Gjør Windows sikrere

Følger du noen av disse tipsene får du en mindre sårbar datamaskin.

Publisert
Sist oppdatert

Omtrent like lenge som datamaskiner har operert i nettverk har noen individer forsøkt å ødelegge moroa for oss andre. Men selv om sikkerhet alltid har vært viktig for de som har stått bak systemene, har det i praksis ikke vært mulig å tette alle hull.

Spesielt operativsystemet Windows har fått lov til å kjøre seg. Ikke bare fordi det har en solid markedsledelse innen privatmarkedet, men fordi det også har et svært godt fotfeste i kommersiell sektor. Og de som er ute etter å lage problemer går selvsagt etter den fisken det er mest av: datamaskiner med Windows.

Derfor er det spesielt viktig for brukere av dette operativsystemet å tenke litt på sikkerheten. Men her er det ingen vidunderkur – kanskje bortsett fra å fysisk koble datamaskinen fra ethvert nettverk. Men hvem vil vel egentlig det?

Fordi det nettopp finnes så mange trusler mot sikkerheten er det nemlig lite realistisk å innbille seg at ett program eller type beskyttelse skal kunne ta absolutt alt. I stedet satser vi på flere metoder eller linjer med forsvar, som gjerne fungerer på litt forskjellig måte.

1. Hold Windows oppdatert

Gjør Windows sikrere


Med et såpass komplekst operativsystem som Windows - og ikke minst en rekke folk som anser det som sport å stikke kjepper i hjulene for andre databrukere - vil det alltid være et eller annet sikkerhetshull å tette. Microsoft kommer derfor mer eller mindre jevnlig med patcher (kodesnutter som tetter hullene) du kan hente fra Windows Update.

Jo lenger du lar et kjent hull ligge åpent, jo større sjanse er det for at noen skal forsøke å utnytte det, så få gjerne Sikkerhetssenteret i Windows til å se etter oppdateringer for deg.

Husk for øvrig at det samme gjelder for nettlesere og annen programvare som jobber mot Internett - vær påpasselig med å laste ned oppdaterte versjoner når de foreligger. Brukere av Internet Explorer bør oppgradere til versjon 7 dersom de ikke allerede har gjort det, eller vurdere for eksempel Opera eller Firefox i stedet.

2. Bruk sunn fornuft

Mot trusler som sniker seg inn gjennom et ukjent og utettet sikkerhetshull er det ikke så ekstremt mye du kan gjøre, men forsvaret begynner faktisk med deg. Det er lite som slår det å ha litt kritisk sans når du er på Internett.

Dersom din mor alltid sa at du ikke skal prate til folk du ikke kjenner så er dette en god regel også på nettet. Ikke det at du nødvendigvis skal holde deg unna chat, poenget er bare at det er langt mellom ”velmenende fremmede”.

Gjør Windows sikrere


Så blir du tilbudt eller får tilsendt noe fra en kilde du ikke kjenner - vær kritisk og forsiktig. Last helst ikke ned eller installer noe du ikke har oppsøkt selv, og sjekk i så fall fila med antivirus (eventuelt på Internett) før du prøver å åpne den. Dette gjelder selvfølgelig også tilbud over e-post. Åpenbar søppelpost (spam) bør slettes umiddelbart.

Får du et tilbud som er for godt til å være sant - ja da er det som oftest det.

Besøker du ofte litt lugubre nettsider er det også en viss sjanse for at disse kan legge igjen en mindre hyggelig presang, så det kan være en fordel å ikke dykke alt for langt ned i Internetts mørkeste kroker.

Trenger du litt hjelp til å holde deg unna slikt har du for eksempel programmer som Haute Secure eller McAffee SiteAdvisor. Også versjon 8.0 av AVG Anti-Virus hjelper deg å vurdere sider som dukker opp når du for eksempel søker på Google.

Og "må" du innom, ja da kan SandBoxie være et sjakktrekk.

Har du Vista kan også sperrefunksjonene være til hjelp.

3. Er du Administrator?

Windows kan la forskjellige databrukere innta forskjellige roller – og øverst på rangstigen finner vi Administratoren. Denne typen bruker har uinnskrenket makt over alle aspekter av datamaskinen – det vil si få tilgang til en hvilken som helst fil og kan installere et hvilket som helst program.

Gjør Windows sikrere


Dersom du skulle få inn et virus eller en annen form for ondsinnet programvare når du er innlogget som Administrator vil dette programmet langt enklere kunne modifisere selve operativsystemet eller slå av andre programmer (som brannmur eller antivirus) etter sitt ønske. Den vil altså kunne gjøre mer skade, og være langt vanskeligere å bli kvitt igjen.

I XP blir første bruker automatisk Administrator, og det kreves også dersom du skal gjøre noe spesielt med datamaskinen. For økt sikkerhet er det noen som oppretter en ekstra (begrenset) brukerkonto for daglig bruk, og bytter over til Administratorkonto kun når det behøves.

Vista har økt sikkerhet i forhold til Windows XP - og benytter seg blant annet av noe som heter Brukerkontokontroll eller UAC (User Account Control). Denne spør om bekreftelse hver gang du forsøker å forandre på viktige innstillinger eller installere et nytt program. UAC kan være irriterende, spesielt mens du setter opp og installerer nye programmer, men den er der for en god grunn.

4. Beskyttelse med programvare

Dette har vi nevnt på DinSide Data før, men gode ting kan alltids gjentas.

Antivirus
Som nevnt er det flere linjer med beskyttelse og forsvar som gjelder, og det første folk tenker på når vi sier programvare for å sikre PC-en er det gode, gamle antivirusprogrammet.
>>> Vi har listet våre seks gratisfavoritter i denne artikkelen

Antispyware
Men mange opplever spionprogrammer som et større problem enn virus, og selv om de som regel er mindre harmløse kan de være svært plagsomme, og ikke minst åpne for mer alvorlige infeksjoner.
Du kan lese mer om dette her.

Gjør Windows sikrere


Bot-sjekker
Neida, dette er ikke en gratistjeneste fra Trafikketaten, men nok en linje i forsvaret vårt. I dette tilfellet peker vi deg til RUBotted - et lite program fra anerkjente Trend Micro, som forresten også har gratis virus/spyware-skanning via Internett (HouseCall).

RUBotted ligger som en prosess i bakgrunnen og overvåker systemet ditt for "bots", programvare som kan ligge latent og til tider ta over datamaskinen din for å angripe servere eller sende ut spam. Det erstatter ikke antivirus eller antispyware, men kan fint kjøres i tillegg.

RUBotted kan lastes ned herfra. NB! Programmet er fremdeles i betaversjon, så det virker nok ikke optimalt for alle systemer.

Det er ikke dette hackerne møter, men i teorien det samme.
Det er ikke dette hackerne møter, men i teorien det samme. Vis mer


Brannmur
Brannmurer filtrerer bort mange forsøk på angrep – faktisk har mye blitt tatt bort allerede før det når datamaskinen din. Internett-tilbyderen din fjerner som regel det verste, og har du en bredbåndsruter vil også ofte denne ha innebygd brannmur.

I tillegg er det greit å ha en programvarebasert brannmur. Windows Vista og XP med Service Pack 2 eller senere har dette innebygd. Denne gir god nok beskyttelse for de fleste, men skulle du ønske deg mer kontroll finnes det også gode gratisalternativer som Zone Alarm eller Comodo Firewall Pro.

Spamfilter
Søppelpost burde ikke være noe problem dersom du bruker hodet, men vil du helst ha hjelp til å sortere unna en del spam vil du finne en del gode alternativer i denne artikkelen.

5. Backup

Gjør Windows sikrere


Uansett hvor stor vekt du legger på sikkerheten vil ingen kunne garantere deg at du ikke kan kunne få noe svineri på datamaskinen din. Det er dessuten en ekstra forsikring mot skumle lynnedslag, tyveri, klåfingrede unger eller ganske enkelt PC-havari. Så dersom det verste skulle skje - altså tap av viktige data - er det en særdeles god ide å ha sikkerhetskopier av dette.
>>>Vår store backup-guide finner du her!

Har du noen ekstra gode tips? Da hører vi gjerne fra deg i debatten. Forresten, ”bruk Linux i stedet” er ikke et tips, siden denne artikkelen handler om sikkerhet i Windows.

På den annen side er det ikke nødvendigvis noen dum ide – Linux og Mac har på langt nær det samme sikkerhetspresset som Windows.


(Artikkelen ble første gang publisert mai 2008. Oppdatert 18. oktober 2008)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer