Generasjonsskifte blant CD-brennerne

Dagens standard for CD-brenning er 4X. Vi har likevel sett brennere med både 6X og 8X. Nå skjer det endringer i hva som er standard og hva toppmodellene presterer.

Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Publisert

CD-brennere er enormt populære. I år selges det mer enn 60 000 CD-brennere i Norge. CD-formatet er det eneste flyttbare lagringsmediet som du kan ta med deg over alt og være sikker på at du får lest dataene dine. Det eneste andre formatet med en tilsvarende utbredelse er disketten, og den er både liten og treg.

Iomega Zip 100 har også blitt svært populær. Men SuperDisk, som leser både vanlige disketter og 128 MB SuperDisker, har aldri slått an. Sonys Hi-Fd på 200 MB virket ikke godt nok til at Sony lanserte produktet. Vi har testet DVD-RAM, men det er ikke raskt nok ennå. Det vi sitter igjen med er CD-R- og CD-RW-plater som nå er de rimeligste lagringsmediene som finnes målt i kostnad per MB. CD-RW-platene koster nå mindre en 30 kroner stykket, og koster derfor under fem øre per megabyte.

32X-lesing som standard

4933">Philips PCRW404 er den første CD-brenneren som leser CD-plater med 32X, men nye CD-brennere som kommer vil følge i det samme sporet. Det betyr at CD-brenneren også fungerer fint som en CD-ROM-leser. Fordelen er at den kan brukes av deg som ikke har plass til både CD-ROM og CD-brenner. I tillegg er det svært effektivt når du skal kontrollere sikkerhetskopiene dine (eng. verify backup).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer