Apple lanserer ny iPad for klasserommet

Går etter Chromebook med sin nye iPad

Nå trenger du ikke Pro-utgaven for å bruke Apple Pencil.

VISTE FREM NY IPAD: Apples Greg Joswiak viste frem en ny iPad myntet på utdanningsmarkedet på en videregående skole i Chicago tirsdag kveld norsk tid. Foto: John Gress/Reuters/NTB Scanpix
VISTE FREM NY IPAD: Apples Greg Joswiak viste frem en ny iPad myntet på utdanningsmarkedet på en videregående skole i Chicago tirsdag kveld norsk tid. Foto: John Gress/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Apple har lenge hatt et godt grep om skolemarkedet, men har i senere år fått sterk konkurranse fra Google med sine billige Chromebook-maskiner, som i fjor hadde kapret nærmere 60 prosent av markedet i USA.

Chromebook-maskinene koster typisk et par-tre tusen kroner, og kjører et eget operativsystem kalt Chrome OS, som primært er ment for nettbruk og som nå også kan kjøre Android-apper.

Nå er det kanskje først og fremst iPad som har vært det store fokusområdet for Apple i skolen, men i senere år har iPad-salget vært på vei ned.

På en pressekonferanse på en skole i Chicago i USA lanserte Apple tirsdag kveld norsk til en splitter ny iPad de nok håper vil slå an i skolemarkedet.

Vanlig iPad får Pencil-støtte

Mens det før kveldens pressekonferanse gikk rykter om at Apple skulle lansere en billigere iPad, var ikke det tilfelle. De lanserte riktignok en ny utgave av den vanlige iPad-en på 9,7 tommer.

Kall det gjerne «billig-iPad-en», men prisen starter fremdeles på 3.490 kroner for vanlige forbrukere. Skoler og studenter får den imidlertid til rabatterte priser; 3.350 kroner ser den ut til å koste for enkeltpersoner.

BILLIGERE FOR SKOLER: Den nye iPad-en koster mindre for skoler, men prisforskjellen er ikke mer enn 30 dollar. Foto: John Gress/Reuters/NTB Scanpix
BILLIGERE FOR SKOLER: Den nye iPad-en koster mindre for skoler, men prisforskjellen er ikke mer enn 30 dollar. Foto: John Gress/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Den nye iPad-en ser mer eller mindre ut som den gamle. Den store nyheten er at støtte for Apple Pencil. Frem til nå har denne kun fungerte med den dyrere iPad Pro-modellen.

PENN FOR ALLE: Apple Pencil er ikke lenger forbehold iPad Pro-eiere, men den koster fortsatt rundt tusenlappen. Foto: Jim Young/AFP Photo/NTB Scanpix
PENN FOR ALLE: Apple Pencil er ikke lenger forbehold iPad Pro-eiere, men den koster fortsatt rundt tusenlappen. Foto: Jim Young/AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Apple Pencil må fremdeles kjøpes separat (999 kroner for vanlige forbrukere, 898,75 ​kroner for elever), så totalprisen blir ikke like billig som veldig mange Chromebook-maskiner.

Logitech lanserte imidlertid Crayon, en iPad-penn til bare 49 dollar, i underkant av 400 kroner, som kan være et billigere alternativ til Apple Pencil.

Ti timer batteritid

Den nye iPad-en er utstyrt med Apples A10 Fusion-prosessor, som først dukket opp sammen med iPhone 7 og 7 Plus. Ifølge Apple skal den likevel være kraftigere enn de fleste PC-er, og så godt som alle Chromebook-maskiner, hevda de under pressekonferansen.

Apple lover som vanlig ti timer batteritid med den nye iPad-en.

Elever får 200 GB iCloud-lagring

Apples produktivitets-apper, Pages, Numbers og Keynote, vil få støtte for Apple Pencil.

Det kommer dessuten en ny funksjon kalt Smart Annotation, som gjør at du kan ta notater i et Pages-dokument, og så vil de følge teksten dersom du gjør endringer i det.

DELT IPAD: Skoleelever har tilgang på funksjonen vi lenge har ønsket oss, nemlig flerkonto-støtte. Foto: Jim Young/AFP Photo/NTB Scanpix
DELT IPAD: Skoleelever har tilgang på funksjonen vi lenge har ønsket oss, nemlig flerkonto-støtte. Foto: Jim Young/AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Ellers får skoleelever tilgang på et par kjekke funksjoner vanlige forbrukere ikke får: «Shared iPad», flerkonto-støtte som lar elever logge inn på hvilken som helst iPad samt gratis iCloud-lagringsplass på hele 200 GB (vanlige forbrukere får dessverre fortsatt bare 5 GB).

Ny skole-app

Apple lanserer også en ny app kalt Schoolwork, som lærere kan bruke for å dele ut lekser, dokumenter, påminnelser og så videre, samt følge progresjonen til elever i utdanningsapper. Ifølge Apple er det over 200.000 av dem på App Store.

Via et nytt såkalt utviklergrensesnitt kalt ClassKit skal tredjepartsapper kunne koble seg til Schoolwork-appen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer