Gjør tastaturet "norsk"

Kjøpe PC i utlandet? Da må du fornorske tastaturet litt.

Ved hjelp av klistremerker fikk vi fornorsket en PC vi kjøpte i USA. Smart, og ikke minst billig. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Ved hjelp av klistremerker fikk vi fornorsket en PC vi kjøpte i USA. Smart, og ikke minst billig. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å la seg friste av gode PC-priser i utlandet, spesielt hvis du tar turen over dammen til USA kan det være mye å spare på mange spennende modeller. Men det er et stort men, og det er tastaturet. Ja, for du vil vel gjerne ha tilgang til taster som ÆØÅ?

Det er selvfølgelig mulig å klare seg uten, spesielt hvis du har lært deg å bruke tastaturet uten å kikke på tastene. Da er det bare å velge norsk tastaturoppsett i Windows, og taste i vei. Men hvis du er avhengig av å kikke på tastene, har du en utfordring.

Dette kan du gjøre selv

Du har flere muligheter. En av dem er å bytte hele tastaturplaten, noe som i de fleste tilfellene er en enklere og raskere prosess enn du kanskje tror! Er du i tvil om hvordan det gjøres på din PC, er det et godt tips å gjøre noen søk på YouTube - svært ofte har entusiaster lagt ut oppskriften i videoform. Vi har tidligere fortalt deg hvordan vi fikk byttet tastaturet på vår Acer-PC for en billig penge.

Men det finnes en enda enklere løsning, og den behøver ikke å være dårlig av den grunn. Vi snakker om Keyboard Stickers, eller ganske enkelt klistremerker som du klistrer over tastene. Slike klistremerker er ofte laget av et plastmateriale som tåler tøff belastning, og finnes for de fleste språk.

Amerikansk PC ble "norsk"

I vårt tilfelle ønsket vi å fornorske tastaturet på en PC vi anskaffet i USA, og her er det tross alt ikke mange taster som behøver å endres. I hovedsak dreier det seg om raden med talltastene, samt øæå. Hake-tegnene er eneste tast vi ikke klarer å plassere, men disse bruker vi så sjelden at det ikke utgjør noe problem. Det er imidlertid mulig å re-programmere taster du aldri bruker til disse tegnene, blant annet ved hjelp av Microsoft Keyboard Layout Creator.

Men hvor får du slike tastatur-klistremerker? Vi handlet på eBay, og prisen var 4 dollar og 8 cent - inkludert frakt til Norge. Med dagens kurs blir det ca 24 kroner.

På eBay finner du Keyboard Stickers i en rekke utgaver - også med norske bokstaver.
På eBay finner du Keyboard Stickers i en rekke utgaver - også med norske bokstaver. Vis mer

(Saken fortsetter etter faksimilen)

Klistremerkene vi brukte var sorte og ikke transparente, men selgeren 4Keyboard har også en rekke alternative norske taste-klistremerker å by på.

Les også: Så lett bytter du tastaturet

(Saken er publisert også tidligere. Oppdatert sist i forbindelse med pinsen 2013)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer