Gir blaffen i piratkopiering

Ny undersøkelse avdekker svært liberale holdninger.

Det er spesielt bruk av piratkopierte programmer privat som mange av morgendagens ledere synes er helt greit, men også i jobbsammenheng sier mange at slik bruk er OK.
Det er spesielt bruk av piratkopierte programmer privat som mange av morgendagens ledere synes er helt greit, men også i jobbsammenheng sier mange at slik bruk er OK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BSA Norge har for åttende året på rad gjennomført en spørreundersøkelse blant avgangsstudenter på BI og NTNU om deres holdninger til bruk av piratkopierte dataprogrammer.

Og for alle som livnærer seg av å utvikle programvare, er holdningen blant morgendagens ledere nedslående lesning. Hele 75 prosent, eller 3 av 4, sier nemlig at de kommer til å benytte ulovlig kopiert programvare i fremtiden. Dette er en økning fra i fjor på fire prosentpoeng, og på ni prosentpoeng fra 2009.

Thor Mosaker er advokat og talsmann for BSA.
Thor Mosaker er advokat og talsmann for BSA. Vis mer


Samtidig mener 74% at det bør være ulovlig å benytte ulovlig kopiert programvare på jobb. Det er omtrent som de to foregående årene. Det skulle altså indikere at det er først og fremst i den private sfæren det store flertallet synes det er akseptabelt å benytte piratkopierte programmer.

I undersøkelsen kom det videre fram at under halvparten av studentene kjenner til at man kan få inntil 3 års fengsel og/eller bøter for grove brudd på åndsverkloven.

– Dette er holdninger vi har sett over flere år og norske utdanningsinstitusjoner gjør tydeligvis lite for å bevisstgjøre studentene. Universitetene og politikerne må nå ta ansvar og sørge for at studentene kjenner til lovverket og konsekvensene av piratkopiering, sier talsmann for BSA Norge, Thor Mosaker.

Er det akseptabelt å bruke piratkopiert programvare? Del dine synspunkter med andre i debatten under.

Les også: De beste gratisprogrammene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer