vende gamepad-pluggen mot Fujitsu-Siemens D.

Minnet er på 128 MB DDR-SDRAM, utvidbart til 1 GB. Vi skulle ønsket at det satt 256 MB i maskinen, for optimal utnyttelse av Windows XP. Brikkesettet er Intels i845 som har høstet gode kritikker, vel og merke i stasjonære PCer. Harddisken er på 30 GB.

En oversiktlig og god brukerveiledning på norsk, en rekke CDer med drivere og programvare, inkludert kontorpakken Microsoft Works Suite 2002(inkl Word, PictureIt, World Atlas m.m), følger også med. Program for CD-brenning er NTI CD Maker. En egen gjenopprettings-CD kan brukes dersom du opplever uopprettelige Windows-feil. Overbevisende, Fujitsu-Siemens.

En skikkelig rugg

Amilo D 8800 er ingen maksimal løsning for deg som vil ha minst mulig å bære på når du haster fra møte til møte. Maskinen er stor og tung, 3,6 kg for å være presis. Rent utseendemessig har PCen lite å skjemmes over. Chassis i lys, blågrå plast og gjennomsiktig tastatur gjør at den skiller seg ut i mengden.

For øvrig er det plass til både DVD/CD-RW-enheten og diskettstasjonen i PCen samtidig, noe som vi ser på som en fordel for målgruppen.

Vi savner ikke mange tilkoblingsmuligheter på Amilo D 8800
Vi savner ikke mange tilkoblingsmuligheter på Amilo D 8800 Vis mer

Bråkete vifte

Så, finnes det ikke noe negativt å bemerke foruten vekten? Joda, det gjør det. Amilo D 8800 bråker nemlig, spesielt når du holder på med tunge oppgaver. Som nevnt innledningsvis trenger desktop-prosessorer mer kjøling enn sine mobile brødre, og det får du merke når du bruker denne PCen. Prosessorviften går ikke kontinuerlig, men ofte. Spesielt når du jobber med tyngre oppgaver, for eksempel komprimering av video og musikk, spilling etc. Da hjelper det lite at de innebygde høyttalerne er av de bedre vi har testet.

Selv når du sitter og komponerer et brev i Word bør du være forberedt på at viften slår inn i ny og ne. Ikke veldig kult når du sitter på forelesning eller på et møte, men helt greit i et fly eller på toget.

Ytelsesmålinger

Vi ble derfor positivt overrasket da vi testet batterilevetiden. 3 timer og 21 minutter er overraskende lenge for en bærbar PC med desktop-prosessor og hissig vifte, helt på høyde eller bedre enn mange mobile-baserte maskiner vi har testet. Bare noen få modeller har vært gjerrigere her.

Under pekeplaten finner du navigeringsknapper som fungerer som gir deg scroll-funksjonalitet både horisontalt og vertikalt.
Under pekeplaten finner du navigeringsknapper som fungerer som gir deg scroll-funksjonalitet både horisontalt og vertikalt. Vis mer

Amilo D 8800 er bygget for å kjøre tunge oppgaver, og det viste også ytelsestestene våre. Og la det være sagt med en gang, vi opplevde absolutt ingen problemer med å kjøre noen av testene våre. Maskinen leveres med Windows XP Home Edition, og vi opplevde den som meget stabil og rask.

For rask er den utvilsomt. Vi fikk referansetallene 5326 på CPU (prosessor), 4642 på minnet, og 329 på haddiskytelse i MadOnions ytelsesmålingssuite PCMark 2002. Til sammenligning målte vi raskeste maskin i vår (Zepto ZNote 2002 med 1,8 GHz prosessor) til 4354 på CPU og 3367 på minnet. Harddisken i Zeptoen var riktig nok raskere, og fikk referansetall 462.

I praksis viste det seg at Amilo D 8800 brukte så vidt over 2 minutter på å komprimere 280 MB med WAV-filer. Her brukte Zeptoen halvminuttet lengre tid, mens Amilo D'en som vi testet i vår brukte nærmere 3 1/2 minutt på samme operasjonen. Det må kalles forbedringer!

Hva så med grafikkytelsen? Ikke uventet klarte ikke Radeon-brikken helt å måle seg med ytelsen til konkurrenten fra Nvidia, Geforce4Go. Sistnevnte viste seg å være nærmest dobbelt så rask. I praksis viste testene våre at du ikke bør kjøre oppløsninger på høyere enn 1024 x 768 punkter dersom du vil ha tilfredsstillende ytelse i de nyeste spillene. Du kan likevel oppleve hakking i de mest krevende partiene med mye urolig grafikk. På eldre spill, deriblant Quake III, var ytelsen helt OK, med et snitt på 45 bilder i sekundet. Det har ingen betydning om du bruker 16 bits eller 32 bits fargedybde.

Uansett, grafikken er tre ganger raskere enn ved forrige møte med Amilo D, men står ikke helt i stil med ytelsen maskinen viser til generelt.

Konklusjon

Fujitsu-Siemens Amilo D 8800

Denne maskinen vil utvilsomt egne seg som erstatter for stasjonær PC for veldig mange. Ulempen er at du får med deg et par uønskede egenskaper fra den stasjonære PCen; viftestøy og høy vekt (ikke helt som den stasjonære, men dog).

For øvrig er Amilo D 8800 stabiliteten selv, og vi finner lite å sette fingeren på.

Vi har for tiden flere andre bærbare kraftplugger på testbenken, og vil derfor vente med å kåre en ny Best-i-test til disse er testet.

Tilbake til testforsiden

Finn den bærbare PCen som passer deg best

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer