Gjør gamle PCer lynende kjappe

Denne brukervennlige linuxen er gratis, og gjør selv suppetrege PCer til olja lyn. Se hvordan.

Publisert
Sist oppdatert

Linux lever i skyggen av Windows og MacOS, men miljøene omkring operativsystemet er mer aktive enn noen sinne.

Selv om det er noen kommersielle aktører i Linux-verdenen, foregår det meste på entusiastbasis og med åpen kildekode. Resultatene ses i form av et mylder av såkalte Linux-distroer. Dette er varianter av Linux som er spesialsydd til forskjellige formål, og som kommer pakket med nødvendig programvare.

Enkelte Linux-distroer tar sikte på å være rene Windows-erstattere, som for eksempel PCLinuxOS og Ubuntu, mens andre har som hovedmål å aldri overstige 50 MB totalt, selv med en rekke nyttige og unyttige programmer innabords.

Spesielt interessant

Noen Linux-distroer utvikles og vedlikeholdes av én person, men klarer likevel å få mye oppmerksomhet i disse miljøene. Et godt eksempel Er SLAX, som er en såkalt Live Linux CD, altså et operativsystem som kjøres fra CD (eller minneplugg), ikke fra harddisk. SLAX bygger på en annen distro kalt Slackware Linux, og har noen egenskaper som gjør den spesielt interessant.

Se mange skjermbilder fra SLAX

Først og fremst er størrelsen på distroen spesiell. Det hele får nemlig plass på en mini-CD med diameter 8 cm, eller en minneplugg med minst 180 MB kapasitet. Likevel har 27-åringen Tomas Matejicek fått plass til kontorprogrammer, brenneprogram, musikkjukeboks, videospiller med "alt" av kodeker, bildeprogrammer, nettleser, epostklient, chatteprogram, spill og en rekke andre verktøy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer