Unclack:

Genialt for Teams-møter

Kutter automatisk mikrofonen din mens du skriver.

OOPS: Glemmer du å dempe mikrofonen før du trykker på tastaturet? Ikke med Unclack. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
OOPS: Glemmer du å dempe mikrofonen før du trykker på tastaturet? Ikke med Unclack. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fortsatt er det mange som sitter på hjemmekontor rundtom i det ganske land, og for å holde kontakten med de andre på jobben er det blitt vanlig med nettbaserte møter, enten man bruker Teams eller andre videokonferanseløsninger.

Med mange pålogget samtidig er det ikke fritt for at det blir en del støy. Blant de verste synderne er lyden fra trykking på tastaturet, som for de andre partene i samtalen oppleves ganske irriterende.

For det er jo tross alt ikke alle som er like flinke til å dempe mikrofonen når de burde ha gjort det.

Demper mikrofonen automatisk

Det er akkurat der dagens godbit, Unclack, kommer inn. Unclack er et gratis Mac-program som fungerer på MacOS Catalina og oppover (altså den forrige utgaven), og programmet har rett og slett én funksjon:

Den demper automatisk mikrofonen din når du trykker på én eller flere taster på tastaturet, og opphever dempingen sånn cirka et halvt sekund etter siste tastetrykk.

Jeg prøvde med vilje å bråke så godt jeg kunne med tastaturet på Teams-møtet vi hadde i morges, og ingen av de andre hørte noen ulyder.

På statuslinja helt på toppen vises det med en liten indikator på Unclack-ikonet når telefonen er dempet, som forsvinner kort tid etter siste tastetrykk.

Unclack-ikonet får en rød prikk mens mikrofonen er dempet.
Unclack-ikonet får en rød prikk mens mikrofonen er dempet. Vis mer

Og skulle du ha behov for å taste og snakke samtidig, kan du enkelt pause Unclack direkte via ikonet. Programmets funksjon er universal, så hvilket program man bruker til videokonferanser skal være helt likegyldig.

Må gis tilgang

For å bruke Unclack trenger programmet tilgang til globale tastaturhendelser, der du må gi programmet rettighet til å overvåke alle tastetrykk via tilgjengelighetsmenyen under systemvalg. Det er nødvendig for at den skal kunne fange opp tastetrykk du gjør i alle programmer på maskinen.

En slik tilgang er ikke noe du vil dele ut ukritisk, siden programmer som gis denne tillatelsen altså får lov til å fange opp alle tastetrykk som gjøres. En utvikler med skumle hensikter kan med andre ord overvåke alt du foretar deg på tastaturet.

Det sagt, har Unclack en ganske enkle personvernsregler:

Unclack overvåker globale tastaturhendelser (et hvert tastetrykk) for å dempe mikrofonen automatisk. Absolutt ingenting blir analysert, lagret eller overført.

Unclack lagrer ingen bruksdata på enheten din. Unclack-innstillinger (som ikonvalg, om du vil starte programmet automatisk og så videre) blir lagret på maskinen din uten brukeridentifiserbar informasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer