Fysiske forskjeller

Publisert
Sist oppdatert

Sett ved siden av hverandre er det helt klart forskjell på de tre minibærbare. Faktisk er vi ikke sikker på om MSI Wind med sin 10,1-tommers skjerm helt passer inn i den kategorien heller - om da det finnes noen fastsatt grense for hvor en ultraportabel går over til å være minibærbar.

Ta for eksempel LG A1 Express Dual, som vi testet for halvannet år siden. Den hadde 10,6-tommers skjerm og var bare en tanke større enn MSI Wind (og til gjengjeld tynnere og lettere) - og gikk selvfølgelig som ultraportabel siden betegnelsen "minibærbar" er relativt ny.

Som en kuriositet nevner vi også at A1 Express Dual kostet over tyve tusen kroner, mens MSI Wind koster 3500. Til A1 Express Dual sitt forsvar skal det sies den hadde bedre skjermoppløsning, ytelse, to batterier og en ekstern DVD-brenner - men det er likevel en sterk påminner om at smått engang var ensbetydende med dyrt.


Vi lar uansett diskusjonen om hvor denne grensen mellom ultraportable og minibærbare går - eller om det da ikke bare er to navn på samme sak - ligge for nå. Men i våre øyne er det engang slik at MSI Wind U100, som er den største av disse tre, i større grad minner om en vanlig ultraportabel bærbar. Med unntak av pris og skjermoppløsning.

Spesielt står den i kontrast til Eee PC 900, som er langt mer kompakt, har mindre tastatur og ser i det hele tatt mer ut som en krympet bærbar PC. Acer Aspire One (også kjent som AA1) legger seg mellom disse to i størrelse.

Fra toppen: Eee PC 900, AA1 og MSI Wind.
Fra toppen: Eee PC 900, AA1 og MSI Wind. Vis mer


Vekten har jo også sitt å si i dette selskapet. Denne følger størrelsen på maskinen, slik at altså Eee er den letteste med sine 990 gram inkludert batteri. Strømforsyning med kabler veier 210 gram.

AA1 veier inn på 1065 gram og har en strømforsyning på 345 gram. De samme tallene for Wind er 1140 og 370, noe som gjør hele pakka omtrent tre hekto tyngre enn Eee 900.

Kontakter og tilkoblinger
Disse små bærbare mangler alle optisk drev, og de få kontaktene som er har de på sidene. Eee har dog strøminntaket plassert bak.

Fysiske forskjeller

Høyre side:

Det er verd å merke seg at disse tre maskinene selvfølgelig har en rekke likheter, som minnekortlesere, integrert mikrofon og webkamera i skjermen, VGA ut, lyd inn og ut, 3 USB-kontakter og selvfølgelig både trådløst og kablet nettverk. Men MSI Wind er den eneste av dem som har integrert blåtann.

Fysiske forskjeller

Venstre side:Hva kvaliteten angår er denne nesten overraskende god selv om dette er rimelige småmaskiner. De føles hardføre og solide, og det er kun på MSIs Wind vi har noen bemerkninger når det gjelder konstruksjonen - som slark i batterifestet, og vi kunne ønsket oss et litt bedre hengslet lokk.

Tastatur og pekeplate
Eee stiller med den beste pekeplata, men når det gjelder tastatur er det på den annen side nesten omvendt. Aceren og MSIen har omtrent like store og relativt gode tastaturer - ikke helt i full størrelse, men de færreste vil ha problemer med å skrive på disse. Det eneste vi ønsker å klage på her er at Fn-tasten på MSI Wind ligger til venstre for Ctrl.

Fysiske forskjellerEee PC 900 er dog flere centimeter smalere enn de to andre og må derfor nødvendigvis ha et mindre og mer kompakt tastatur, og som om ikke tastene er små nok fra før finner vi at æ, ø og å virkelig har blitt klemt inn.

Alt i alt krever tastaturet på Eee-maskinen en større grad av tilvenning enn de to andre, og det er altså såpass mye mindre at de med store labber nok burde prøve før de eventuelt kjøper.

Fysiske forskjeller


En siste ting vi vet noen vil reagere på er AA1 sine knapper som er plassert på sidene sidene i stedet for under pekeplata, men dersom du som regel tapper på pekeplata i stedet for å klikke med knappene er det ikke noe stort ankepunkt.

Vi nevner også at pekeplata på MSI Wind ikke er i bredformat.

Skjermer (Oppdatert 23.09.2008)
De tre maskinene har den samme oppløsning - 1024 x 600 punkter - men der stopper også likhetene. Aspire One har en 8,9-tommers skjerm av den blanke typen med kontrastbelegg. Skjermen er flott og lyssterk, men som alltid med blanke skjermer kan reflekser fra andre lyskilder være et lite problem.

Asus Eee PC 900 har også en skjerm på 8,9 tommer, men selv om den er matt skal vi egentlig ikke klage på verken farger eller kontrast. Den er riktignok ikke like lyssterk som de to andre (da disse har panel med LED baklys), men så ekstrem stor forskjell er det heller ikke.

Eee kommer for øvrig også med programvare som lar deg velge 1024 x 768 som oppløsning der du må skrolle for å se hele bildet, eller du kan velge å "komprimere" det i høyden for å få plass på en skjerm.

Hvis du er av typen som liker å ta med deg datamaskinen ut i solen er det uten tvil skjermene på MSI Wind og Aspire One som er å foretrekke - faktisk virker Acerens skjerm en tanke bedre ettersom dennes betraktningsvinkel og kontrast også er best.

Vi noterer oss også at selv om Wind har klare og sterke farger, har bilder en tendens til å virke litt mer "kornete" på dennes skjerm enn på de to andre.

Varme og viftestøy
Den mest stillegående maskinen av de tre er Eee. Grunnen til dette er ikke bare at den har en SSD, som jo ikke har bevegelige deler, men vifta er i tillegg den minst støyende. Maskinen blir også litt varm på overflaten, men ikke ubehagelig mye, og det er ingen markante "hotspots" som irriterer.

MSI Wind kan heller ikke kalles noe annet enn generelt stillegående. Harddisken suser jo litt og vifta slår inn en gang i blant, men du skal være i nokså rolige omgivelser for å høre dette.

Acer Aspire One - i det minste eksemplaret vi fikk til test - er er i denne sammenhengen klart mer støyende enn de andre. Vifta går nemlig ikke bare kontinuerlig, men viftelyden er også nokså sjenerende. Vi googlet "aspire one fan noise" og fant ut av vi på ingen måte var alene om å ha dette problemet.

Det ser dog ut til at dette kun gjelder for noen eksemplarer av AA1 og at BIOS-en har en del av skylden. Her fant vi ut at det lå en god del tips ute på nettet, og vi fikk gjort livet langt mer levelig ved å bruke Acer Aspire One Fan Control, som alt etter hvor høyt du er villig til å la temperaturen gå gir deg rolige og viftefri pauser.

Men det er selvfølgelig på egen risiko, og å unngå bråkete vifter burde Acer klare selv.

Men hva med ytelsen? --->

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer