Full pakke for vinylelskere

Har du en samling musikk på vinylplater som du setter pris på, men gjerne vil spille på andre apparater enn platespiller? Steiberg Clean Plus har alt du trenger, til og med RIAA-forforsterker

Full pakke for vinylelskere
Publisert
Sist oppdatert

Steinberg er et av de ledende firmaer som utvikler programvare for å lage musikk. De har holdt på siden 1984 og er fortsatt i vekst. De ble nylig kjøpt opp av Pinnacle, og vi vil sannsynligvis se fruktene av dette i form av kraftige video/audio-løsninger både for profesjonelt og privat bruk.

Steinberg har allerede produkter i flere kategorier, og selv om de er mest kjent for Cubase, Nuendo, WaveLab og en rekke virtuelle instrumenter for de som produserer musikk, har de også programmer og verktøy for brukere av musikk.

Vi har sett på Clean som er et program for overspilling, restaurering og prosessering av lyd fra eldre formater som vinyl og bånd. Det tar seg av hele prosessen fra opptak til brenning av CD.

Maskinvare

Full pakke for vinylelskere


Skal du koble en platespiller til PCen trenger du et RIAA-trinn, som retter opp frekvensgangen på vinylplaten. Den er nemlig spilt inn med svært kraftig diskant og tilsvarende svak bass. Dette gjøres både for å få plass til mer musikk ved å redusere utsvinget i sporet, som oppnås ved å dempe bassen, men også for å reduseres støyen, ved å spille inn diskanten kraftig og dempe den – inkludert suset – ved avspilling.

Lydkort har ikke RIAA-trinn, de finnes som separate bokser eller innebygd i forforsterkere eller receivere. Men mange moderne anlegg har ikke lenger dette, det er forbeholdt utstyr for DJ-er og HiFi-entusiaster.

Steinberg har derfor inkludert et RIAA-trinn i pakken Clean Plus, har du allerede et slikt finnes Clean også uten denne.

RIAA-boksen har phono innganger og stereo minijack utgang. Den har også en USB-port, men denne brukes bare til å få strøm til boksen. Boksen er altså ikke noen ekstern USB-lydenhet, du MÅ ha lydkort eller annen lydenhet i PCen eller tilkoblet eksternt.

I bruk

Brukerflaten er enkel og oversiktlig, og stort sett selvforklarende hvis man har holdt på litt med lydmekking.

Full pakke for vinylelskere


Du tar opp ved å trykke Record, da får du lydfilene inn på disken, og en liste over opptakene.

Du kan stille inn følsomheten for pauser i materialet, slik at programmet skal selv finne ut hvor hver låt begynner og slutter. Det hadde vi ikke særlig hell med, men det har vi heller ikke hatt med noe annet program av denne typen, uansett pris.

Det er både raskere å enklere å splitte ut de enkelte låtene med copy & paste til nye separate filer i et vanlig lydredigeringsprogram. Muligens har Steinberg også funnet ut dette, siden lydredigeringsprogrammet WaveLab Lite følger med i pakken. Dette er et meget raskt og elegant program, og vi spilttet opp lydfilene, fjernet all unødvendig lyd før låtene startet, og laget nye fader på i de eksisterende fadene i hver låt.

Så var det bare å dra og slippe lydfilene inn i listen i ønsket rekkefølge.

Restaurering og prosessering

Du kan enten velge den automatiske innstillingen AutoClean, eller justere mengden av DeClicker, DeCrackler, DeNoiser, DeEsser, DeRumbler og DeHummer på egen hånd. Du hører umiddelbart effekten mens musikken spilles og kan tilpasse mengden til det du hører. Du kan også høre det som fjernes, da er det lett å høre om det er bare støy eller også deler av selve musikken som fjernes.

Alt i alt svært enkelt og interaktivt.

I tillegg er det egne seksjoner for å forbedre lydfilene, med EQ, brillians-kontroll, stereobredde, rør-simulering og fritt valg av et antall plug-inns i Steinbergs VST-standardformat. Her kommer floskelen med at ’bare fantasien setter grenser’ til sin rett, hvis da ikke den kritiske sans slår til i god tid før dette stadiet...

I tillegg er det en egen Masteringseksjon for å klemme sammen den siste rest av dynamikk eller øking av hastigheten og tonehlyden for å kompensere for slitt drivrem i platespilleren.

Hvordan låter det?

Mange finesser og overiktelig brukerflate er fint, men det store spørsmålet er: Hvordan låter det?

Svaret er: Veldig Bra! Det er faktisk den beste støyreduksjonen vi har hørt, eller rettere sagt ikke hørt. Vi serverte Clean en lydfil med piano og sang, hvor knitringen var like kraftig som fra 30 iherdige godtespisere på kino.

Reslultatet var, for å holde oss til kinosalen, som på finsk drama på Gimle kino en tirsdag, med tre mennesker i salen. Ingen hørbar knitring eller støy i det hele tatt!

Rett og slett imponerende.

Du kan også brenne CD direkte fra Clean. Først dukket det ikke opp noen valgmuligheter for brennere i det hele tatt, selv om vi både hadde en Yamaha F1 og en Nec 1300 DVD+/-RW installert i PCen. Etter en nedlasting av en oppdatert liste over brennere, i form av en liten .reg fil som oppdaterer Windows' Registry, så falt de siste brikkene på plass, og vi kunne fritt velge blant våre to brennere. Her burde kanskje Steinberg legge inn en liten rutine som sjekker de siste oppdateringene over Internett, slik Pinacle gjør i sitt Studio redigeringsprogram for video.

Norsk distributør av denne kategorien av Steinbergs produkter er nå overtatt av Pinnacle-distributøren Multimedia Express. Prisene var i skrivende stund ikke klare, kontakt din forhandler eller distributøren direkte for oppdatert prisinfo.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer