Fujitsu-Siemens Lifebook C1020

Vi har allerede testet flere maskiner i Amilo-serien fra Fujitsu-Siemens, som hovedsakelig er myntet på privatmarkedet. Lifebook-serien retter seg først og fremst mot bedriftsmiljøer.

Publisert
Fujitsu-Siemens Lifebook C1020
Fujitsu-Siemens Lifebook C1020

Lifebook C1020 leveres i forskjellige utgaver, med en rekke forskjellige konfigurasjoner. De billigste koster rundt 11-12.000 kroner, mens de dyreste koster rundt 20.000 kroner inkl mva. Modellen vi har testet har i skrivende stund en prislapp på 19.795 kroner hos Komplett Data, og byr blant annet på 15" skjerm med XGA-oppløsning (1024x768 punkter), 2 GHz mobil Pentium4-prosessor fra Intel, en minnebrikke på 256 MB (maks i denne PCen er 1 GB), og en romslig 40 GB-harddisk.

Stilig og kompakt

Selve maskinen er fysisk mindre og lettere (34x266x330 mm - 2,9 kg) enn Amilo-modellene vi har testet tidligere, og vil kanskje derfor være å foretrekke for deg som forflytter deg mye i ditt daglige arbeid. Den har et ganske stilig design, med lyst grått lokk og for øvrig koksgrått chassis. Lokket stikker litt ut på sidene på grunn av den 15" store skjermen. Det gjelder ikke rimeligere modeller med 14,1" skjerm.

Tastaturet er lyst grått, og langt bedre enn på for eksempel Amilo A, som var den forrige modellen vi testet fra Fujitsu-Siemens. Lifebook-tastaturet har for eksempel større taster for linjeskift og mellomrom, og selve tastaturplaten virker fastere og mer solid.

Portreplikator, brenner og DVD

For øvrig er maskinen utstyrt med egen kontakt på undersiden for tilkobling til en portreplikator eller dokkingstasjon (dette er ekstrautstyr). Dermed er det bare å smekke maskinen på plass når du kommer på jobben om morgenen, og nettverk, eksternt tastatur, mus osv blir tilgjengelig umiddelbart uten at du behøver å fikle med kabler.

Typiske bedriftsmaskiner har ofte et sparsommelig utstyrsnivå. Det gjelder ikke vår Lifebook. Her får du for eksempel DVD-leser, CD-brenner, Firewire-kontakt, nettverk (100/10 mbit), innebygd diskettstasjon, 56 Kb modem, TV-utgang, 2 stk USB, infrarød port, seriellport, parallellport og 2 PCMCIA-plasser. Det er ikke verst.

Operativsystemet som leveres med er Windows XP Professional, som er langt dyrere enn Home-utgaven, og som har vært installert på de fleste PCene vi har testet denne høsten og vinteren.

Ikke optimal grafikk - meget bra allround-ytelse

Det eneste som klart bekrefter at dette ikke først og fremst er en underholdningsmaskin, er den relativt svake grafikkløsningen fra S3, som stjeler minne fra internminnet i PCen, i utgangspunktet 32 MB. Tallene fra våre 3D-tester var skuffende svake, i Quake 3D klarte vi ikke mer enn 15 bilder pr sekund i 1024x768x32. Det er faktisk bare 1/9 av hva de raskeste løsningene ATI har scoret på samme testen, på PCer med samme prosessor som i denne Lifebooken. Det bør etter vår mening ekskludere enhver spillentusiast.

Lifebook C1020 har bra med tilkoblingsmuligheter, blant annet FireWire for videoredigering og høyhastighets tilkobling til eksterne harddisker, DVD-brennere etc.
Lifebook C1020 har bra med tilkoblingsmuligheter, blant annet FireWire for videoredigering og høyhastighets tilkobling til eksterne harddisker, DVD-brennere etc. Vis mer

De øvrige ytelsestallene var derimot langt mer positive, både prosessorytelsen, 2D grafikkytelse, minne- og harddiskytelse er helt i toppklassen sammenlignet med andre 2 GHz-PCene vi har testet.

Kritikk fra kritiske testere

Dessverre er det et par andre faktorer ved denne PCen som vi reagerer negativt på. For det første synes vi at den har en ganske bråkete vifte, som slår inn så snart maskinen begynner å tygge på tyngre oppgaver, som komprimering av data, videoavspilling etc. For det andre ble vi skuffet over at batterilevetiden var på relativt beskjedne 2 timer og 8 minutter. I spesifikasjonene anslår Fujitsu-Siemens rundt 3 timers levetid, noe vi mener bør være langt mer akseptabelt for deg som er mye på farten.

Konklusjon

Fujitsu-Siemens Lifebook C1020

Maskinen har et høyt utstyrsnivå med blant annet en stor harddisk, viser meget bra arbeidsytelse og er relativt lett og liten. På minussiden finner vi noe viftestøy når maskinen arbeider tungt, svak 3D grafikkytelse, og en batterilevetid som vi mener ikke står i stil med naturlige krav fra målgruppen. En 15" skjerm burde etter vår mening også hatt noe høyere oppløsning enn 1024x768 punkter.

Hvis de sistnevnte tingene ikke er av spesiell betydning for deg, er vi uansett temmelig sikre på at Lifebook C1020 vil være en stabil arbeidskamerat som er til å stole på.

OPPDATERT 6.5.2003: Prisen er justert ned til 15.465 kroner (web-pris Komplett.no)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer