Fujitsu-Siemens Amilo EL6800

Det hører med til sjeldenhetene at du finner PCer som veier under 3 kg i økonomiklassen. Nå er derimot Fujitsu-Siemens på banen med den kompakte Amilo EL6800, som veier kun 2,7 kg. Og prisen? 9.990 kroner.

Publisert
Sist oppdatert
Fujitsu-Siemens Amilo EL6800


Amilo EL6800 retter seg mot førstegangskjøperen av bærbare PCer, derav betegnelsen EL, som står for Entry Level. Selve maskinen er en kompakt og slank modell, og med målene 305 mm (B) x 270 mm (d) x 31/40 mm (h foran/bak) er den ganske ulik de andre PCene i Amilo-serien.

Velutstyrt

Maskinen er relativt velutstyrt, her får du en PC med 2 GHz Celeron-prosessor (desktop-varianten), 256 MB minne (hvorav 32 MB går til den integrerte grafikkløsningen fra SIS), og 20 GB harddisk. Dessuten får du en kombinert DVD-leser/CD-brenner (8x DVD, 24x CD les, brenning 24x/16x).

Skjermen er en relativt lyssterk og god 14,1-tommer. Oppløsningen er 1024x768 punkter, som er ideelt for 14,1" skjermer. Like under skjermen sitter et par stereohøyttalere. Det er en ideell plassering, synes vi. Bassen er som ventet nærmest fraværende, men vi har opplevd svakere løsninger på andre bærbare.

Av tilkoblingsmuligheter finner vi VGA med TV-utgang, 3 stk USB2.0-porter, PS/2-port, Firewire-port, 1 stk PCMCIA-brønn, 100/10 Mbit nettverk, og modem. Diskettstasjon og parallellport er gammeldags, og fraværende. Vi sier ikke noe på det.

Fujitsu-Siemens Amilo EL6800


Dessuten får du en fin programpakke med denne PCen, som inkluderer MS Works Suite 2003 (Word XP + enkle kontorapplikasjoner) Nero Burning ROM (CD-brenning), PowerDVD XP 4.0 (DVD-avspilling), Norman Antivirus/Firewall v5.4 og Adobe Photoshop Elements 2.0. Sistnevnte er et særdeles bra bildebehandlingsprogram.

3 års garanti er heller ikke å forakte, noe som slett ikke er hverdagskost når du kjøper bærbar PC.

Utforming utenom det vanlige

Kabinettet er av plast fra innerst til ytterst, noe som er mer regelen enn unntaket i denne klassen. Det virker ikke spesielt veikt av den grunn. Lokket er i lys gråblått utførelse, på innsiden er den grå, mens bunnen er sort. Et enkelt og OK design.

Tastaturet er plassert lengre ned enn hva som er vanlig, noe som gir liten plass igjen til pekeplaten og knappene, som derfor kommer uvanlig nært kanten. Vi synes ikke plasseringene gjør noe, du får nok plass til å støtte håndleddene når du skriver på tastaturet. Knappene til pekeplaten er derimot ikke helt stødige, og gir et litt billig preg, synes vi. De akkompagneres med en todelt knapp for skrolling opp og ned i dokumenter og nettsider. Disse er små, og krever at du trykker ganske hardt før de reagerer. Her har vi sett mer elegante løsninger.

Selve tastaturet er helt OK, med store taster som er logisk plassert på platen.

Tastaturet er trukket litt ned, men er behagelig å bruke.
Tastaturet er trukket litt ned, men er behagelig å bruke. Vis mer


Smart turbo-knapp

Over til høyre for tastaturet finner du av/på-knappen, samt en turbo-knapp som regulerer prosessorhastigheten. Holder du denne nede en stund, begynner av/på-knappen å blinke. Det indikerer redusert hastighet, noe som igjen gir lavere temperatur på prosessoren, slik at viftebehovet avtar. Du kan også regne med at batteriet vil holde lenger i "gå-sakte-modus". En meget smart innretning som vi ikke har sett tidligere på PCer med desktop-prosessor. I praksis vil halv hastighet ikke ha noen særlig betydning når du surfer på nettet, skriver eposter, dokumenter etc.

Men helt borte blir ikke viftesusen, du må regne med at den må kjøre noen sekunder innimellom, men langt sjeldnere enn ved full hastighet.

I fronten finner du hurtgknapper for blant annet nettleser og epost. Dessverre er det vanskelig å se hva symbolene som er preget i knappene skal forestille, da må du i hvert fall veldig nært innpå dem. I tillegg finner du inn- og lydutganger i fronten, samt et hjul for å justere lyden. Det er en grei plassering.

Hurtigtastene i fronten er vanskelig å skille fra hverandre
Hurtigtastene i fronten er vanskelig å skille fra hverandre Vis mer


Klønete

Plassering av kontakter og porter er derimot både uvanlig og etter vår mening nokså uheldig. Her finner du bare én tilkobling i bakkant; modemkontakten. Alt annet, inkludert VGA-utgangen, er plassert på sidene, de fleste mot forkant av kabinettet. Lett tilgjengelig, javel, men verken pent eller særlig kabelvennlig når du har koblet til tastatur, mus, skriver, nettverk osv. Da blir det fort rotete.

Det er en tynn og kompakt PC, ingen tvil om det. Litt tynnere i fronten enn bak. Legg merke til de uvanlige plasseringene av tilkoblingspunkter.
Det er en tynn og kompakt PC, ingen tvil om det. Litt tynnere i fronten enn bak. Legg merke til de uvanlige plasseringene av tilkoblingspunkter. Vis mer


Les mer - ytelse, karakterer og konklusjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer