Gjenopprette bærbar etter krasj

Publisert
Sist oppdatert

Hei,
Vår datter er utvekslingselev i Michigan. Hun sitter og fortviler over at hennes PC (Dell laptop) har fått datahavari, trolig etter virusangrep.

Hun har med seg installasjons CD- til Windows xp som fulgte med PC da hun kjøpte denne. Spørsmålet er hvordan kan hun få formatert PC (alle diskstasjoner, antar at hun har c og d) og reinstallert windows.

Kan der gi oss en stegevis tilnærming til dette ville vi bli umåtelig glade.

Hilsen Lars

Datadoktoren svarer

Hei,

På de Dell-maskinene vi har brukt er det bare å sette i CDen og ta en omstart av PCen. Etter at den har slått seg av og akkurat har kommet på igjen, før den begynner å laste inn Windows, holder man nede C-tasten slik at den starter fra CDen og ikke fra harddisken.

Derfra er det bare å følge anvisningene på skjermen, det er ikke stort annet man skal gjøre enn å legge inn koden som vanligvis står på en lapp på undersiden av laptop’ene.

Bærbare fra Dell pleier ikke å være partisjonert slik at man får en C og D stasjon på harddisken. Hun vil dessuten miste alle data og eventuell annen programvare hun har lagt inn når hun kjører gjenopprettings-CDen som fulgte med PCen. PCen vil bli som ny, på godt og ondt...

Når hun har gjenopprettet PCen og lagt inn programmer etc. kan det være lurt å ta en "ordentlig" kopi av en fungerende komplett installasjon. Da kan hun f.eks. bruke et program som vi har skrevet om i denne artikkelen.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer