Gjennomgang av tilbudene

(September 2008): 22-tommers skjerm, romslig harddisk og mye minne. Du behøver ikke å få noen dårlig PC-opplevelse selv om du handler på lavbudsjett.

Publisert
Sist oppdatert

En PC til 5 000 kroner duger i massevis til de aller fleste behov. Det levner denne oversikten ingen som helst tvil om. Det kan vi takke stor konkurranse, lav dollarkurs og overproduksjon i lavkostland for, blant annet.

Det er imidlertid ett punkt der ingen av billig-PCene i denne oversikten leverer topp ytelse, og det er på krevende spill og 3D-applikasjoner. Den integrerte grafikken klarer fint alle andre oppgaver, inkludert videoavspilling (DVD, Divx osv), men skal du spille krevende spill og høyoppløselig video (HD), trenger du et dedikert grafikkort.

Heldigvis kan dette settes inn i de fleste PCene i ettertid. Et brukbart grafikkort koster fra 500 kroner og oppover.

Multicom Mini 130 - Pris: 3 990 kr inkl mva

Gjennomgang av tilbudene


Den billigste PCen denne gangen er også en riktig lekker sak. Den lille PCen i pianolakk med speildetaljer i front, er utrolig lett å plassere. Den er dessuten utstyrt med strømsparende prosessor som trenger lite kjøling, og en stillegående harddisk beregnet for bærbare PCer. Derfor lover Multicom lav støy.

Sentrale spesifikasjoner: Intel Atom 230 prosessor, 2 GB minne, 250 GB harddisk, 8x DVD-brenner, Intel i950-grafikk, 22" Belinea LCD-skjerm, Windows Vista Home Basic eller Ubuntu Linux (med Ubuntu blir prisen 3 495,-), mer...

Våre kommentarer: Kanskje den aller peneste PCen i oversikten, og definitivt den mest stuevennlige. Morsomt at den kan kjøpes med Ubuntu i stedet for Windows Vista, og dermed spare deg for 500 kroner.

PCen er imidlertid også den klart svakeste når det gjelder prosessorkraft og lagringsplass. Atom-prosessoren er dessverre ikke optimal til bruk med Vista og fleroppgavekjøring, noe flere tester har avslørt. Tom's Hardware anbefaler for eksempel XP i stedet. Men til surfing på nettet, enkle kontoroppgaver og musikk/film gjør den nytta si, men ikke forvent noen racer. Mangler minnekortleser.

Mye for pengene, men når ikke helt opp i dette selskapet på utstyrs- og ytelssesiden. Er heller ikke så lett å oppgradere. Dermed blir det "midt på treet"-karakter.

Leverandør: Multicom.

Mamoz Value Edition a810 - pris: 4 995 kr inkl mva

Gjennomgang av tilbudene


Denne PCen byr derimot på mye mer kraft, blant annet med oversiktens kraftigste prosessor med tre kjerner, og mest minne av samtlige PCer. Den er imidlertid langt større enn Multicom-maskinen, men har langt bedre utbyggingsmuligheter dersom du skulle ønske deg enda mer senere.

Sentrale spesifikasjoner: AMD Phenom X3 8450 prosessor, 3 GB minne, 500 GB harddisk, 20x DVD-brenner, AMD Radeon 2100-grafikk, 20" LCD-skjerm fra BenQ, Windows Vista Home Basic, mer...

Våre kommentarer: En maskin som bør tilfredsstille de fleste behov, og var nær ved å bli stemplet som oversiktens beste tilbud. Ble vippet ned av tronen fordi den leveres med litt mindre skjerm enn de andre, kommer uten høyttalere, og leveres med den enkleste Windows Vista-utgaven (Basic)

Leverandør: Mamoz.no.

Netshop Familie - DinSide.no september

Gjennomgang av tilbudene


Denne PCen er i motsetning til de fleste andre her, utstyrt med prosessor fra Intel. Det er en dobbelkjerne-prosessor, som i følge Passmarks prosessorranking yter i snitt omtrent som prosessoren i Mamoz-maskinen, dvs meget bra til de fleste formål.

Det sorte kabinettet er utstyrt med en stillegående strømforsyning, og sammen med den strømgjerrige prosessoren kan du forvente en stillegående PC. Også denne maskinen er enkel å oppgradere hvis du skulle ønske det.

Sentrale spesifikasjoner: Intel Core 2 Duo E4600 prosessor, 2 GB minne, 320 GB harddisk, 20x DVD-brenner, GeForce 7100-grafikk, 22" Asus LCD-skjerm, Windows Vista Home Basic, mer...

Våre kommentarer:
Fin maskin fra Netshop som i likhet med Mamoz-maskinen slett ikke er noen sinke. Denne PCen er også utstyrt med den enkleste Windows Vista-utgaven. Har litt eldre teknologi på innsiden og mindre harddisk enn de aller heiteste tilbudene, men bevares - mye for pengene også fra Netshop.

Leverandør: Netshop

Komplett Din Side PC - Student - pris 4 995 kr inkl mva

Gjennomgang av tilbudene


Denne PCen er som de fleste her utstyrt med AMD-prosessor, men en litt eldre to-kjerners variant som i følge Passmarks ytelsesbarometer ligger den en del lavere enn prosessoren som sitter i PCene fra Mamoz og Datakjeden. Det er imidlertid først i de veldig tunge operasjonene, som videoredigering, fleroppgavekjøring og lignende, at forskjellen blir merkbar.

Også denne maskinen kan oppgraderes enkelt, og den støtter også de siste tre- og firekjerners prosessorene fra AMD.

Sentrale spesifikasjoner: AMD Athlon X2 5000+ prosessor, 2 GB minne, 500 GB harddisk, 20x DVD-brenner, GeForce 8200-grafikk, 22" LCD-skjerm fra Videoseven, Windows Vista Home Premium, mer...

Våre kommentarer:
Komplett byr også et meget godt tilbud, og er en av to som leverer PCen med Home Premium-utgaven av Vista. Den byr på langt flere funksjoner enn Basic-utgaven, blant annet på multimediesiden. Grafikkløsningen er også den beste av alle her, sammen med den som sitter i PCen fra Datakjeden.

Leverandør: Komplett

Datakjeden Entry Level 8450 - pris: 4 995 kr inkl mva

Gjennomgang av tilbudene


Her får du samme prosessor med tre kjerner som sitter i PCen fra Mamoz, en variant som byr på meget god ytelse i de aller fleste situasjoner. For øvrig er maskinen svært lik Komplett.no sitt tilbud, med samme harddisk, samme hovedkort/grafikkløsning og samme DVD-brenner.

Gjennomgang av tilbudene


Den er dessuten like oppgraderingsvennlig, for eksempel med tanke på raskere grafikkløsning når behovet melder seg.

Sentrale spesifikasjoner: AMD Phenom X3 8450 prosessor, 2 GB minne, 500 GB harddisk, 20x DVD-brenner, GeForce 8200-grafikk, 22" LCD-skjerm fra BenQ, Windows Vista Home Premium, mer...

Våre kommentarer:
Av alle billig-PCene i oversikten er det denne som etter vår mening gir mest for pengene. Her får du rask prosessor, godt med minne og lagringsplass, og der de fleste andre har knepet inn på kostnadene ved å levere den enkleste Vista-versjonen, leverer Datakjeden Home Premium-versjonen med alle sine multimedietillegg.

Vi gratulerer Datakjeden med vårt "Beste PC-tilbud-stempel" og terningkast 6.

Leverandør: Datakjeden

Hva med bærbare?

Vi har nettopp sammenlignet hele ti bærbare PC-tilbud til 7.000 kroner, og holder i skrivende stund på med fysisk test av flere av disse maskinene. Resultatet kan du lese om på DinSide mot slutten av neste uke.

Her finner du sammenligningen av 10 bærbare til 7000 kroner.

Flere ferske datasaker på DinSides dataforside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer