Sonos Era 100 og Era 300 | TEST

Gjør lite galt

Høyttalere det er lett å bli glad i.

NY ÆRA: De to nye høyttalerne, Era 300 og 100, markerer et skifte for Sonos, i hvert fall navnmessig. Foto: Kirsti Østvang
NY ÆRA: De to nye høyttalerne, Era 300 og 100, markerer et skifte for Sonos, i hvert fall navnmessig. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Høyttalere anno 2023 skal ikke bare låte bra. De skal ha et pent design og helst skli inn i interiøret. De skal også kunne brukes trådløst, enten det er med styring via mobil eller at selve høyttaleren er helt uten kabler - altså at den er bærbar.

Den må gjerne også være «smart» i form av at den har en innebygd taleassistent som kan hjelpe deg med alt fra å sende meldinger til å sjekke værmeldinga eller å skru av og på smartlysene hjemme. Det hjelper også stort at du ikke må være hi-fi-ekspert for å spille av musikk eller lyd.

Med en Sonos-høyttaler kan du som regel hake av de fleste punktene på denne lista.

Nylig lanserte de to nye høyttalere, Era 100 og Era 300. Vi har testa de begge.

Fra One til 100

Førstnevnte, Era 100, avløser Sonos’ minste høyttaler med kabel, Sonos One, som ble introdusert i 2017. Nykommeren ser relativt lik ut, men er litt høyere og er noe smalere i omkrets.

PENERE: Era 100 minner om både Sonos One og Play 1, men er litt høyere og smalere. I det hele tatt et mye penere og renere design. Click to add image caption
PENERE: Era 100 minner om både Sonos One og Play 1, men er litt høyere og smalere. I det hele tatt et mye penere og renere design. Click to add image caption Vis mer

Den mest interessante nyheten med Era 100 er at høyttaleren har gått fra å ha ett til to diskantelementer, noe som gjør at den er i stand til å levere stereolyd. Basselementene er også noe større enn før, så det er enda litt mer trøkk når du spiller musikk.

Helt spesiell design

Era 300 er på sin side en helt ny høyttaler fra Sonos. Den plasserer seg mellom Era 100 og den største høyttaleren Sonos Five.

Det mest spesielle med denne er designen. Timeglassformet med to delvis kjegleformede ender.

Dette er ikke bare for utseendets skyld, men er gjort spesielt for at høyttaleren skal kunne servere såkalt «spatial audio», romtilpasset lyd. Det blir også kalt 3D-lyd, og innebærer at lyden spres i ulike retninger og til slutt omslutter deg.

SKILLER SEG UT: Era 300 er ikke som noe annet vi har sett fra Sonos før. Trykk for å se høyttaleren fra flere vinkler. Foto: Kirsti Østvang

Apple bruker det samme i sine lydprodukter, inkludert nyeste AirPods og HomePod-høyttalere.

Ikke akkurat billige

Som de fleste Sonos-produkter, er de nye høyttalerne i den dyrere enden av skalaen.

Sonos Era 100 har fått en veiledende utsalgspris på 2799 (opp fra 2299 på Sonos One), mens Era 300 vil koste 4999 kroner. Samtidig har Sonos Five blitt enda litt dyrere enn før, og koster nå 6499 kroner.

Om det er verdt å betale for? Vel, veldig mange betaler 13-14-15 tusen for en smartmobil, så en høyttaler til en tredjedel av prisen er kanskje ikke så ille alt tatt i betraktning?

Leverer på lyd

Lydmessig har vi i hvert fall ingenting å utsette på noen av dem.

Undertegnede har hatt Sonos One-høyttalere stående rundt i flere av husets rom i årevis, inkludert badet, hjemmekontoret og som en del av et hjemmekino-oppsett med Sonos' eldste lydplanke (Playbar) på stua.

Era 100 er ganske enkelt en bedre erstatter. Det er nesten overraskende hvor mye lyd som kommer ut av den - nå også i stereo, som gjør at lyden kommer mye bedre fram. Og ja - det er definitivt mer bass.

ENKLERE Å STYRE: Sonos har endra design på avspillingsknappene på toppen av Era 100. De har også skilt ut volumkontrollen i en egen nedfelt linje - og det er mye lettere å skru lyden opp eller ned. Foto: Kirsti Østvang
ENKLERE Å STYRE: Sonos har endra design på avspillingsknappene på toppen av Era 100. De har også skilt ut volumkontrollen i en egen nedfelt linje - og det er mye lettere å skru lyden opp eller ned. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Era 300 derimot, wow. Den er rett og slett en fryd å høre på, enten det er drivende poplåter fra Dagny, grandiose soundtracks fra Hans Zimmer og John Williams eller den nye til Metallica.

Lyden spres ut i rommet, og vokalen kommer gjennom på en helt annen måte enn vi har hørt før. Dynamikken er fantastisk, lyden god og fyldig, og bassen er velbalansert. Her tør vi faktisk ikke å dra på for høyt for å få rekkehusnaboene på nakken.

Når det gjelder den romtilpassede lyden, er mulighetene foreløpig noe begrenset. Sonos har riktignok fått på plass støtte for spatial audio gjennom Apple Music (som få bruker i Norge) og Amazon Music (som ingen bruker i Norge?).

Spotify støtter dessverre ikke dette ennå.

LITT Å GÅ PÅ: Foreløpig er det litt vanskelig å finne musikk som støtter spatial audio (Dolby Atmos). Den eneste måten å se det på er via et symbol som dukker opp når du spiller musikk i Sonos-appen. Foto: Kirsti Østvang
LITT Å GÅ PÅ: Foreløpig er det litt vanskelig å finne musikk som støtter spatial audio (Dolby Atmos). Den eneste måten å se det på er via et symbol som dukker opp når du spiller musikk i Sonos-appen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du må også spille det av via Sonos-appen - det fungerer ikke å AirPlay'e det via Apple Music-appen.

Ikke smart nok

Noe av det beste med en Sonos-høyttaler er at du enkelt kan bruke den uansett om du har iPhone eller en Android-mobil. Den støtter de fleste musikktjenester, så det spiller ingen rolle om du foretrekker Spotify, Tidal eller noe annet.

Både Era 100 og 300 har støtte for Wi-Fi-strømming, AirPlay 2, Bluetooth og USB-C, så mulighetene for avspilling er mange. Oppsettet er også forbilledlig enkelt.

Sonos-appen er riktignok ikke feilfri. Vi sliter tidvis med å få gapless avspilling til å fungere. På side b av Abbey Road skal det gå i ett fra «You Never Give Me Your Money», men det stopper opp mellom sporene. Pink Floyds «Dark Side of The Moon» spilles imidlertid av uavbrutt.

Sonos har også innebygde mikrofoner i høyttalerne for stemmestyring via enten Sonos Voice Assistant eller Amazon Alexa. Google Assistent er ikke på plass, da det er en pågående disputt mellom Sonos og Google om patenter og eierskap av teknologi.

Akkurat dette synes vi er det svake punktet til Sonos. Vi får ikke så mye ut av den hva gjelder smartfunksjonalitet som eksempelvis HomePod. Med Sonos' egen assistent kan vi bare styre musikk, ikke skru av og på Philips Hue-pærene våre, spørre om været eller legge til varer i handlelista, for eksempel.

Vi ser flere mene at Era 100 er den nye standarden hva gjelder smarthøyttalere, men foreløpig synes vi ikke at de er helt der.

Konklusjon

Få produsenter klarer likevel å sjarmere oss like mye som Sonos. Lyd, brukervennlighet, design - det meste er på stell.

Era 100 er en solid oppfølger til One. Den når ikke helt opp til HomePod på lyd, men så koster Apples høyttaler også en tusenlapp mer.

Era 300 er enkelt og greit noe av det mest spennende vi har hørt på en stund. Sonos-høyttalere koster litt ekstra, men brukervennligheten du får med på kjøpet er det få andre som kan matche.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer