Har du en eldre TV uten strømmemulighet eller kanskje du har flyttet på hybel og ønsker å bruke PC-skjermen som TV? Kanskje du har en PC-skjerm (med innebygde høyttalere) stående på boden som kunne fått nytt liv som hytte-TV? Da bør du lese videre. Dagens testdings kan faktisk forvandle dumme skjermer til smarte skjermer, og lar deg styre moroa fra sofakroken.
Full Android TV
Vi snakker om en liten dings til 499 kroner som puttes inn i en ledig HDMI-kontakt i TV-en eller dataskjermen. Inni den sitter en liten datamaskin med innebygd trådløst nettverkskort, som kjører smart-TV-systemet Android TV fra Google. Den sørger altså for at du får full smart-TV-funksjonalitet på skjermer som i utgangspunktet er dumme som brød.
Hva innebærer det, spør du? Det betyr blant annet at du kan se Netflix, YouTube, HBO - samt NRK, TV2 og mange andre kanaler, så lenge de er nettbaserte. I tillegg finnes det lassevis av apper og spill som du kan laste ned og installere.
Innebygd Chromecast og Assistant
Dingsen har dessuten innebygd støtte for Chromecast. Det betyr at du kan bruke mobilen (eller datamaskinen) og «caste» innholdet du ser på mobilskjermen, til TV-en, eksempelvis bilder, videoklipp og nettsider. Sistnevnte gjør det for eksempel mulig å vise presentasjoner laget i Powerpoint og Google Presentasjoner, hvis du skulle trenge det, så sånn sett kan dingsen også komme til nytte på kontoret.
Og en ting til: Den har også støtte for Google Assistant. Det betyr blant annet at du kan spørre den om alt fra temperaturer og telefonnumre til å be den dempe belysningen - dersom du har kompatible smarthusløsninger - med din egen stemme. Du kan lese mer om mulighetene her.
Slik gjør du det
Installasjonen er veldig enkel. Du putter dingsen i HDMI-kontakten og strømkabelen i en USB-port, hvis skjermen har det. Hvis ikke, følger det med en strømforsyning som plugges i stikkontakten i veggen. Bruker du en PC-skjerm bør den ha høyttalere eller lydutgang slik at du kan koble til eksterne høyttalere.

Deretter er det bare å svitsje til riktig inngang på TV-en/skjerm, og følge veiviseren som tar deg gjennom installasjonsprosessen. Den innebærer blant annet å koble til trådløst nettverk og logge inn hos Google. Siden dette er et system levert av søkegiganten, må du logge inn med en Gmail-adresse for å få fullt utbytte av funksjonaliteten.
Når du har gjort dette, vil du bli møtt av en meny som ligner denne, og du er klar til å navigere deg i strømmelandskapet:

I videovinduet øverst kan du se hvordan den er i bruk.
Våre inntrykk
Løsningen er svært enkel å ta i bruk. Android TV har utviklet seg mye den siste tiden, og framstår nå som en av de beste smart-TV-løsningene. Den lille dingsen har ikke den kraftigste maskinvaren, så du må regne med noe mer forsinkelse her og der i forhold til løsninger som er innebygd i nye TV-er. Men med god trådløsforbindelse har den ingen problemer med å strømme innhold i full HD-oppløsning.
Forsinkelse er det også tidvis når du skal gi muntlige instrukser til Google Assistant, så vent gjerne noen sekunder fra du trykker på knappen til du begynner å snakke. Da blir det færre feiltolkninger.
Takk til Multicom.no for utlånet av Xiaomi Mi TV Stick
Det åpenbare alternativet
Som sagt er Android TV en av de beste smart-TV-løsningene. Et godt alternativ som du også kan vurdere, er Apple TV. Der finner du blant annet kanalpakker fra norske aktører som Get, Canal Digital og RiksTV (Strim). Det er også en kraftigere - men vesentlig dyrere løsning.
Testresultat
Xiaomi Mi TV Stick
Billig, enkel å installere, full smartfunksjonalitet fra en av de beste løsningene på markedet
Ikke den kraftigste maskinvaren, kunne kanskje hatt lydutgang for bruk mot skjermer som ikke har dette