Gnutella

Gnutella var den første serverløse P2P-tjenesten som så dagens lys.

Gnutella
Publisert
Sist oppdatert

Den 21-år gamle programmereren Justin Frankel, kjent som skaperen av den populære MP3-spilleren WinAmp, begynte i 1999 arbeidet med et alternativ til Napster. Prosjektet kalte han Gnutella, og skilte seg fra Napster ved at brukerne delte filer med hverandre, uavhengig av en sentral server.

Da AOL Time Warner kjøpte selskapet hans, Nullsoft, ble prosjektet - av forståelige grunner - skrinlagt. Faktisk nådde aldri Gnutella-klienten versjon 1.0, men kildekoden fant veien til nettet, og snart dukket det opp Gnutella-kloner som paddehatter.

Gnutella-nettverket er i dag svært populært, og her deles alle typer filer. Fordelen med løsningen er at du kan velge mellom mange klienter, noen er svært brukervennlige og gir god kontroll på søk og nedlasting. Ulempen er først og fremst at du må regne med ganske lang responstid i mange tilfeller.

Flere klienter: Ja, det finnes klienter i bøtter og spann. To av de mest populære er BearShare og Morpheus.

Farer: Avhengig av hvilken klient du laster ned, kan du bli eksponert for adware og spyware. Husk å velge tilpasset installasjon, og svar nei på å installere tilleggsprogrammer. Da skulle du være rimelig trygg.

Last ned BearShare
Last ned Morpheus.

Les også vår omtale av Bearshare her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer