Gjenbruk av laptop-disker

Har du en gammel laptop som ikke fungerer lenger? Den kan inneholde deler som du kan bruke i andre sammenhenger. Da vår maskin ga opp var det kort vei til slaktebenken.

Gjenbruk av laptop-disker
Publisert
Sist oppdatert

Etter 4 år skjedde det ett eller annet med vår gamle Dell Latitude. Den begynte å ”fryse” stadig oftere, og etter hvert også alvorlige startproblemer. Til slutt ville den ikke en gang starte opp med noen av de to harddiskene eller CD.

Å feilsøke eldre bærbare og eventuelt skifte ut defekte hovedkomponenter, er kostbart. Så kostbart at det er fristende å heller bruke pengene på ny bærbar. Det er vel også det som er hensikten. Dessuten er det faktisk kostbart for Dell å ha deler til gamle maskiner liggende på lager i årevis.

Derfor kjøpte vi ny bærbar.

Men det var jo likevel noen deler i den gamle maskinen som var intakt, og disse ville vi gjerne kunne bruke videre.

Hva kan vi bruke?

Det som peker seg ut er først og fremst harddiskene. I vår bærbare satt det en intern 20 GB disk, og i tillegg hadde vi en ekstra 20 GB i en kassettmodul. Denne kunne vi bruke som alternativ til kassetten med DVD-spilleren.

20 GB er en grei størrelse for å transportere og sikkerhetskopiere video, bilder og musikk, det eneste vi manglet var noe å sette diskene i.

Kassettløsningen til Dell var ikke aktuell, siden de bare passer til visse modeller.
Det som derimot var interessant var separate kabinetter med USB 2.0 eller FireWire. Noen tilbyr kabinetter som støtter begge deler, og vi bestemte oss for å sjekke ut noen av disse.

DVD-leseren har vi også demontert fra kassetten, det er en helt ordinær slim-line type, og denne har vi tenkt å bruke i vår Rack-PC. Det eneste vi da trenger er en overgang fra spesialkontakten på selve drevet, til vanlig IDE-kabel. Det får man tak i hos de som selger datakomponenter til spesialmaskiner.

Det som er igjen av komponenter i den gamle PCen er ikke så lett å bruke til noe annet. Minnebrikkene er vel det eneste. Så den havner på vårt lager av ”ting som muligens kan komme til nytte”.

Disk-kabinetter

Gjenbruk av laptop-disker
Gjenbruk av laptop-disker
Gjenbruk av laptop-disker
Gjenbruk av laptop-disker
Gjenbruk av laptop-disker


Vi testet to typer kabinetter, fra eMagic og Zynet. Begge består av et lite kretskort med kontakt til harddisken, og et metallkabinett rundt dette.

Monteringen er svært enkel. Du setter kontaktpinnene på disken inn i kontakten på kortet og presser disse sammen. Så fester du disken med 4 skruer – de ligger i pakken. Så monterer du sammen kabinettet og skrur det sammen med de bittesmå skruene som følger med. Et pluss til Zynet som leverer med en mikro-skrutrekker i pakken til kabinettet!

Det er ikke alle som har så smått verktøy liggende...

I bruk

Så er det bare å koble diskene til PCen med USB-kabelen som følger med. Bruker du en nyere versjon av Windows trenger du ikke å installere noen drivere, men det følger med en CD i pakken hvis du bruker et eldre operativsysten og det skulle være behov for dette.

Det som er viktig å vite, er det er stor forskjell på hvor mye strøm PCer leverer på USB-porten. Det er også forskell på hvor mye strøm små harddisker krever.

På diskene som satt i vår gamle bærbare er ikke dette noe problem, siden de ikke krever med enn USB-portene leverer – 500 mA. Nyere og større disker kan trekke betraktelig mer strøm, da er det lurt å satse på en ekstra strømforsyning.

Kabinettene leveres med alle nødvendige kabler, blant annet en spesiell kabel som har strømplugg i den ene enden og USB eller PS/2-kontakt i den andre. Den brukes til å hente strøm fra flere porter på PCen, slik at du slipper å være avhengig av stikkontakten.

Ytelsen på diskene ligger et hår lavere enn om de kobles rett på diskkontrolleren. Men dette betyr lite i praksis, med USB 2.0 eller FireWire går overføringen raskt og greit, selv om 20 GB tar noen minutter.

Kabinettene kjøpte vi hos Komplett, og prisene på slike kabinetter ligger fra rundt 300 kroner og oppover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer