TEST: Google Nest Audio

God lyd til en tusenlapp

Og nå kan du pare to i stereo.

RIMELIG: Med forholdsvis kompakte mål og en prislapp på 1.000 kroner, synes vi Googles nye Nest Audio-høyttaler spiller godt. Foto: Pål Joakim Pollen
RIMELIG: Med forholdsvis kompakte mål og en prislapp på 1.000 kroner, synes vi Googles nye Nest Audio-høyttaler spiller godt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Google har laget en rekke smarthøyttalere de siste årene. Mest solgte er nok de minste Mini-høyttalerne (Google Home Mini og Google Nest Mini), som fortsatt er de rimeligste inngangsbillettene til Googles smarthjemsystem, Google Home, med prislapper på under 400 kroner i de rimeligste nettbutikkene.

De har grei nok lyd om du skal høre på radio mens du lager mat, men ikke så mye mer enn det. Først og fremst er det smarthøyttalerfunksjonaliteten som er det viktigste med mini-produktene, der du altså kan gjøre det meste med stemmen, enten det er å styre andre enheter i huset, høre på radio, spørre om det du lurer på eller ta tiden på eggene du koker.

Men for Googles nyeste høyttaler, Nest Audio, er det lydkvaliteten som har fått hovedfokuset.

Mindre enn forventet

Vi fikk tilsendt to enheter for å prøve den nye stereofunksjonen, og det første som slo oss da vi pakket opp høyttalerne var at de var mye mindre enn vi hadde sett for oss ut fra pressebildene. Mer spesifikt måler de 17,5 centimeter i høyden og 12,4 centimeter i bredden, med en dybde på 7,8 centimeter.

Nest Audio kommer i to fargeutgaver her til lands, lys og mørk grå (eller chalk og charcoal som Google sier), begge relativt behagelige farger som ikke gjør mye ut av seg, og vi antar at de begge vil gli rett inn i de fleste hjem designmessig. For øvrig er kabinettene laget av 70 prosent resirkulert plast.

Bare så det er nevnt finnes den også i flere farger. I noen land får du den også i dus rosa, blå og grønn variant, men de fargene har Google tilsynelatende ikke tatt inn til Norge.

Usynlige knapper

Som på alle Googles høyttalere er det fire LED-lys som lyser igjennom høyttalergrillen når du snakker med den eller for å indikere volumet som er valgt.

På toppen av høyttaleren finnes det tre berøringsfølsomme felt som ikke er markert. På høyre og venstre side kan volumet reguleres opp og ned, mens du i midten kan pause musikken som spilles, men alt dette kan også gjøres med stemmen.

BRYTER: På baksiden kan du skyve på denne bryteren for å slå av Googles mikrofoner om du vil, men da får du ikke gitt den kommandoer med stemmen uten at den slås på igjen. Foto: Pål Joakim Pollen
BRYTER: På baksiden kan du skyve på denne bryteren for å slå av Googles mikrofoner om du vil, men da får du ikke gitt den kommandoer med stemmen uten at den slås på igjen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den eneste fysiske bryteren finner du på baksiden og den lar deg slå av mikrofonen. Det gjør for øvrig at de fire lysene på forsiden lyser med en gulfarge hele tiden.

Verdt å nevne er at høyttaleren ikke har noe batteri, så den må være tilkoblet strømnettet hele tiden. Foruten å spille av ting direkte ved å bruke stemmen, kan du også caste lyd til den fra andre enheter eller be den om å starte Bluetooth-paring om du vil sende lyden til den via Bluetooth.

Noe kablede tilkoblingsmuligheter finnes imidlertid ikke her.

Finfin lyd

Størrelsen tatt i betraktning synes vi Nest Audio klinger svært bra når man spiller musikk - langt bedre enn de nevnte Mini-høyttalerne og forgjengeren, Google Home, den største av høyttalerne som ble lansert i første runde her til lands.

(I arsenalet har Google også en større Max-høyttaler, men den er ikke tilgjengelig i Norge.)

LITT STØRRE: Nest Audio er noe større enn sin «forgjenger» Google Home, som var den største av Googles høyttalere da de ble lansert på det norske markedet. Foto: Pål Joakim Pollen
LITT STØRRE: Nest Audio er noe større enn sin «forgjenger» Google Home, som var den største av Googles høyttalere da de ble lansert på det norske markedet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På innsiden sitter det er 19mm diskantelement og en 75mm (3") bass. Det er nok til å løfte Nest Audio til en høyttaler det fint går an å lytte til, og særlig når du parer den med en lik enhet i stereo, som gjøres enkelt i Google Home-appen. Flere kjeder har nå tilbud på flere høyttalere, med typ "3 for 2"-tilbud, der du typisk kan bruke to av dem i et stereooppsett og ha den tredje et annet sted i huset.

Dog skal vi ikke overdrive skryten. Selv om den kan spille 75 prosent høyere og med "50 prosent mer bass" (hva nå Google legger i det) enn Google Home, har den sine fysiske begrensninger og byr ikke på nok lyd, hverken i bassen eller ellers, til å opptre som festhøyttaler, for eksempel. Lyden er et par hakk bak eksempelvis Sonos One, som byr på mer fylde og bass, men som også koster over det dobbelte.

Godkjent er det imidlertid uten tvil – der Home Mini-høyttalerne først og fremst er kjekke på grunn av stemmestyringen, kan du fint kose deg med musikk på Nest Audio. Og som nevnt: særlig om du parer to av dem i stereo hvor vi fint fyller vår relativt kompakte stue på rundt 25 kvadratmeter med klar og fin lyd.

ENKELT: Å sette opp to Nest Audio-enheter i stereo gjøres enkelt i Google Home-appen. Foto: Pål Joakim Pollen
ENKELT: Å sette opp to Nest Audio-enheter i stereo gjøres enkelt i Google Home-appen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du kan for øvrig pare den med en eldre Google Home-høyttaler også for samtidig avspilling, men da blir det ikke i stereo - altså vil de to høyttalerne her spille nøyaktig det samme.

Som før kan du også lage grupper av høyttalere i Google Home-appen og bruke disse i et flerromssystem om du ønsker det. Og du kan kringkaste meldinger internt i hjemmet om du vil si i fra til dem i kjellerstua at middagen er servert («OK, Google: kringkast beskjed»). Dette kan du for øvrig gjøre fra mobiltelefonen også - du trenger ikke en gang å være hjemme.

Fleksible Google Assistent

Alle Googles smarthøyttalere er kompatible med Googles smarthjemsystem, Google Home. Her er mulighetene mange, der det finnes en haug av kompatible enheter – smartlys, overvåkningskameraer, robotstøvsugere eller hva det måtte være, og der alt da kan styres med stemmen, der du bare sier «OK, Google» eller «Hey Google» etterfulgt av det du har på hjertet.

Nest Audio responderer raskt og fint på stemmekommandoer, selv når vi har relativt høyt volum på musikken, og du kan altså spørre om det meste, enten det dreier seg om rene faktaspørsmål, be om en Netflix-serie avspilt på TV (via Chromecast), sette i gang robotstøvsugeren, legge til tomater i handlelista eller få telefonen din til å ringe når du ikke finner den.

Bedre på engelsk

Fremdeles er det et lite handicap å ha norske språkinnstillinger på denne assistenten, der vi generelt sett opplever at kommandoene må være mer spesifikke enn når du snakker engelsk med Googles høyttalere. På engelsk virker det rett og slett litt mer "intelligent", der høyttaleren skjønner flere varianter av samme kommando.

«Hør på NRK P3» er for eksempel ingen suksess, men «Spill NRK P3 på TuneIn» snurrer i gang NRKs ungdomskanal.

KJEKT: Med rutiner kan du samle flere kommandoer til én. Foto: Pål Joakim Pollen
KJEKT: Med rutiner kan du samle flere kommandoer til én. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En kjekk mulighet som har kommet siden de første høyttalerne ble lansert er rutiner, som fungerer som makroer til flere kommandoer.

For eksempel har jeg lagt det inn slik at jeg kan si "OK, Google - God morgen", og så får jeg dagens værmelding, kalenderavtalene for dagen, reisetid til jobb (ikke at jeg trenger det i disse dager) og deretter startes radioen. Likeledes kan du lage egne kommandoer som slukker lys og setter på alarmen i det du forlater hjemmet eller hva det måtte være.

Konklusjon

Med Nest Audio har Google forbedret lyden vesentlig fra sine tidligere høyttalere, og med tanke på at denne høyttaleren koster en tusenlapp og er nokså kompakt, synes vi lydkvaliteten vi får servert er høyst godkjent, og kanskje særlig når du parer to av dem i stereo.

Designmessig glir Nest Audio inn i de fleste hjem uten å gjøre noe stort nummer av seg, selv om vi kanskje kunne ha ønsket oss en liten markering av de tre knappene på toppen, for eksempel med lysende pluss, minus og pause-symboler når du nærmer deg med hånda.

Fremdeles er vi ikke på nivået lydmessig der en slik høyttaler er nok til alle behov, og spesielt i bass- og fest-departementet blir dette for spinkelt, men til den hverdagslige lyttingen til huskvasken eller en spillkveld er vi godt fornøyde. Og så er det selvsagt fortsatt artig å kunne spørre om de rareste ting eller styre smarthjemmet bare med stemmen.

Testresultat

Google Nest Audio

- God lyd med tanke på pris og størrelse
- Elegant og diskret design som bør passe hjemme hos de fleste
- Fysiske muligheter for volumkontroll og pausing av avspillingen
- Stereo-mulighet om du har to
- Kjapp håndtering av stemmekommandoer og generelt ganske responsiv

- Ingen fysiske innganger
- Usynlige knapper kan være utfordrende for gjester
- Skjønner fortsatt mer engelsk enn norsk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer