Fujitsu-Siemens Lifebook E4010

Intel Centrino-baserte PCer fortsetter å ta markedsandeler. Denne modellen har dessuten en flott skjerm, og støyer ikke i det hele tatt!

Fujitsu-Siemens Lifebook E4010
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere testet en annen Centrino-basert PC i Lifebook-serien, ultraportable S6120. E4010 ser temmelig lik ut, men er en god del større. Det har både sine fordeler og ulemper.

Ytelse møter størrelse

Lifebook E-serien består av relativt lette, men kraftige PCer, enten utstyrt med Pentium 4 Mobile-prosessor, eller den nye og batterisparende Pentium M-prosessoren. Sistnevnte benyttes blant annet i PCer som bærer Intel Centrino-stemplet, som du kan lese mer om her.

Lifebook E4010 er en velutstyrt PC beregnet for krevende, mobile brukere. Den har blant annet et lokk i metall som beskytter skjermen godt mot støt, noe som er uunngåelig når PCen skal brukes som arbeidsredskap ute i felten. Den er noe større enn de andre Centrino-PCene vi har testet, og vekten kryper så vidt under 3 kg.

Her er en kort oppsummering av løsningene i vår test-PC:

 • Pentium M 1,6 GHz
 • 512 MB DDR-SDRAM
 • 60 GB harddisk
 • 15" LCD-skjerm, 1.400 x 1.050 piksler
 • Integrert Intel 82852/82855 grafikk
 • 24x CD-ROM
 • Trådløst nettverk (Intel Pro 802.11b)
 • 10/100 mbit nettverk
 • Infrarød kommunikasjonsport
 • 56 Kb modem
 • TV-utgang
 • parallell- og seriellporter
 • 2 stk USB 2.0-porter
 • 2 stk PCMCIA-plasser
 • kontakt for portreplikator (p. er ekstrautstyr)

  Fujitsu-Siemens Lifebook E4010

  Vi setter et stort spørsmålstegn ved valget av optisk enhet; det begynner å bli lenge siden vi så maskiner i denne prisklassen med en enkel CD-leser. I følge produksjef Jarle B. Hansen i Fujitsu-Siemens kan den også leveres med kombinert DVD-leser/CD-brenner, noe vi vil anbefale sterkt. Og hvor er det blitt av Firewire-porten?

  For øvrig er det lite å utsette på utstyrsnivået, med unntak av at vi gjerne skulle sett flere USB-porter. Med eksternt tastatur og mus, trenger du for eksempel en USB-HUB for å få plass til minnepluggen eller skriveren.

  Operativsystemet er Windows XP Professional, og du får med programmene
  NYHET! Sammenlign denne PCen mot andre vi har testet

  Klassisk

  PCen har et klassisk design i lyst og mørkt grått. Tasaturet er lyst grått, og er behagelig å skrive på. Det kunne med fordel vært enda litt større (det er god plass på sidene), så hadde vi kanskje sluppet knappene til høyre for slette- og linjeskift-tasten, og dermed også feiltasting i begynnelsen. For øvrig er tastaplasserigen logisk i forhold til et standard tastatatur.

  Over tastaturet sitter et LCD-panel som viser batterilevetid, diskaktivitet mm, og fire programmerbare hurtigtaster. Pekeplaten under tastaturet er klikkbar, og akkompagneres av høyre venstre museknapp, samt en toakses knapp for vertikal skrolling i midten. Alt diskret, pent og rent, slik trenden er i denne klassen.

  Meget støysvak

  Til vår store glede oppdaget vi at PCen er så godt som lydløs - under alle forhold. Den er utstyrt med en vifte på venstre side som starter når belastningen er på topp, men du må legge øret tett inntil for å høre den. Med andre ord har Fujitsu-Siemens løst kjølebehovet på en elegant måte.

  Skjermen er verdt et eget avsnitt i seg selv. Den er faktisk en av de beste vi noensinne har sett på en bærbar PC. Den er sylskarp, og kontrast og fargegjengivelse er så nær som perfekt. Høy oppløsning er etter vår mening også en stor fordel når du har mange vinduer åpne samtidig, og en 15" LCD tåler godt denne oppløsningen, synes vi.

  Bra ytelse, men ingen spillmaskin

  Skjermen byr på meget god kontrast og fargegjengivelse.
  Skjermen byr på meget god kontrast og fargegjengivelse. Vis mer

  Ytelsesmessig er det lite å utsette på maskinen, men som på alle andre PCer med denne grafikkløsningen, bør Lifebokk E4010 være ditt førstevalg dersom du er over middels spillinteressert. 3D-ytelsen er nemlig langt svakere enn på PCer med dedikert grafikk fra ATI og Nvidia. Til alle andre oppgaver, inkludert filmavspilling i fullskjerm, er grafikken mer enn rask nok.

  Batterilevetiden får også godkjent, med rundt 3 1/2 time. Det er likevel et godt stykke bak de beste. Acer Travelmate 800 holdt for eksempel ut i en time mer.

  For flere detaljer omkring ytelse og egenskaper, klikk på Tekniske data i oppsummeringsboksen.

  Lifebook E4010 har standard seriellport, noe som slett ikke er vanlig på nyere bærbare PCer.
  Lifebook E4010 har standard seriellport, noe som slett ikke er vanlig på nyere bærbare PCer. Vis mer

  Konklusjon

  Møtet med Fujitsu-Siemens Lifebook E4010 ble i hovedsak positivt. Spesielt den gode skjermen og det lave støynivået er ting vi vil huske i ettertid.

  På den negative siden vil vi først og fremst trekke frem at PCen leveres med CD-ROM som standard, litt få USB-porter, og at grafikkløsningen ikke innbyr til krevende 3D-spilling. Firewire-port finner du heller ikke, noe som nærmest er som standard å regne i 2003.

  NYHET! Sammenlign denne PCen mot andre vi har testet

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer