Facebooks vennskapssider – triks for både mimring og snoking

Glemt Facebook-funksjon avslører vennskapene dine

Lar deg mimre om kameraten din, finne bilder av deg og kollegaen din eller spionere på kjæresten din.

SE VENNSKAPENE DINE: På Facebook finnes det en glemt funksjon for å se to menneskers vennskap, kalt vennskapssider. Du kan bruke den til å både se dine egne og andres vennskap, som kan virke skremmende. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SE VENNSKAPENE DINE: På Facebook finnes det en glemt funksjon for å se to menneskers vennskap, kalt vennskapssider. Du kan bruke den til å både se dine egne og andres vennskap, som kan virke skremmende. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Siden Facebook åpnet dørene i 2006 har tjenesten blitt oppdatert utallige ganger. Ofte med ramaskrik og artikler om hvor skummel Facebook har blitt.

Ofte handler det bare om at folk glemmer at det de poster på Facebook, poster de til internett. Først senere innser man at internett aldri glemmer, og at alt alltid er søkbart.

En funksjon som har støvet ned de siste årene, og som på godt og vondt viser hvor mye Facebook vet, er «vennskapssidene».

Disse kan brukes til å se på både egne og andres vennskap. Og her kan det ligge noen overraskelser.

Se egne Facebook-vennskap

Mye som postes på Facebook handler ikke bare om deg, men også om vennene dine. Som en bursdagshilsen på en venns vegg, et bilde hvor flere festdeltakere merkes eller en innsjekking med et turfølge.

EGNE VENNSKAP: Trykker du på «se vennskap» hos en Facebook-venn, får du opp vennskapssidene deres. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
EGNE VENNSKAP: Trykker du på «se vennskap» hos en Facebook-venn, får du opp vennskapssidene deres. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Slikt innhold, om to mennesker, samles på en venneside. Du har ikke noe valg; siden finnes uansett, om noen bare åpner den.

  1. På Facebook.com eller i appen, gå til profilen du ønsker å se ditt vennskap med.
  2. Trykk på de tre prikkene nederst i høyre hjørne av forsidebildet på PC-en, eller prikkene under navnet på mobilen.
  3. Velg «se vennskap» i listen.

Velkommen til vennskapssiden deres. Her får du blant annet alle bilder og innlegg hvor dere begge er involvert – alt fra gamle bilder til eldgamle «meldinger på veggen», som mange har glemt at vi drev med for herrens år siden.

Se andres Facebook-vennskap

Adressen til en vennskapsside er lagt opp slik: «facebook.com/friendship/ deg/venn/».

Hvor «deg» er ditt brukernavn, og «venn» er vennen din sitt brukernavn.

ANDRES VENNSKAP: Tukler du med adressen til vennskapssidene får du opp helt andres vennskap, som dette vennskapet mellom Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ANDRES VENNSKAP: Tukler du med adressen til vennskapssidene får du opp helt andres vennskap, som dette vennskapet mellom Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dinside finner raskt ut at du enkelt kan bytte ut begge brukernavnene og få opp helt andres vennskapssider.

  1. Søk opp Facebook-profil nummer én på PC-en, gå inn på den og se på det første som står etter «facebook.com/». Dette er profilens brukernavn, så kopier det.
  2. Åpne en ny fane, og skriv inn facebook.com/friendship/ og lim inn brukernavnet.
  3. Tilbake i første fane, gjentar du bare steg 1. Så kopierer du dette brukernavnet inn bak det første, med en skråstrek mellom. Altså facebook.com/friendship/ brukernavn1/brukernavn2.

Velkommen til andres vennskap, som deres felles venner og felles bilder. Du får se alt du ellers har tilgang til å se, altså innhold fra egne venner eller bare offentlige innlegg om du ikke selv er venn med begge to.

Men er dette greit da?

Å se på dine egne vennskap kan være trivelig, og for eksempel kjekt om du vil finne noe morsomt å dele på veggen til en som har bursdag. Eller se om du egentlig trenger å gratulere i det hele tatt, om hun ikke gratulerte deg i fjor – om du er av den typen.

Det å se på andres vennskap er selvfølgelig på grensa til snoking, alt ettersom hvem du sjekker og hvorfor. Men vi har selv valgt å være på Facebook, og dette er en del av pakka.

For du kan selvfølgelig gå inn på hver enkelt profil og se hva Person A har skrevet til Person B opp gjennom tidene, eller selv finne alle bilder de er merket i sammen. Informasjonen ligger jo der, og det eneste vennskapssidene gjør, er å gjøre den lettere tilgjengelig.

Slik synliggjøring av hva Facebook faktisk vet om oss, bidrar til at vi blir mer bevisste på hva vi publiserer der. Og da er det kanskje ikke så dumt, likevel.

Vil du ha tips om hvordan du fjerner gamle flauser fra Facebook? Sjekk denne videoen:

Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer