Sjekkliste

Gjør dette når du får nytt kort

Nytt bankkort gjør at mange tjenester kan slutte å fungere.

VARSLER DEG: Mange tjenester sier i fra når det er å tide å oppdatere betalingsinformasjonen. Foto: Kirsti Østvang
VARSLER DEG: Mange tjenester sier i fra når det er å tide å oppdatere betalingsinformasjonen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Fått nytt bankkort? I disse dager dager er ikke det helt uten utfordringer.

Betalingskortet er gjerne koblet opp mot en rekke tjenester som plutselig kan slutte å fungere som følge av at det gamle går ut på dato - eller at du mister det og må få nytt.

Plutselig får du en haug med mailer med oppfordring til å oppdatere betalingsinformasjonen din. Og de gir seg ikke før du gjør det. Noen tjenester, særlig strømmetjenester, kan slutte å fungere.

Noe av det første du bør gjøre når du får et nytt bankkort, er å sette av tid til å oppdatere alle betalingsløsninger og tjenester som er koblet til ditt gamle bankkort, slik at overgangen til nytt kort går så smertefritt som mulig. I noen tilfeller blir du faktisk varslet på forhånd - men det kan være lettere sagt enn gjort å få gjennomført i tide.

Vi har laget en sjekkliste over tjenestene du bør oppdatere (tips oss gjerne på e-post om det er noe som mangler!).

Betalingstjenester

Det finnes en rekke betalingstjenester som er selvskrevne å oppdatere når du får nytt bankkort.

 • Vipps: Du kan bruke både kontonummer og bankkort i Vipps, bruker du sistnevnte, det er en enkel sak å legge til et nytt tid når den tid kommer.
 • PayPal: Brukes av mange til netthandel, gjerne av utenlandske nettbutikker, eller som betalingsløsning til andre tjenester. Voi, EasyPark og Microsoft er blant dem som florerer på vår liste.
 • iTunes/Apple ID: Apple ID-en din kan være koblet opp mot både iTunes-kjøp og iCloud-abonnement eller andre Apple-tjenester, som Apple Music eller Apple TV+. Du kan oppdatere betalingsinformasjon rett fra din iPhone (Innstillinger > Navnet ditt > Betaling og levering).
 • Google Play: For Android-brukere er det Google Play som gjelder for kjøp av apper, og du oppdaterer betalingsappen enkelt fra både app og i nettleseren din. Her trekkes også Google One-abonnement om du har det.
 • Andre mobilbetalingsløsninger: Bruker du Apple Pay, Google Pay eller f.eks. Coopay og Rema 1000s Æ-app, husk å ta hånd om disse også.

Strømmetjenester

Noen strømmetjenester er overraskende kjapt ute om det er noen problemer med betalingskortet ditt, og du vil trolig få opptil flere mailer med vennlige påminnelser om å oppdatere (bare pass på at det ikke er svindelmail!).

Avhengig av hva du abonnerer på, er det mange tjenester du bør gå gjennom:

 • Tv og film: F.eks. Netflix, HBO, Viaplay, TV 2 Sumo, Amazon Prime, Disney+, Apple TV+
 • Musikk: F.eks. Spotify, Apple Music, Tidal
 • Lydbok: F.eks. Fabel, Storytel
 • Spill: Xbox (tilknyttet Microsoft-kontoen), Playstation og Nintendo. Hos disse kan man også betale med PayPal.

For å unngå svindel i disse tilfellene, anbefaler vi at du heller bare logger rett inn i tjenesten for å oppdatere betalingsinfo fremfor å klikke på lenker i mailer. Vet du at det ikke er svindel, skal det selvfølgelig ikke være noe problem.

Avisabonnement

Plutselig kan du miste tilgangen til avisa du abonnerer på. Vår erfaring er at en del utenlandske medier bruker betalingsløsninger som PayPal, så du kan komme unna med å oppdatere denne.

Når det gjelder norske aviser, bruker de som regel tradisjonell betaling via bankkortet. Hvordan du går frem vil variere, men du må som regel gå via en profilside.

Skylagringstjenester

Er det noe som kan være kjedelig at plutselig blir borte som følge av at bankkortet utløper, er det skylagring. Brått mister du tilgang til bildebibliotek eller annen viktig backup. (Ta det med ro; de blir hos de fleste seriøse tjenester heldigvis ikke borte for godt!)

Avhengig om du har Dropbox, Google One, Microsoft OneDrive, Jottacloud, Apple iCloud eller noe annet, sjekk dette først som sist.

FORHÅNDSVARSEL: Heldigvis er det mange tjenester som varsler deg i forkant av at kortet utløper. Så var det bare å huske å oppdatere i tide. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FORHÅNDSVARSEL: Heldigvis er det mange tjenester som varsler deg i forkant av at kortet utløper. Så var det bare å huske å oppdatere i tide. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Transport

Høyt oppe på listen over irriterende ilandsproblemer, er det å måtte oppdatere betalingsinfo når du er i ferd med å gå på bussen eller har parkert bilen og kun har fem minutter på deg før du risikerer at parkeringsvakta kommer og gir deg bot.

 • Kollektivreiser: NSB, Flytoget, Ruter, Entur og så videre.
 • Parkeringsapper: Blant annet EasyPark, Apcoa Flow, ParkLink, WayToPark.

PS: Har du ny bil, husk å oppdatere parkeringsappen med nytt registreringsnummer, så du ikke parkerer med feil og får bot av den grunn.

Andre abonnement

Det finnes flere andre tjenester du bør huske på utover de vi har nevnt ovenfor.

 • Adobe Creative Cloud
 • Matlevering via f.eks. Foodora eller Wolt.

Er det noen vi har glemt? Tips oss på e-post!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer