To skjermer til PC

Gi den gamle skjermen nytt liv

En avlastingsskjerm er perfekt for deg som har mange programvinduer åpne samtidig. Se så enkelt vi gjorde det!

PÅ HØYKANT: Det er ingen grunn til å kvitte seg med din gamle hovedskjerm, hvis du oppgraderer til en større og bedre. Her har vi satt den gamle på høykant, og bruker den som avlastingsskjerm. Foto: BJørn Eirik Loftås
PÅ HØYKANT: Det er ingen grunn til å kvitte seg med din gamle hovedskjerm, hvis du oppgraderer til en større og bedre. Her har vi satt den gamle på høykant, og bruker den som avlastingsskjerm. Foto: BJørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Å ha godt med skjermplass på skrivebordet har mange fordeler, spesielt dersom du jobber med mange åpne programvinduer samtidig.

Her har du flere alternativer:

  • Du kan anskaffe en stor skjerm med høy oppløsning, som lar deg plassere flere programvinduer over eller ved siden av hverandre, for eksempel en stor 4K-skjerm.
  • Du kan velge en spesielt bred skjerm, som i praksis gir deg samme oppløsning som to 24-tommere - som for eksempel denne.
  • Eller du kan ganske enkelt ha to eller flere skjermer plassert ved siden av hverandre, som er løsningen vi har valgt.

Hvis du synes den gamle skjermen din er litt i minste laget, og blir fristet til å kjøpe en ny, bør du absolutt stille deg spørsmålet om den gamle fortsatt kan brukes - som avlastingsskjerm.

Dette bruker du den til

En avlastingsskjerm, eller skjerm nummer to, er ypperlig å bruke til programmer du bruker ofte, men som ikke krever kontinuerlig interaksjon, Eksempler på slike kan e-post, nett-tv, aksjekurser, kalendere eller lignende. Kanskje du liker å ha Facebook åpent mens du jobber med et langt dokument på hovedskjermen?

PERFEKT FOR DOKUMENTER: Takket være at skjermen står på høykant, kan vi redigere hele sider i dokumentet på en behagelig måte. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PERFEKT FOR DOKUMENTER: Takket være at skjermen står på høykant, kan vi redigere hele sider i dokumentet på en behagelig måte. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Den gode nyheten er at nesten alle PC-er er i stand til å drive en slik skjerm nummer to. Mange PC-er har minst to skjermutganger, og hvis den bare har én, skal du ikke fortvile. Bare les videre, litt lenger nede i artikkelen forteller vi deg hva du skal gjøre.

Smart med høykant

I vårt tilfelle har vi oppgradert fra en 24 tommer til en 32 tommer, og bruker den gamle skjermen som avlastingsskjerm til venstre for hovedskjermen. 24-tommeren har dessuten såkalt pivot-funksjon, det vil si at vi kan snu den på høykant.

Bruker du Windows 10, er sjansen stor for at skjermen oppdages og konfigureres relativt sømløst - men det er mest sannsynlig behov for litt konfigurering i etterkant.

Du vil kanskje dra vinduer fra den ene skjermen over til den andre? Da er det greit at du angir hvor den nye skjermen står.

Dette gjør du fra Innstillinger - System - Skjerm. Dra skjerm 1 og 2 ved å bruke musen, til de er plassert slik de står på skrivebordet.

DRA PÅ PLASS: Her har vi plassert skjermen til venstre, akkurat slik de står på skrivebordet. (Skjermdump)
DRA PÅ PLASS: Her har vi plassert skjermen til venstre, akkurat slik de står på skrivebordet. (Skjermdump) Vis mer

Har du satt den ene skjermen på høykant, slik vi har gjort, angir du dette i innstillingene litt lenger nede i boksen.

OPPLØSNING: Velg mellom liggende, stående eller speilvendt. Jeg er litt usikker på når man får behov for speilvendt skjerm, men det finnes sikkert eksempler. (Skjermdump)
OPPLØSNING: Velg mellom liggende, stående eller speilvendt. Jeg er litt usikker på når man får behov for speilvendt skjerm, men det finnes sikkert eksempler. (Skjermdump) Vis mer

Men PC-en har bare én skjermutgang!

Veldig mange (bærbare) PC-er av nyere dato er så tynne at man har måttet inngå en rekke kompromisser på tilkoblingsmulighetene. Typisk har de for eksempel bare én skjermutgang.

Det finnes imidlertid overganger fra USB 3.0 til HDMI, som gjør det svært enkelt å koble til mer enn én skjerm.

Personlig har vi testet en overgang fra Sandberg, som koster noen hundrelapper, og som fungerte utmerket.

USB TIL HDMI:
USB TIL HDMI: Vis mer

Hvis du synes det er for dyrt, finner du tilsvarende produkter på Ebay og andre markedsplasser på nett - ofte til lavere priser. Da kan et søk etter «USB 3.0 to HDMI» være et godt utgangspunkt - men sjekk alltid hva andre kjøpere har av erfaringer med produktet, for kvaliteten kan variere mye på de billigste løsningene.

Testen vår av Sandberg-overgangen finner du forresten her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer