QuickLook – forhåndsvis filer i Windows som på Mac

Genialt for alle som har Windows

Nå trenger du ikke være misunnelig på Mac-brukerne lenger.

KJAPPERE HVERDAG: Å kunne forhåndsvise en hvilken som helst fil uten å åpne den først, gjør fort noe med arbeidsflyten din. Med QuickLook på Windows 10, får du det Mac-brukerne har hatt i alle år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KJAPPERE HVERDAG: Å kunne forhåndsvise en hvilken som helst fil uten å åpne den først, gjør fort noe med arbeidsflyten din. Med QuickLook på Windows 10, får du det Mac-brukerne har hatt i alle år. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Hva man synes om operativsystemet på Apple-maskiner, MacOS, er en smakssak.

Men én funksjon har mange Windows-brukere vært misunnelige på lenge: Quick Look.

På Mac er det nemlig nok å bare trykke på mellomrom-tasten for å se innholdet i en valgt fil. For et eksempel åpne et bilde, høre på en MP3 eller lese et Word-dokument.

Heldigvis finnes det løsninger for Windows-folket også, og vi har prøvd én av dem.

Slik får du QuickLook

Quick Look er et Windows 10-program som er like enkelt som det er genialt.

Med dette installert kan du velge en fil i utforskeren, trykke på mellomrom-tasten og se på innholdet. Altså uten å dobbeltklikke, vente på at et program skal åpne og se på filen der.

FRA BUTIKKEN: QuickLook er gratis å laste ned fra app-butikken til Windows 10, som gjør det ekstra enkelt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FRA BUTIKKEN: QuickLook er gratis å laste ned fra app-butikken til Windows 10, som gjør det ekstra enkelt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Installasjonen er såre enkel, men for ordens skyld:

 1. Åpne Microsoft Store-programmet på PC-en din, altså app-butikken.
 2. Søk opp «Quick Look».
 3. Trykk på «installer».

Snart har du da det du trenger. Og sitter på du PC-en din her og nå, trenger du bare følge denne lenka for å finne programmet.

Slik bruker du QuickLook

Du får ikke noe program du kan åpne på tradisjonelt vis; bare et ikon nederst til høyre på startmenyen.

Det du får er muligheten til å velge en fil i utforskeren, og trykke mellomrom for å se på den. Akkurat som på Mac, altså – og akkurat det vi er ute etter.

QuickLook støtter en hel haug filformater, som:

 • Bilder i alt fra .jpg og .gif til .psd og .png.
 • PDF-er og diverse Word/OpenDocument-formater.
 • Mediefiler som .mp3, .wav og massevis av filmformater.
 • Tekstfiler som .txt og Markdown, samt kode i for eksempel .js og .css.
 • Pakkede filer som .zip og .7z.

Videreutviklingen av programmet er dessuten i full sving. På Github-siden deres, hvor man også kan laste ned de aller nyeste utgavene, ser vi at det sist skjedde endringer for bare få dager siden.

ENKEL I BRUK: Her ser du en fil åpnet i QuickLook. Du får noen valg, men ikke så mange at det blir rot. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ENKEL I BRUK: Her ser du en fil åpnet i QuickLook. Du får noen valg, men ikke så mange at det blir rot. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Få mer ut av QuickLook

QuickLook er rimelig selvforklarende – det ligger litt i programmets natur. Ett trykk på mellomrom-tasten for åpne, og et til for å lukke, er alt du trenger.

Men her er et par tips for å få mer ut av løsningen:

 • Trykker du på enter, åpnes filen i det programmet du vanligvis gjør det i.
 • Ved å trykke på knappen øverst til høyre, sørger du for at QuickLook alltid ligger øverst. På den måten kan du trykke deg til nye filer i utforskeren, og de vil forhåndsvises øyeblikkelig.
 • Holder du inne kontroll-knappen, kan du zoome inn og ut for eksempel bilder og PDF-er med musehjulet.

Det finnes flere liknende løsninger til Windows, men etter å ha brukt QuickLook noen dager ser vi oss ikke etter andre. Det gjør det vi trenger, og ser lekkert ut attpåtil. Har du alternativer du liker bedre, så hører vi gjerne fra deg under artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer