Gode råd før du kjøper blekkskriver

22 sider pr minutt og oppløsning på 4800 x 2400 dpi. Dette er vanlig å lese på reklameplakater i butikken. Men la deg ikke lure av spesifikasjonene, de er nemlig ikke til å stole på!

Foto: Torvald KVamme
Foto: Torvald KVamme Vis mer
Publisert

Mange har et relativt enkelt utskriftsbehov. Du hører kanskje til den store gruppen som primært skriver ut noen sider tekst og enkel grafikk i uken, og kanskje et foto i ny og ne. For deg vil selv en rimelig allround-skriver til under tusenlappen med stor sannsynlighet være tilstrekkelig. Kvaliteten er nemlig jevnt over god, og selv enkle skrivere i denne prisklassen kan lage flotte fotoutskrifter.

Dersom du legger til noen hundrelapper får du som regel raskere og mer stillegående skrivere, og ofte med ekstrafunksjoner som ikke finnes på de rimeligste modellene. Men la deg ikke blende av produsentenes skryt av oppløsning og hastigheter. Her er det nemlig stort sprik mellom teori og praksis.

Hastighet

Vi har testet nesten samtlige av toppmodellene fra de fire store blekkskriverprodusentene de siste årene, og har ennå ikke testet en skriver som klarer stort mer enn 10 sider pr minutt (kladdetekst). Ønsker du bedre kvalitet oppnår du sjelden mer enn 5. Og da snakker vi altså om fulle A4-sider.

I tillegg må du huske på at de fleste skrivere bruker litt tid på å komme i gang, så skal du skrive ut 1-2 sider spiller oppgitt hastighet enda mindre rolle.

Oppløsning

Når det gjelder oppløsning, anbefaler vi aldri å kjøre på høyest mulige. Som regel fører dette kun til tregere utskrifter - og ingen bedring i utskriftskvaliteten. Her må du prøve deg frem - som regel har styreprogrammene en innstilling som heter "høy utskriftskvalitet". Dette er sjelden ensbetydende med høyeste oppløsning.

Blekkskrivere fra HP og Canon gir ofte gode, kontraststerke utskrifter selv i raskeste modus (tekst/grafikk). Epson og Lexmark tenker litt annerledes, og bruker mindre blekk i raskeste modus. Dermed blir kontrastene svakere.

Papir

For fotoutskrifter er det vår klare oppfatning at papir som er anbefalt fra produsenten, som regel gir de beste resultatene. Alle blekkskriverprodusentene tilbyr nå spesialtilpasset fotopapir. Vårt råd er: skal bildene i album eller på veggen, bør du følge produsentenes anbefalinger med hensyn til papir. Husk at både levetid, skarphet og kontrast, glans mm avhenger av hvilket papir som brukes.

På tekst og enkel grafikk klarer de fleste blekkskrivere i dag, uansett produsent og prisklasse, skarpe utskrifter på selv billig kopipapir. Epson-skrivere som bruker durabrite-blekk (C82, C64, C84) gir de beste fotoutskriftene på vanlig kopipapir.

Hva med blekket?

Unngå uoriginalt blekk, spesielt dersom du planlegger å skrive ut fotografier. De fleste tester viser at kvaliteten ikke bare blir dårligere, men at også fargetapet kommer raskere dersom du bruker uoriginalt blekk. I tillegg taper du garantien på skriveren dersom det påvises at du har brukt uoriginalt blekk.

Til mange skrivere finnes høykapasitets blekktanker. Skriver du ut mye, kan det ofte lønne seg å kjøpe slike.

Skriver du ut sjelden, bør du uansett sørge for at det ikke går mer enn et par uker mellom hver utskriftsjobb. Hvis det går lengre tid, kan du risikere at blekkdyser går tett. Da må du kanskje gjennomføre dyprensing (fra styreprogrammet), før du kan skrive ut igjen. Da forsvinner samtidig en god del blekk.

Her er våre anbefalte skrivere desember 2003

Til testforsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer